ΥΓΕΙΑ

Οι 5 τροφές ασπίδα στο κρύο

Όταν το κρύο είναι τσουχτερό και ο υδράργυρος παρουσιάζει αισθητή πτώση τότε ο οργανισμός χρειάζεται συγκεκριμένες τροφές για να ζεσταθεί.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια, ο οργανισμός ενεργοποιεί τη διαδικασία της πέψης για να διασπάσει και να μεταβολίσει την τροφή. Στη διάρκεια της πέψης παράγεται θερμότητα, γεγονός που εξαρτάται από το είδος της τροφής και τις θερμίδες που περιέχει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η θερμοκρασία αυτή κυμαίνεται από 36,6 έως 37,7 βαθμούς Κελσίου, αν και για τους περισσότερους ανθρώπους είναι κάτω από 37 βαθμούς.

Όταν λοιπόν κάνει κρύο, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία μας.

Δείτε ποιες είναι οι τροφές ασπίδα στο κρύο

Τα τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, οι γλυκοπατάτες, η βρώμη και ο καφές παρέχουν υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ιδανικά για την υποστήριξη του οργανισμού κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών.

Οι σούπες είναι επίσης μια έξυπνη επιλογή, καθώς προσφέρουν όχι μόνο θερμότητα αλλά και πλούσιες ποσότητες λαχανικών. Η προσθήκη μπαχαρικών όπως κύμινο, κανέλα και τζίντζερ μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τη θερμική επίδραση και τη γεύση του γεύματος.

Σούπες

Οι σούπες όπως και η φασολάδα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για τις κρύες μέρες. Η κοτόσουπα είναι επίσης καλή επιλογή, καθώς συνδυάζει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Οι σούπες λαχανικών που δεν περιέχουν υδατάνθρακες μπορούν να μας ζεστάνουν αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας δεν έχει διάρκεια.

Λαχανικά

Ορισμένα λαχανικά, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, είναι πιο δύσπεπτα και συνεπώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό.

Οι πιπεριές

Οι πιπεριές και κυρίως οι καυτερές λόγω της καψαϊκίνης που περιέχουν, διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθούν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Το μαύρο πιπέρι, λόγω της πιπερίνης, μιας ουσίας που αυξάνει τη θερμογένεση μέσω της επίδρασης της στο νευρικό σύστημα, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει μια ομάδα ουσιών που λέγονται κατεχίνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση.

Τzίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει δύο χημικές ουσίες, την τζιντζερόλη και την σογκαόλη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ιδιαίτερη γεύση του αλλά του προσδίδουν και θερμαντικές ιδιότητες.

ΠΗΓΗ: HealthLine

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης
Close
Back to top button