Υπόθεση 3 υπουργείων γίνεται το θέμα με τις μεγάλες αναπροσαρμογές ασφαλίστρων υγείας που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής και οικονομικής αντιπαράθεσης τον τελευταίο μήνα. Από την εβδομάδα που ξεκινά, εκτός από τον ΥΠΑΝ Τάκη Θεοδωρικάκο που θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις ασφαλιστικές και τις κλινικές, θα έχει παρέμβαση και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τις κλινικές και όλα αυτά κάτω από την επίβλεψη του υπουργείου Οικονομικών στην περίπτωση που θα εξετάσει το ενδεχόμενο και τις επιπτώσεις των όποιων αποφάσεων στα φορολογικά έσοδα. Τον μεγάλο έλεγχο για τα φαινόμενα καρτέλ θα κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η αρχή του προβλήματος
Οι μεγάλες αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας (14-15%) αποτελούν πρόβλημα μετά την πανδημία. Ο βασικός λόγος ο οποίος διαμόρφωσε το πρόβλημα ήταν ότι τα παλιά συμβόλαια (ισόβια κυρίως) υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ζημιογόνα με βάση τα λογιστικά πρότυπα IFRS 17 και για τις ασφαλιστικές αυτό σήμαινε μεγάλες ζημιές στα λειτουργικά τους (τεχνικά) αποτελέσματα. Έτσι οι περισσότερες εταιρείες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην αρχή σε αυξήσεις της τάξης του 7% που σταδιακά έφτασαν μέχρι το 15%.
Η διαχρονική κόντρα με τις κλινικές και ο δείκτης υγείας του ΙΟΒΕ
Η σχέση αντίθεσης (“τα κέρδη σας είναι οι ζημιές μας”) των ασφαλιστικών με τις ιδιωτικές κλινικές είναι διαχρονική. Όμως σύμφωνα με τις ασφαλιστικές, οι ανατιμήσεις που έκαναν τα τελευταία 20 χρόνια οι κλινικές είχαν διαμορφώσει τον λεγόμενο ‘ιατρικό πληθωρισμό’ που έφτανε μέχρι και 20% ετησίως. Οι ανατιμήσεις στα κόστη νοσηλείας που ζητούσαν οι κλινικές από τις ασφαλιστικές ξεπερνούσαν κατά πολύ τον πληθωρισμό. Μετά την πανδημία, οι αυξήσεις έγιναν πολύ μεγαλύτερες , ακολουθώντας και την πληθωριστική έκρηξη που καταγράφηκε σ’ ολόκληρη την οικονομία αυτό το διάστημα. Έτσι οι περισσότερες ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υγείας αναγκάστηκαν να πάνε σε ακόμη υψηλότερα ασφάλιστρα. Υπολογίζεται ότι από το 2021 μέχρι και σήμερα, ένα χαμηλό ασφάλιστρο υγείας που πριν την πανδημία ήταν στα 800 ευρώ ετησίως , έχει ήδη ξεπεράσει τα 1.200 ευρώ.
Ο περίφημος δείκτης Υγείας του ΙΟΒΕ, τον οποίο θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση, δημιουργήθηκε το 2016 από τις ασφαλιστικές εταιρείες μαζί με τον ΙΟΒΕ προκειμένου να απεικονιστούν οι μεγάλες αυξήσεις στα νοσήλεια των κλινικών και στα κόστη αποζημίωσης που πληρώνουν οι ασφαλιστικές και να σταθμίζουν τις αυξήσεις. Όμως ο συγκεκριμένος δείκτης, δεν έγινε ποτέ αποδεκτός από τις κλινικές και απλώς χρησίμευσε στο να επιβάλλουν οι ασφαλιστικές αυξήσεις πάνω στα στοιχεία του δείκτη
Το ολιγοπώλιο των κλινικών- Οι “2,5 πάροχοι” υγείας
Η δεύτερη πτυχή του προβλήματος ήταν ότι οι ασφαλιστικές κατηγορούν τις ιδιωτικές κλινικές και τους μετόχους τους, ότι λειτουργούν σε ολιγοπωλιακό καθεστώς “2,5 παρόχων” όπως λένε χαρακτηριστικά, ‘φωτογραφίζοντας το HHG ( είναι οι 5 κλινικές του CVC) , τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών και τις υπόλοιπες μικρότερες κλινικές.
Το γεγονός ότι η ιδιωτική υγεία λειτουργεί υπό την μορφή καρτέλ (όπως κατηγορούν οι ασφαλιστικές) δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στην διαμόρφωση του κλίματος μεγάλων ανατιμήσεων εις βάρος των ασφαλισμένων.
Το πρόβλημα χτυπά και τις ίδιες τις ασφαλιστικές
Ο κλάδος των ασφαλιστικών έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα από την ανατιμητική πολιτική ασφαλίστρων καθώς μόνο τα 2-3 τελευταία χρόνια, έχει χάσει πάνω από 100.000 συμβόλαια. Πρόκειται για συμβόλαια ασφαλισμένων άνω των 60 ετών αλλά και πολύ νέων ασφαλισμένων. Στην πρώτη περίπτωση (των μεγαλύτερων σε ηλικία) , τα ασφάλιστρα έχουν εκτοξευτεί σε τέτοια επίπεδα (άνω των 3-4.000 ετησίως) που ουσιαστικά είναι σαν να προπληρώνουν τις όποιες υποτιθέμενες νοσηλείες τους. Στην περίπτωση των πολύ νέων ασφαλισμένων, αυτοί, κρίνουν ότι δεν μπορούν να πληρώνουν ανατιμήσεις χωρίς να έχουν άμεση ανάγκη.
Τι ανταπαντούν οι κλινικές
Οι ιατρικοί όμιλοι που κατέχουν τις κλινικές δεν έχουν προχωρήσει επισήμως σε κάποιες απαντήσεις. Ωστόσο σε πρόσφατη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο κ. Β. Αποστολόπουλος ( διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος στο Ιατρικών Αθηνών) επεσήμανε ότι και οι ιδιωτικές κλινικές έχουν εξοντωτικά κόστη λειτουργίας και στα αναλώσιμα και στις αμοιβές γιατρών και νοσηλευτών. Η εκτίναξη του κόστους λειτουργίας τους οδηγεί να ζητούν περισσότερα λεφτά από τις ασφαλιστικές. Δημιουργείται δηλαδή ένας ‘φαύλος κύκλος’ εις βάρος των ασφαλισμένων. Επίσης , σε ανεπίσημες δηλώσεις τους, στελέχη της HHG αναφέρουν ότι οι ασφαλιστικές πληρώνουν τις αποζημιώσεις και τις νοσηλείες με καθυστέρηση 4-6 μηνών και ότι οι περισσότερες περιπτώσεις οδηγούνται στην Διαιτησία προκειμένου να μειωθούν οι πληρωμές.
Τι προτάσεις κάνουν οι ασφαλιστικές
«Ναι μεν αλλά…» για τις ασφαλιστικές οι μεγάλες ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας καθώς παραδέχονται μεν ότι όντως αποτελούν πρόβλημα (και για τις ίδιες αφού χάνουν πελάτες) αλλά τονίζουν ότι δεν ευθύνονται αυτές για το πρόβλημα , επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις κλινικές και στις ανατιμήσεις στα κόστη αποζημιώσεων. Επι της ουσίας καλούν την πολιτεία και τις εποπτικές αρχές να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.
Οι δηλώσεις Θεοδωρικάκου στη Βουλή
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα με τον δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ, τονίζοντας ότι θα επαναξιολογηθεί.
Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα παρέμβει νομοθετικά για την θέσπιση νέου δείκτη υγείας, αυτή τη φορά από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών αλλά και σταθερή και διαρκής ενημέρωση των πολιτών. Ο ίδιος πάντως επισήμανε ότι αυξήσεις, ύψους 14,6% που προβλέπει ο δείκτης του ΙΟΒΕ, δεν θα γίνουν αποδεκτές.
«Δεν είναι αποδεκτές και καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν σε αυτό. Μας ενδιαφέρει η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν. Πιστεύω ότι θα υπάρξει προσαρμογή αμέσως. Σε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει τη δυνατότητα όπως έκανε και με τις τράπεζες ή με το πλαφόν στις αυξήσεις των επαγγελματικών ενοικίων να λάβει μέτρα» είπε.
Επίσης, ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προχωρήσει με ταχύτητα στην ολοκλήρωση του ελέγχου για την ύπαρξη ή μη καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας.
Δίνοντας τα δεδομένα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι σήμερα είναι σε ισχύ 900 χιλιάδες ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255 χιλιάδες είναι δια βίου, τα οποία πραγματικά έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τη μείωσή τους. Τα δια βίου συμβόλαια από 711 χιλιάδες το 2011 έφτασαν στις 370 χιλιάδες το 2018, λόγω της μεγάλης κρίσης και των μνημονίων.
«Από τον πρώτο μήνα στο υπουργείο Ανάπτυξης συζήτησα με όλες τις ενώσεις καταναλωτών και το θέμα έχει τεθεί σε επανειλημμένες συσκέψεις στην κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΤτΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού» εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε πως το μείζον είναι ότι να συνεχιστεί η πολιτική μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τις καλύτερες υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα υγείας. «Προτίθεμαι να απευθυνθώ εκ νέου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και να ζητήσω την άμεση ανακοίνωση ελέγχου για την ύπαρξη καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, όπως είναι καθήκον και ευθύνη της. Θα πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον σχετικό έλεγχο και να κάνει τις ανακοινώσεις για το τι βρήκε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι προτάσεις της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος
Η ΕΑΕΕ έχει ήδη καταθέσει στις αρμόδιες αρχές συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:
- Νέα ιδιωτικά νοσοκομεία
Ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της υγείας μέσω απλοποίησης του πλαισίου για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών νοσοκομείων και την ταχύτερη προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό.
- Εφαρμογή παντού των ιατρικών πρωτοκόλλων και σταθερών τιμολογίων
Γενίκευση της εφαρμογής των DRGs (Diagnosis-Related Groups) και στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του ποιος πληρώνει (ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιώτης). Τα DRGs είναι διεθνώς εφαρμοζόμενα συστήματα ταξινόμησης και αποζημίωσης νοσηλειών. Κάθε νοσηλεία ταξινομείται με έναν κωδικό DRG, στον οποίο αντιστοιχεί μια τιμή που είναι το ποσό που πρέπει να πληρωθεί από τον ασθενή ή τον ασφαλιστικό φορέα του. Η υιοθέτηση τους θα βοηθήσει σημαντικά στη συγκράτηση των δαπανών υγείας και θα προωθήσει τη διαφάνεια.
- Επανεξέταση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
- Επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων υγείας από το φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
- ΣΔΙΤ Δημόσιους και Ιδιωτικού Τομέα
Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιριών με δημόσια νοσοκομεία προς όφελος των πολιτών, των ασφαλισμένων και των εσόδων του κράτους.
Εάν το Κράτος (και συγκεκριμένα τα 3 υπουργεία που προαναφέραμε) αποφασίσει να λειτουργήσει δραστικά υπέρ των ασφαλισμένων και χωρίς να βλάψει ζωτικά συμφέροντα και στους δύο κλάδους (ασφαλιστικές -κλινικές) θα πρέπει να προχωρήσει σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και με τους κλάδους και να λειτουργήσει πυροσβεστικά προς όφελος των ασφαλισμένων.