ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουκρανία το πρώτο του ταξίδι ως υπ. Εξωτερικών- «Δίπλα σας για όσο χρειαστεί»

Την Ουκρανία επέλεξε για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο συνάντησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο δεσμεύθηκε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία αλλά και διατηρήσει την αφοσίωσή της στη χώρα την ώρα που συνεχίζεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό που θέλω να πω με το να βρίσκομαι εδώ είναι ότι θα συνεχίσουμε να σας παρέχουμε την ηθική, διπλωματική, οικονομική αλλά κυρίως τη στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζεστε, όχι μόνο φέτος και του χρόνου, αλλά όσο καιρό χρειαστεί», ανέφερε σε βίντεο που δημοσίευσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο X.

Με αναφορά στις παλιές διαφωνίες με τον «φίλο» του, ο πρώην πρωθυπουργός του Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η υποστήριξη του Τζόνσον στην Ουκρανία ήταν «το καλύτερο πράγμα», προσθέτοντας ότι η συνάντηση της Πέμπτης είναι σημαντική για να «βεβαιωθεί ότι η προσοχή είναι εδώ».

«Τώρα ξέρετε ότι ο κόσμος δεν είναι επικεντρωμένος στην κατάσταση στο πεδίο της μάχης μας στην Ουκρανία και η διαίρεση της εστίασης πραγματικά δεν βοηθάει και είμαστε ευγνώμονες που πάντα στηρίζατε την Ουκρανία», είπε από την πλευρά του ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ομόλογος του Κάμερον, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ότι οι συνομιλίες τους «απέδειξαν» ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν «προς τη νίκη».

Σημειώνεται ότι στην ουκρανική δήλωση δεν αναφέρεται πότε πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες. Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, που ισχύουν εξαιτίας του πολέμου, σημαίνουν πως οι λεπτομέρειες των επισκέψεων ξένων αξιωματούχων δημοσιοποιούνται μερικές φορές με διαφορά χρόνου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button