ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Hellenic Cables υπέγραψε σύμβαση για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Bałtyk II και Bałtyk III

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια inter-array καλωδίων για τα πολωνικά υπεράκτια αιολικά πάρκα Bałtyk II και Bałtyk III.

Η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων MWF Bałtyk II & III στην Πολωνία γίνεται μέσω της κοινοπραξίας Equinor – Polenergia. Η Seaway7 έχει αναθέσει στην Hellenic Cables τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τον έλεγχο και την προμήθεια (έως και) 205 χλμ. υποβρυχίων καλωδίων inter-array, τάσης 66kV και των συναφών εξαρτημάτων τους. Τα αιολικά πάρκα Bałtyk II και III εκτείνονται σε περιοχές 122km2 και 117km2 αντίστοιχα και βρίσκονται σε στρατηγική θέση στη νοτιοδυτική Βαλτική Θάλασσα εντός των πολωνικών υδάτων, με βάθη νερού που κυμαίνονται από 20 έως 45 μέτρα.

Τα καλώδια θα παραχθούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο και η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026.

Ο Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings, δήλωσε: «Μας τιμά ιδιαίτερα η ανάθεση της νέας σύμβασης από τη Seaway7, όπου θα παραγάγουμε τα υποβρύχια inter-array καλώδια για τα υπεράκτια αιολικά έργα Bałtyk II & III. Με μεγάλη ικανοποίηση αναλαμβάνουμε να παραδώσουμε το έργο με ασφάλεια υποστηρίζοντας την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή της Βαλτικής».

Ο Διευθυντής Έργου της Seaway7, Tom Rijnders, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε αναθέσει στην Hellenic Cables την προμήθεια inter-array καλωδίων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Bałtyk II και Bałtyk III. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συνεργαζόμαστε για άλλη μια φορά με την Hellenic Cables, μετά την επιτυχημένη συνεργασία μας σε προηγούμενα υπεράκτια αιολικά έργα. Η συγκεκριμένη ανάθεση σύμβασης αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στην τεχνογνωσία και τις δυνατότητες της Hellenic Cables και ανυπομονούμε να προχωρήσουμε μαζί αυτό το έργο».

Το έργο υπογραμμίζει τη δέσμευση της Hellenic Cables για την παροχή υψηλής ποιότητας, αξιόπιστων και προηγμένων τεχνολογικά λύσεων στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας. Μέσω του σχεδιασμού, της κατασκευής και της προμήθειας των καλωδιακών συστημάτων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η Hellenic Cables στοχεύει να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ παράλληλα, ενισχύει τις προσπάθειες της Πολωνίας για τη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας.

Σχετικά με την Seaway7

Η Seaway7 είναι μέρος του Ομίλου Subsea7 και υποστηρίζει εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού να φέρουν βιώσιμη, ανανεώσιμη ενέργεια στον κόσμο μέσω της κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η Seaway7 παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες θεμελίωσης, υπεράκτιων υποσταθμών, υποθαλάσσιων καλωδίων, πλωτών συστημάτων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και βαρειών μεταφορών. Αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία στη διαχείριση σύνθετων έργων, τη μηχανική, τις προμήθειες, την εγκατάσταση και την κατασκευή, παράλληλα με έναν στόλο τελευταίας τεχνολογίας, η Seaway7 διασφαλίζει την ικανότητα, την ευελιξία και την κλίμακα που απαιτούνται για την επιτυχή παράδοση υπεράκτιων αιολικών έργων.

Σχετικά με την Equinor

Η Equinor είναι μια διεθνής εταιρεία στον τομέα της ενέργειας με 50 χρόνια εμπειρίας. Το χαρτοφυλάκιο έργων μας περιλαμβάνει φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις σε υπεράκτια αιολικά έργα με φιλοδοξία να γίνει εταιρεία ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050. Ο μετασχηματισμός της εταιρείας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: βελτιστοποίηση εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανάπτυξη λύσεων χαμηλών εκπομπών και μεγιστοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπεράκτια και χερσαία. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 αγορές σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας ταυτόχρονα έναν από τους βασικούς παραγωγούς και προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας μέσω Baltic Pipe. Στην Πολωνία, η Equinor εστιάζει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσφοράς ενεργειακών λύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πολωνικού ενεργειακού μετασχηματισμού. Εκτός από τις προμήθειες φυσικού αερίου, η εταιρεία υλοποιεί μαζί με την Polenergia τρία έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων Bałtyk I, Bałtyk II και Bałtyk III συνολικής ισχύος 3 GW και κατασκευάζει επίσης χαρτοφυλάκιο χερσαίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της θυγατρικής Wento με πλάνο έργων παραγωγής ηλιακής ενέργειας 1,6 GW.

To άρθρο Η Hellenic Cables υπέγραψε σύμβαση για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Bałtyk II και Bałtyk III δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button