ΥΓΕΙΑ

Τα συμπτώματα και οι 4 βασικές αιτίες

Το λιπώδες ήπαρ, γνωστό και ως λιπώδης νόσος του ήπατος, είναι μια κατάσταση όπου παρατηρείται υπερβολική επικεντρωμένη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine η νόσος εμφανίζεται όταν υπερβολικό λίπος αρχίζει να αποθηκεύεται στο ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή και ανάπτυξη ουλώδους ιστού.

Μάλιστα όπως προειδοποιεί η ερευνήτρια, Δρ. Jeanne Clark, διευθύντρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins πρόκειται, όμως, για σιωπηρό δολοφόνο, καθώς από τη στιγμή που θα αναπτυχθούν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λιπώδη ηπατική βλάβη, το πρόβλημα είναι ήδη μεγάλο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος εμφανίζεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα, αλλά ειδικά σε άτομα των 40 και 50 ετών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω των παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Αιτίες

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κύριες αιτίες της πάθησης περιλαμβάνουν:

Υπερβολική Κατανάλωση Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, γνωστή και ως αλκοολικό λιπώδες ήπαρ.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί επίσης να συμβάλει στην εκδήλωση της νόσου.

Υπερβολική Κατανάλωση Λιπαρών Τροφών: Η υπερβολική κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λιπαρών τροφών μπορεί να αυξήσει το πρόβλημα.

Μεταβολικό Σύνδρομο: Ένα σύμπλεγμα προβλημάτων υγείας όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα ζάχαρου στο αίμα και υψηλά λίπη, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν λιπώδες ήπαρ.

Λιπώδες ήπαρ: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται συνήθως στα αρχικά της στάδια. Ωστόσο, όταν η ασθένεια γίνεται πιο προηγμένη, μπορεί να προκαλέσει:

Διογκωμένο ήπαρ
Κόπωση
Πόνος στην άνω δεξιά κοιλιά

Τα πιθανά συμπτώματα της μη-αλκοολικής στεατοηπατίτιδας και της κίρρωσης του ήπατος περιλαμβάνουν:

Κοιλιακή διόγκωση
Διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος
Μεγέθυνση στήθους στους άνδρες

Διευρυμένη σπλήνα

Κόκκινες παλάμες

Κίτρινο δέρμα και μάτια (ίκτερος)

Αντιμετώπιση

Η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη διαχείριση του λιπώδους ήπατος.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί συστήνουν:

Υγιεινή Διατροφή

Επικεντρωθείτε σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και αδιασθητοποιημένα τρόφιμα.

Απώλεια Βάρους

Εάν έχετε παχυσαρκία, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ. Ασκηθείτε και εάν καταναλώνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που βοηθούν στον έλεγχο του λιπώδους ήπατος.

ΠΗΓΗ: www.mayoclinic.org

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button