ΑΣΦΑΛΕΙΑΑΣΦΑΛΙΣΗΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΑ ΝΕΑΕΠΙΧ/ΣΕΙΣΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣκοινωνικάΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠ.Ε.Κ.Α.ΠΥΓΕΙΑ
“Ασφαλιστική Συνείδηση: Η Μεγάλη Απουσία στην Ελλάδα” Μένουμε στάσιμοι σε έναν κόσμο που αλλάζει…
Παρά τις υποσχέσεις, οι αριθμοί μένουν στάσιμοι και οι ανάγκες μεγαλώνουν

Σε μια χώρα με διαλυμένο κοινωνικό κράτος και αυξανόμενους κινδύνους, η ιδιωτική ασφάλιση παραμένει εγκλωβισμένη στο 2,5% του ΑΕΠ. Γιατί επιμένουμε να πανηγυρίζουμε αντί να προβληματιζόμαστε;
Παρά τα μικρά βήματα που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ασφαλιστική συνείδηση. Με ποσοστά παραγωγής ασφαλίστρων σταθερά καθηλωμένα γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ —όταν σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ξεπερνούν το 8%— η ελληνική κοινωνία δείχνει να αγνοεί τον θεσμικό ρόλο της ασφάλισης στην καθημερινότητά της.
«Η ασφάλιση είναι θεσμός προστασίας. Αν δεν γίνει κτήμα του Έλληνα, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε καταστροφές εκ των υστέρων αντί να τις προλαμβάνουμε», δηλώνει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ασφαλιστικής αγοράς κινείται μεταξύ 5 και 5,5 δισ. ευρώ —ποσό που κρίνεται χαμηλό για μια χώρα που δοκιμάζεται από:
Τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ,
Την αβεβαιότητα στις συντάξεις,
Τις φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες),
Την απουσία επαρκούς κοινωνικής μέριμνας.
Ο κλάδος μιλά: Όχι άλλα πανηγύρια – ώρα για δράση
Τι φταίει;
– Έλλειψη εμπιστοσύνης, διαφάνειας και ουσιαστικού ελέγχου
– Απουσία φορολογικών κινήτρων για ασφάλιση ζωής, σύνταξης, κατοικίας
-Να παρθούν επιτέλους σοβαρές αποφάσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν με εξωστρέφεια
– Υποχρεωτικότητα ασφάλισης σε κρίσιμους κλάδους όπως η αστική ευθύνη
-Να ξεκινήσει μια καμπάνια προς όλες τις κατευθύνσεις και έμφαση ασφαλιστικής παιδείας από τα σχολεία
«Πολλές φορές οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν φέρονται με σεβασμό απέναντι στον πελάτη, λειτουργούν με εμπορικούς όρους και όχι με κοινωνική ευθύνη. Αυτό πρέπει να αλλάξει», επισημαίνει μέλος του ΔΣ της ΕΑΕΕ.
Παρεμβαίνοντας και ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνει:
«Η ασφάλιση πρέπει να αποτελέσει βασικό μοχλό κοινωνικής συνοχής και οικονομικής σταθερότητας. Το ΕΕΑ επιμένει διαχρονικά στην ανάγκη ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης, αλλά και στην υποστήριξη του ρόλου των διαμεσολαβητών που είναι οι πραγματικοί πρεσβευτές του θεσμού στους πολίτες».
«Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να εντείνει τον εποπτικό της ρόλο και να θέτει κανόνες για τις αποζημιώσεις και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων», αναφέρει στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς με γνώση των εποπτικών διαδικασιών.
Η Πολιτεία… μοιραίος απών
>
«Δεν υπάρχει καμία συνεκτική εθνική στρατηγική για την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης ως συμπληρωματικού πυλώνα», δηλώνει ο Βασίλης Μουντάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Καταναλωτών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ).

«Αντιθέτως, ακούμε λόγια, υποσχέσεις, θεσμικές φιέστες, αλλά καμία ουσία».
Και συνεχίζει:
«Η ασφάλιση θα έπρεπε να αποτελεί θεμέλιο κοινωνικής προστασίας, όχι marketing εργαλείο. Όμως και η ίδια η αγορά δεν δείχνει να το πιστεύει αυτό πραγματικά».
Μαρία Δημητριάδη, Πρόεδρος ΣΠΑΤΕ:
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη ασφαλιστική αγορά όταν η εμπιστοσύνη του πολίτη παραμένει εύθραυστη. Χρειάζεται διαφάνεια, συνέπεια και κυρίως αίσθημα ευθύνης από όλες τις πλευρές: Πολιτεία, εταιρείες, εποπτεία και επαγγελματίες. Η ασφάλιση δεν είναι προϊόν πολυτελείας – είναι κοινωνική ανάγκη και δικαίωμα».
Ασφάλιστρα υγείας στα ύψη – η σιωπή που πληγώνει
Μία ακόμη πληγή που απομακρύνει τον πολίτη από την ασφάλιση είναι οι υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, χιλιάδες συμβόλαια έχουν επιβαρυνθεί με διψήφιες ετήσιες αυξήσεις που δεν εξηγούνται ούτε από τον πληθωρισμό ούτε από την ηλικιακή καμπύλη των ασφαλισμένων.
Ποιος φταίει;
Από τη μία πλευρά, οι κακοί χειρισμοί της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών που δεν υπερασπίζεται ουσιαστικά την ισορροπία στην αγορά, επιτρέποντας στρεβλώσεις, αδιαφάνεια και πολιτική «ό,τι θέλει η κάθε εταιρεία».
Από την άλλη, οι ιδιωτικές κλινικές, που σε πολλές περιπτώσεις χρεώνουν αυθαίρετα, χωρίς λογαριασμούς, χωρίς ελέγχους και με πολιτική τύπου «take it or leave it» απέναντι στις ασφαλιστικές και τους πελάτες τους.
Το αποτέλεσμα; Ο ασφαλισμένος πληρώνει ακριβά ένα σύστημα που – αντί να τον προστατεύει – τον εξοντώνει οικονομικά. Και όταν έρθει η ώρα της αποζημίωσης, συχνά βρίσκεται μπλεγμένος ανάμεσα σε παζάρια, καθυστερήσεις και ασάφειες.


Ο θεσμός των ασφαλισμένων… στα ψιλά
Ακόμα και η καθιερωμένη “Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης” (11 Νοεμβρίου) περνά αθόρυβα, με εκδηλώσεις που απευθύνονται μόνο σε στελέχη της αγοράς —κι όχι στους πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη ενημέρωσης.
>
«Είναι κρίμα να γιορτάζουμε μεταξύ μας, ενώ ο ασφαλισμένος συνεχίζει να πιστεύει ότι “η ασφάλιση είναι χαμένα λεφτά”», τονίζει με πικρία ένας έμπειρος ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ

Ώρα για εθνική εγρήγορση
Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως:
Σοβαρά φορολογικά κίνητρα
Αναβάθμιση της εποπτείας
Ασφαλιστική εκπαίδευση στα σχολεία
Διαφάνεια & αποκατάσταση εμπιστοσύνης
Υποχρεωτικότητα βασικών ασφαλίσεων
Ανοιχτό δημόσιο διάλογο για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης
Στο διάλογο αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν εμπλοκή με την ασφαλιστική βιομηχανία και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να απουσιάσουν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής.
Οι Επαγγελματίες Ενεργοί Ασφαλιστές καθώς και οι εκπρόσωποι των συλλόγων τους
Η ασφάλιση είναι λύση, όχι πρόβλημα. Όταν κάθε χρόνο θρηνούμε θύματα, χάνουμε περιουσίες, ζούμε με άγχος για την Υγεία και τη Σύνταξη —το να μένουμε θεατές είναι επιλογή.
Και αυτή η επιλογή μάς κοστίζει περισσότερο από κάθε ασφάλιστρο
Ώρα για το μεγάλο restart
Ας γίνει η αρχή τώρα.
Αρκετά με τις γιορτές χωρίς ουσία. Αρκετά με τα παχιά λόγια.
Στις 11 Νοεμβρίου, την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης, ας δώσουμε όλοι μαζί το πραγματικό μήνυμα:
Η ασφάλιση δεν είναι προϊόν για λίγους. Είναι ανάγκη για όλους.
Ας την κάνουμε υπόθεση της κοινωνίας, και όχι μόνο των εταιρειών.
Με σχέδιο, αλήθεια και σεβασμό στον ασφαλισμένο, μπορούμε να μετατρέψουμε τη στασιμότητα σε ανάπτυξη.
Το μέλλον δεν περιμένει.
Αυτό το restart ξεκινά από εμάς.
Το ρεπορτάζ επιμελήθηκε
ο Βασίλης Μουντάκης
Ενεργός Ασφαλιστής
Πρόεδρος ΠΕΚΑΠ
Πρόεδρος της επιτροπής Καταναλωτών ΕΕΑ
