ΥΓΕΙΑ

Πώς να τους… εξαφανίσετε μετά τις γιορτές

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, είναι πιο έντονοι αυτές τις ημέρες λόγω των καταχρήσεων. Το στρες της προετοιμασίας των γιορτών η διατάραξη της ισορροπημένης διατροφής, τα επαναλαμβανόμενα ξενύχτια, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η παραμέληση της φροντίδας της επιδερμίδας έχουν αφήσει σημάδια κούρασης στο πρόσωπο.

«Οι μαύροι κύκλοι οφείλονται στις καταχρήσεις των ημερών και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα και με κοσμητικές θεραπείες», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Πώς να τους “σβήσετε”

Οι λόγοι μπορεί να σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα υγείας, με τα γονίδια ή τη γήρανση, με περιβαλλοντικούς παράγοντες, προσωπικές επιλογές και συνήθειες ή να οφείλονται σε συνδυασμό αυτών. Η θεραπεία έγκειται στην εύρεση και καταπολέμηση της αιτίας που προκαλεί αυτήν την κουρασμένη και θλιμμένη όψη.

Οι κυριότερες αιτίες για τους μαύρους κύκλους είναι:

Ανεπαρκής ύπνος

Οι λίγες ώρες ύπνου προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από την περιοχή των ματιών. Επίσης, καθιστούν το δέρμα πιο χλωμό, κάνοντας ακόμα πιο εμφανείς τους μαύρους κύκλους. Η αναπλήρωση του ύπνου και η υιοθέτηση καθημερινού προγράμματος τουλάχιστον 7-8 ωρών ύπνου τη νύχτα θα χαρίσει ένα υγιές χρώμα σε όλο το πρόσωπο.

Η ύπτια στάση με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο μπορεί να μειώσει και τυχόν οίδημα κάτω από τα μάτια.

Αφυδάτωση

Οι δύο συνηθέστερες καταχρήσεις της εορταστικής περιόδου είναι τα ποτά και τα τσιγάρα… Και τα δύο έχουν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στα αγγεία.

Το αλκοόλ έχει διουρητικές ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στο δέρμα, αφήνοντάς το ξηρό. Μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει όψη βυθισμένων ματιών και να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από αυτά, δημιουργώντας μαύρους κύκλους.

Η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ, η πόση άφθονου νερού και η ενυδάτωση του δέρματος θα σβήσει κάθε σκούρα απόχρωση.

Αφυδάτωση και ξηρό δέρμα προκαλεί και το κάπνισμα, αφού το μονοξείδιο του άνθρακα του στερεί οξυγόνο, διασπά το κολλαγόνο και μειώνει την παραγωγή νέου.

Η κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης μαύρων κύκλων και οι λόγοι είναι τόσο ανατομικοί όσο και ρύθμισης των επιπέδων κολλαγόνου (το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος) και της μελανίνης της ουσίας που του δίνει χρώμα. Όσοι είναι επιρρεπείς, λόγω οικογενειακού ιστορικού, είναι πιθανό να εμφανίσουν μαύρους κύκλους από την ηλικία των 25 ετών ή και νωρίτερα, ιδίως όταν κάνουν καταχρήσεις.

Όπως αναφέρει ο ειδικός δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα γονίδια που μας καθιστούν πιο ευάλωτους ή στην ανατομία των οστών στην περιοχή ή στη θέση των αγγείων, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να διεγείρουμε την παραγωγή κολλαγόνου και να καταπολεμήσουμε επιτυχώς την περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση.

Γήρανση

Κάθε χρόνος που περνά, αφήνει το δέρμα λεπτότερο, λόγω της μείωσης του λιπώδους ιστού, καθιστώντας ολοένα πιο έντονους τους μαύρους κύκλους. Επίσης, προκαλεί χαλάρωση, δημιουργώντας σακούλες αλλά και τη σκίαση στο κάτω βλέφαρο. Οι πλέον κατάλληλες θεραπείες γι’ αυτές βλάβες είναι τα πληρωτικά και τα λέιζερ.

Παθολογικά αίτια

«Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να οφείλονται και σε ασθένειες, όπως η αναιμία. Στη συντριπτική πλειονότητα, όμως, των περιπτώσεων αποτελούν ένδειξη κακής διατροφής, έντονου στρες, και εξάντλησης. Ανεξαρτήτως αιτίας, πάντως, προσδίδουν μια πιο γερασμένη όψη στο πρόσωπο.

Η υποστήριξη, φροντίδα και ενίσχυση του οργανισμού βοηθούν στη διατήρηση της καλής εμφάνισής του. Και αυτό επιτυγχάνεται με την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός, την ενυδάτωσή του, με τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο, την αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button