ΥΓΕΙΑ

Πώς αντιμετωπίζονται οι μαύροι κύκλοι μετά τις γιορτές

Έντονο “αποτύπωμα” στα μάτια και την περιοχή γύρω από αυτά έχουν αφήσει τα συχνά πάρτι, η αϋπνία, το αλκοόλ, αλλά και το κάπνισμα στα οποία έχουμε επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι καταχρήσεις, μας έχουν δώσει μια κουρασμένη και γερασμένη όψη, εξαιτίας της εμφάνισης ή επιδείνωσης των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.

Παρότι οι συμβουλές για ξεκούραση έχουν βάση, συνήθως ένας καλός ύπνος δεν αρκεί για την αναζωογόνηση και επαναφορά του δέρματος στην πρότερη νεανική του εικόνα.

Αυτή η αναπάντεχη για πολλούς επίπτωση της περιόδου της χαράς, της ανεμελιάς και της διασκέδασης φέρνει ανησυχία και γίνεται λόγος αναζήτησης λύσεων που εφαρμόζονται στο σπίτι, συνήθως μέσω του διαδικτύου.

Οι πιθανές αιτίες

«Ως επί το πλείστον η αλλαγή των συνηθειών αυτό το 15ήμερο ενοχοποιείται για την εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Η κούραση της προετοιμασίας, το ξενύχτι, η άμετρη κατανάλωση αλκοόλ και το υπερβολικό κάπνισμα, είναι οι κύριες αιτίες», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, Πλαστικός Επανορθωτικός

«Το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην περιοχή του κάτω βλεφάρου, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μια σκίαση στο πολύ λεπτό και ευαίσθητο δέρμα του. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση, εξαιτίας των διουρητικών ιδιοτήτων του και να επιδεινώσει το πρόβλημα, αφού επιπλέον των μαύρων κύκλων μπορεί να φέρει χαλάρωση του δέρματος, κάνοντας εντονότερη τη διαφορά χρώματος κάτω από τα μάτια.

Βέβαια, η αφυδάτωση μπορεί να μην οφείλεται στο αλκοόλ αλλά να είναι αποτέλεσμα απλώς της ανεπαρκούς πρόσληψης νερού. Οι επιπτώσεις ωστόσο παραμένουν οι ίδιες.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ παρεμβαίνει και στην ποιότητα ύπνου, οδηγώντας σε κόπωση, σε αλλαγή του χρώματος του δέρματος και τελικά σε εμφάνιση ή επιδείνωση των μαύρων κύκλων.

Όσοι καπνίζουν έχουν έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου, αφού η επιβλαβής αυτή συνήθεια διασπά το κολλαγόνο, καθιστώντας το δέρμα κάτω από τα μάτια πιο χαλαρό και λεπτότερο, οπότε τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από αυτό γίνονται πιο ορατά», διευκρινίζει.

Αντιμετώπιση

Όμως κάποιες φορές, οι μαύροι κύκλοι δεν οφείλονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως οι παραπάνω, αλλά στην ηλικία. Μπορεί να είναι ένα φαινόμενο σκίασης, εξαιτίας της χαλάρωσης κάτω από τον κόγχο και της απώλειας όγκου λόγω της υποχώρησης του υποδόριου λίπους, φαινόμενα που έχουν τις βάσεις τους στη γήρανση. Η κληρονομικότητα επίσης παίζει ρόλο, αφού πιο επιρρεπείς είναι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό μαύρων κύκλων.

Όσοι αντιμετωπίζουν προσωρινό πρόβλημα υπερμελάγχρωσης της περικογχικής περιοχής αυτήν την εποχή, μπορούν να δουν βελτίωση με την εφαρμογή ορισμένων απλών πρακτικών, όπως να κοιμηθούν περισσότερο ή να βάλουν κρύες κομπρέσες προκειμένου συσταλούν τα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία.

Σε όσους όμως οι μαύροι κύκλοι οφείλονται σε άλλους λόγους, οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν θα τους βοηθήσουν. Σύμφωνα με τον ειδικό αυτές οι περιπτώσεις χρειάζονται πιο δραστικές λύσεις, η επιλογή των οποίων εξαρτάται από την αιτία πρόκλησής τους.

Τέτοιες θεραπείες είναι το υαλουρονικό οξύ, το οποίο μπορεί να τη γεμίσει και να βοηθήσει στην εξομάλυνση του χρώματος του δέρματος που βρίσκεται κάτω από το σταθερό βλέφαρο. Επίσης το λέιζερ και η μεσοθεραπεία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button