ΠολιτικήNOMIKA ΘΕΜΑΤΑΑΣΦΑΛΕΙΑΓΕΓΟΝΟΤΑΔΙΑΦΟΡΑκοινωνικάΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ

Τα 3 συγκρουόμενα συμφέροντα από το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

Οι παγίδες για τους ασθενείς

Σοβαρές παγίδες για τους ασθενείς αλλά και συγκρουόμενα συμφέροντα φαίνεται ότι δημιουργούνται από το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ που σε λίγο καιρό θα γίνει πράξη.

Άλλωστε στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να χειρουργούν κανονικά σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά να είναι σύμβουλοι σε εταιρείες που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας.

Η ανατροπή αυτή που έρχεται στο δημόσιο σύστημα υγείας για πρώτη φορά από το 1983 οπότε και δημιουργήθηκε, προκαλεί προβληματισμό στους συνδικαλιστές αλλά και ανησυχία σε πολλούς φορείς σχετικά με φαινόμενα εκμετάλλευσης των ασθενών του ΕΣΥ ώστε εκείνοι να εξυπηρετούνται στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη προβλέπει μεταξύ άλλων:

«Οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας»

Οι παγίδες για ασθενείς και ΕΣΥ

Παρά τις δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται ώστε να μην καταστρατηγηθεί ο νέος νόμος από τους γιατρούς του ΕΣΥ, φαίνεται ότι αυτές μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν εντός και εκτός νοσοκομείων.

Τρία είναι τα βασικά αγκάθια:

-Μία από τις βασικές παγίδες που δημιουργούνται μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας από το ιδιωτικό έργο των γιατρών είναι ότι θα μπορούν να απασχολούνται σε ιδιωτικές εταιρείες. Θα μπορούν να είναι σύμβουλοι σε φαρμακευτικές, σε εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού, αναλωσίμων κ.α.

Γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει συγκρουόμενα συμφέροντα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Εξάλλου σε διάφορες επιτροπές, φαρμάκων, μηχανημάτων αλλά και άλλων ακριβών υλικών συμμετέχουν συνήθως και γιατροί που αποφασίζουν για τις αγορές στο ΕΣΥ.

-Από την άλλη τα ιδιωτικά ιατρεία που θα μπορούν να ανοίξουν θεωρείται πιθανό ότι κάποιοι θα προωθούν τους ασθενείς του δημοσίου συστήματος σε αυτά ώστε να αποκομίζουν οικονομικό όφελος.
Με βάση του συνδικαλιστές, το επιχείρημα θα είναι η μεγάλα αναμονή μέσα στο νοσοκομείο η οποία έναντι λίγων ευρώ θα μπορεί να παρακαμφθεί εάν ο ασθενής επιλέξει το ιδιωτικό ιατρείο.

-Αντίστοιχη προώθηση θα μπορεί να γίνει και στις ιδιωτικές κλινικές αφού ούτως ή άλλως για να χειρουργηθεί κανείς άμεσα σήμερα στο ΕΣΥ πρέπει να καταβάλει χρήματα για τα απογευματινά χειρουργεία.
Έναντι λίγων χρημάτων παραπάνω θα μπορεί να νοσηλευτεί σε ιδιωτική κλινική και μάλιστα σε πολύ καλύτερες υποδομές και δωμάτια.

πηγή https://www.healthreport.gr/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button