ΥΓΕΙΑ

Πόσο έχουν αυξηθεί τα ποσοστά της σε παιδιά και ενήλικες

Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παχυσαρκία, με τα ποσοστά μεταξύ των παιδιών να έχουν τετραπλασιαστεί σε μια περίοδο 32 χρόνων.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι από το 1990 ως το 2022 το ποσοστό παχυσαρκίας τετραπλασιάστηκε μεταξύ των παιδιών και των εφήβων ενώ διπλασιάστηκε μεταξύ των ενηλίκων,

Η ανάλυση των μετρήσεων βάρους και ύψους σε ένα δείγμα άνω των 220 εκατ. ανθρώπων από τουλάχιστον 190 χώρες καταγράφει τις δραματικές αλλαγές στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) του παγκόσμιου πληθυσμού, μεταξύ 1990-2022.

Σημειώνεται πως στους ενηλίκους η παχυσαρκία ορίζεται ως ΒΜΙ μεγαλύτερο ή ίσο με 30kg/m2.

Περίπου 1.500 ερευνητές συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποίησε το NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC – δίκτυο επιστημόνων υγείας που παρέχει ενημέρωση για τους κινδύνους των μη μεταδοτικών νόσων) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στην έρευνα διαπιστώνεται πως κατά την περίοδο αυτή τα ποσοστά παχυσαρκίας τετραπλασιάστηκαν μεταξύ των παιδιών και διπλασιάστηκαν μεταξύ των ενηλίκων.

Για τα κορίτσια, το ποσοστό παχυσαρκίας αυξήθηκε από το 1,7% του παγκόσμιου πληθυσμού το 1990 στο 6,9% το 2022.

Για τα αγόρια, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν από 2,1% σε 9,3%.

Για τις γυναίκες, το ποσοστό παχυσαρκίας αυξήθηκε από 8,8% σε 18,5% και στους άνδρες από 4,8% σε 14%.

Παράλληλα, το ποσοστό λιποβαρών ανθρώπων μειώθηκε τόσο μεταξύ των παιδιών όσο και των ενηλίκων, γεγονός που καθιστά την παχυσαρκία ως την πιο κοινή μορφή δυσθρεψίας, παγκοσμίως.

Συνολικά, 880 εκατ. ενήλικοι και 159 εκατ. παιδιά ήταν παχύσαρκοι το 2022, με την Τόνγκα, την αμερικανική Σαμόα και το Ναουρού να είναι τα έθνη με το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας, άνω του 60%.

Παχυσαρκία: Μορφή επιδημίας

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ματζίντ Εζάτι, χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την επιδημία παχυσαρκίας «που ήταν εμφανής μεταξύ των ενηλίκων σε μεγάλο μέρος του κόσμου το 1990 και πλέον αντικατοπτρίζεται στα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους εφήβους».

«Παράλληλα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από υποσιτισμό, ιδίως σε κάποια από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου. Για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις δύο μορφές δυσθρεψίας, τον υποσιτισμό και τον υπερσιτισμό, είναι ζωτικής σημασίας να καταστήσουμε διαθέσιμα και προσιτά τα υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα», προσθέτει ο ίδιος.

«Για να επανέλθουμε σε τροχιά επίτευξης των παγκόσμιων στόχων για τον περιορισμό της παχυσαρκίας θα χρειαστεί η συνεργασία κυβερνήσεων και κοινοτήτων, υποστηριζόμενη από τεκμηριωμένες πολιτικές του ΠΟΥ και των εθνικών οργανισμών δημόσιας υγείας», σημείωσε ο Δρ. Τέντρος Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

ΠΗΓΗ: The Lancet

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button