Αποζηµίωση €2,5 εκατ. για αµέλεια γυναικολόγου
Η Μαρία θα γεννιόταν ένα κανονικό παιδί. Μέχρι τον τοκετό όλα ήταν φυσιολογικά. Τελικά μετά από χορήγηση ωκυτοκίνης στη μητέρα της και ενός κοκτέιλ φαρμάκων, γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση.
Σήμερα, στα 12 της χρόνια χρειάζεται φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο. Οι γονείς δικαιώθηκαν δικαστικώς, πετυχαίνοντας ν’ αποδείξουν πως από ιατρική αμέλεια γεννήθηκε με μόνιμο πρόβλημα το παιδί τους. Δικαστήριο στη Λευκωσία, ύστερα από 11 χρόνια νομικής μάχης, επεδίκασε αποζημιώσεις υπέρ της Μαρίας και της μητέρας της που μαζί με τους τόκους συμποσούνται στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Ο δικηγόρος τους Γιάννος Γεωργιάδης, ανέφερε μετά τη δικαστική απόφαση, ότι κανένα ποσό δεν είναι αρκετό να αποζημιώσει τον πόνο, την ψυχική οδύνη και ταλαιπωρία των γονιών και του παιδιού, αλλά τουλάχιστον νοιώθουν μια δικαίωση από το γεγονός ότι το δικαστήριο βρήκε ευθύνη εναντίον του γιατρού και αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της αμέλειας και των σοβαρών σωματικών βλαβών που υπέστη η μικρή. Αποτελεί ένα είδος ανακούφισης καθώς επίσης η οικονομική στήριξη συμβάλλει στην αποτελεσματική φροντίδα του παιδιού ενόψει των τεράστιων ποσών που πρέπει να καταβάλλουν οι γονείς.
Η αγωγή που κίνησε η οικογένεια και το παιδί στρεφόταν κατά γυναικολόγου στη Λευκωσία, κλινικής και ενός παιδιάτρου, ο οποίος τοποθετήθηκε στην αγωγή ως τριτοδιάδικος, αφού ο γυναικολόγος επέρριπτε σ’ αυτόν την ευθύνη της εγκεφαλικής παράλυσης του κοριτσιού. Τελικά η κλινική πτώχευσε και έτσι αφαιρέθηκε από την αγωγή, ενώ ο παιδίατρος αθωώθηκε. Η δικαστής Στέλλα Χριστοδουλίδου Μέσσιου σε απόφασή της απέδωσε εξ ολοκλήρου την ευθύνη στον γυναικολόγο αποδίδοντάς του ιατρική αμέλεια.
Όλα έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα στις 03/06/2011 κοντά στα μεσάνυχτα, όταν ήρθε στον κόσμο η Μαρία. Σύμφωνα με τους γονείς του παιδιού, ο γιατρός την ημέρα της γέννας της χορήγησε ωκυτοκίνη (Syntocinon) και ένα κοκτέιλ φαρμάκων πεθιδίνης, Buscopan, και Phenergan και ακολούθως έγινε τεχνητή ρήξη του θυλακίου. Η μητέρα καθ’ όλη τη σχετική διαδικασία ήταν ζαλισμένη και υπνωτισμένη, χωρίς να έχει επικοινωνία με το περιβάλλον. Το παιδί γεννήθηκε μαυρισμένο και δεν έκλαιγε. Μέσα ένα με δύο λεπτά έφτασε ο παιδίατρος, ο οποίος προχώρησε σε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και χορήγησε αμέσως στο βρέφος Naloxon ως αντίδοτο, ενώ η μητέρα απέκτησε γρήγορο καρδιακό παλμό και ροδαλό χρώμα.
Όπως ανέφερε ο δικηγόρος Γιάννος Γεωργιάδης που χειρίστηκε την υπόθεση με την Ντόρια Βαρωσιώτου, σύμφωνα με τη μαρτυρία των εμπειρογνωμόνων γιατρών, δεν υπήρχε κανένας λόγος χορήγησης της ωκυτοκίνης στη μητέρα, από τη στιγμή που ο τοκετός εξελισσόταν ομαλά και υπήρχε πρόοδος της διαστολής, και ότι, αντίθετα, λόγω των συνεχόμενων δυνατών και επιπρόσθετων συστολών της μήτρας που προκλήθηκαν από το φάρμακο αυτό, το οποίο χορηγήθηκε πριν την τεχνητή ρήξη των μεμβρανών, περιορίστηκε σημαντικά η παροχή αίματος προς τη μητέρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ενδομήτρια υποξία.
Επίσης, κρίθηκε ότι οι συσπάσεις που δημιουργήθηκαν λόγω της χορήγησης ωκυτοκίνης, προκάλεσαν στη μητέρα παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας λακτικού οξέος που διαπέρασε στον πλακούντα και διείσδυσε στον εγκέφαλο του βρέφους, προκαλώντας οίδημα και νέκρωση του εγκεφάλου. Η χορήγηση μάλιστα συνδυαστικά του κοκτέιλ φαρμάκων πεθιδίνης, Buscopan και Phenergan, ιδιαίτερα δυόμιση ώρες πριν τη γέννα, προκάλεσαν υπνηλία και καταστολή του αναπνευστικού κέντρου στο στέλεχος του εγκεφάλου της μητέρας, με αποτέλεσμα να φτάσει τελικά στην υποοξυγόνωση, κάτι που προκάλεσε εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη στο κοριτσάκι.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, το στοιχείο από το οποίο θα μπορούσε να αποδειχτεί το ακριβές χρονικό σημείο της υποξίας, δηλαδή το καρδιοτοκογράφημα, ουδέποτε παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο, με τον εναγόμενο γυναικολόγο να ισχυρίζεται ότι έχει απωλεσθεί. Τονίζει επίσης, ότι η επιτυχής ανάνηψη που έγινε από τον παιδίατρο, είναι η αιτία που σήμερα το κοριτσάκι βρίσκεται εν ζωή, αλλά η μόνιμη εγκεφαλική, νοητική και κινητική αναπηρία σοβαρής μορφής συνέβη λόγω της ενδομήτριας υποξίας.
Σημειώνεται ότι την επόμενη μέρα της γέννας, η μητέρα του παιδιού και ο σύζυγός της πήγαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου αντιμετώπισαν την ωμή αλήθεια και, όπως ανέφερε στο Δικαστήριο, καταστράφηκε η ζωή όλων τους, μέσα σε εκείνα τα 15 λεπτά που διήρκεσε η πρώτη τους επίσκεψη στο Μακάρειο.
Κατά την ακρόαση της υπόθεσης κατέθεσαν δυο γιατροί που συμφώνησαν ότι δεν επιβαλλόταν η χορήγηση των φαρμάκων προς την ενάγουσα μητέρα και ισχυρίστηκαν ότι η πρακτική που ακολουθήθηκε από τον γυναικολόγο ήταν εντελώς ασυμβίβαστη με την αναγνωρισμένη και καθιερωμένη μαιευτική πρακτική ιατρικής, η οποία επιβάλλει πρώτα γυναικολογική εξέταση, τεχνητή ρήξη θυλακίου, δεύτερη γυναικολογική εξέταση και μετά τη χορήγηση Syntocinon, αν χρειάζεται.
Ο γυναικολόγος τα έριξε όλα στον παιδίατρο
Στην πολυσέλιδη απόφασή του το δικαστήριο ανέφερε πως ο εναγόμενος, προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του. Όπως έχει διαφανεί, είναι και ο ίδιος επηρεασμένος από το συμβάν, όμως προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να πείσει ότι οι δικές του ενέργειες ήταν οι ορθές και ενδεδειγμένες, ότι ορθά προχώρησε με φυσιολογική γέννα μέχρι το τέλος, ορθά χορήγησε τα φάρμακα που χορήγησε στη μητέρα στις δοσολογίες και τις χρονικές στιγμές που το έπραξε, και ότι ευθύνη για την κατάσταση της μητέρας φέρει ο τριτοδιάδικος, ο παιδίατρος, ο οποίος λανθασμένα, κατά τη θέση του, δεν διασωλήνωσε τη Μαρία ευθύς μετά τη γέννησή της, θέση η οποία έχει καταρριφθεί από όλους τους εμπειρογνώμονες μάρτυρες των εναγόντων.
Επίσης, ο εναγόμενος προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του για τη μη ύπαρξη και/ή την καταστροφή και/ή την απώλεια του καρδιοτοκογραφήματος, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να δώσει πειστική εξήγηση γι’ αυτό. Παρουσίασε επίσης στοιχεία, τα οποία ολοφάνερα είχαν ετοιμαστεί εκ των υστέρων, και αναφέρομαι σχετικά στην κάρτα νοσηλείας της Ενάγουσας 2 και επίσης ανεπιτυχώς προσπάθησε να δικαιολογήσει την πολύ φειδωλή έκθεση που ετοίμασε, αναφέροντας ότι εάν γνώριζε ότι αυτή θα χρησιμοποιείτο σε δικαστική διαδικασία θα την έγραφε διαφορετικά.
Το Δικαστήριο υιοθετώντας όλες τις θέσεις των δικηγόρων του παιδιού και εφαρμόζοντας τις αρχές της Νομολογίας αποφάσισε ότι στοιχειοθετείται ιατρική αμέλεια και ότι ο εναγόμενος υπέπεσε του καθήκοντος της επιμέλειας που είχε προς τη μητέρα και το παιδί και ήταν σαφέστατα αμελής. Πέραν όλων των άλλων ελλείψεων και λαθών που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του τοκετού και καταγράφονται με σαφήνεια στα ευρήματα του Δικαστηρίου πιο πάνω, ο γιατρός παρέλειψε να διενεργήσει καισαρική τομή και να γεννήσει άμεσα την ενάγουσα, αφήνοντας την να ασφυκτιά μέχρι που τελικά προέκυψε το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.
Σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο και να θεσπίσει προηγούμενο για παρόμοιες περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας. Η οικογένεια του κοριτσιού εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή η απόφαση θα συνεισφέρει στο να βελτιωθεί η ποιότητα της ιατρικής φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών.