ΥΓΕΙΑ

Άφθες στο στόμα: Γιατί εμφανίζονται, πώς αντιμετωπίζονται

Οι άφθες στο στόμα είναι μικρά, επώδυνα ελκώδη στους βλεννογόνους της εσωτερικής επένδυσης του στόματος.

Δεν υπάρχει σαφής αιτία για την εμφάνισή τους, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να σχετίζονται με συγκεκριμένους παράγοντες όπως:

άγχος

Ορμονικές αλλαγές

Αλλεργίες

ορισμένες ασθένειες (όπως η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη)

Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και βιταμινών

Ευαισθησία σε ορισμένες χημικές ουσίες σε τρόφιμα ή ποτά

Μικρά τραύματα, όπως κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή άλλα μικρά τραύματα στο στόμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι άφθες στο στόμα δεν είναι μεταδοτικές και δεν συνδέονται με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματά τους είναι επώδυνα, ρηχά έλκη με κοκκινωπό περίγραμμα που μπορεί να εμφανιστούν στη μαλακή ουρά, τις αμυγδαλές, τη γλώσσα και τα ούλα του στόματος.

Άφθες στο στόμα: Συμπτώματα

Τα ρηχά επώδυνα έλκη με κοκκινωπό περίγραμμα είναι χαρακτηριστική εκδήλωση της πάθησης. Μπορεί να εμφανιστούν στην μαλακή υπερώα, τις αμυγδαλές, τη γλώσσα και τα ούλα του στόματος.

Υπάρχουν τρεις τύποι:

Οι μικρές άφθες είναι συνήθως κάτω από 1 cm σε διάμετρο και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% όλων των περιπτώσεων

Οι μεγάλες άφθες έχουν διάμετρο πάνω από 1 cm, συνήθως έχουν ακανόνιστα όρια και όταν επουλωθούν, μπορεί να αφήσουν ουλές και ακόμη και να παραμορφώσουν το σχήμα της επιφάνειας του βλεννογόνου

Οι ερπητοειδείς (herpetiform) άφθες είναι μικρές (το πολύ 1 mm) και εμφανίζονται συνήθως σε ομάδες/συστάδες (περίπου 10–100 έλκη). Παρά το όνομά τους, δεν έχουν καμία σχέση με τους ιούς του έρπητα.

Πώς φεύγουν πιο γρήγορα οι άφθες;

Δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία. Η αντιμετώπιση αφορά τα επώδυνα συμπτώματα. Γενικά, οι μικρές άφθες διαρκούν περίπου 7 έως 10 ημέρες, ενώ οι μεγάλες μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες έως και μήνες και μπορεί να προκαλέσουν ουλές.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνήθως την ακόλουθη διαδικασία:

Για την ανακούφιση από τον πόνο ο θεράπων ιατρός γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, όπως αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά.

Διατροφικές αλλαγές

Βάλτε στο πιάτο σας μαλακά ήπια τρόφιμα και μην καταναλώνετε καυτερά και πικάντικα.

Επίσης απαραίτητη είναι η καλή στοματική υγιεινή αλλά και το συχνό ξέβγαλμα με αλατόνερο ή η χρήση μιας μαλακής οδοντόβουρτσας,

Πηγή: medicinenet.com

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button