ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Υποχώρησαν  «αισθητά» οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη

Ο διάμεσος ρυθμός του αντιλαμβανόμενου πληθωρισμού κατά τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκε αισθητά το Νοέμβριο στο 7,0%, το Νοέμβριο από 7,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 Οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν επίσης, στο 3,2% από 4,0%, όπως και εκείνες για τον πληθωρισμό τρία χρόνια πριν – στο 2,2% από 2,5%, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τόσο σε ορίζοντα ενός έτους όσο και σε ορίζοντα τριών ετών, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Φεβρουάριο του 2022, πολύ κάτω από τον αντιληπτό ρυθμό πληθωρισμού του παρελθόντος.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε ελαφρώς.

Οι εξελίξεις στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν στενά ευθυγραμμισμένες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, αν και οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες αντιλήψεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό από ό,τι οι μεγαλύτεροι (ηλικίας 55-70 ετών).

To άρθρο Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Υποχώρησαν  «αισθητά» οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button