ΥΓΕΙΑ

Γιατί αυξάνονται πάλι τα κρούσματα- Ο ρόλος της υποπαραλλαγής JN.1

O κορoνοϊος παγκοσμίως εξακολουθεί να παρουσιάζει ανοδική πορεία, καθώς αυξάνεται αδιάκοπα ο επιπολασμός της υποπαραλλαγής JN.1

Ωστόσο τα σοβαρά περιστατικά αυξάνονται με αισθητά πιο αργό ρυθμό, αναφέρουν ειδικοί από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Πάντως αυτή τη στιγμή η JN.1 είναι η πιο διαδεδομένη υποπαραλλαγή σε όλο τον κόσμο, αφού:

Είναι η κυρίαρχη υποπαραλλαγή στην Ευρώπη

Ανεβαίνει κατακόρυφα στην Ασία

Ευθύνεται για το σχεδόν 62% των κρουσμάτων της COVID-19 στις ΗΠΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δημοσιεύσουν την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024 ενημερωτικό σημείωμα που δείχνει ότι η υποπαραλλαγή JN.1 αυξήθηκε από το 44% πριν από δύο εβδομάδες στο σχεδόν 62% των κρουσμάτων.

Όπως εξηγούν, οι ειδικοί του ΕΚΠΑ το εύρος της JN.1 στις ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες ήταν 39-50% των κρουσμάτων. Τώρα πια είναι 55-68%.

Τα CDC παρατηρούν επίσης αύξηση του επιπολασμού της JN.1:

Στους διεθνείς ταξιδιώτες

Στα επίπεδα του κορονοϊού στα λύματα

Στις περισσότερες περιοχές παγκοσμίως

Οι νέες διαγνώσεις της COVID-19 έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ. Έχουν επίσης αυξηθεί τα επίπεδα μόλυνσης που μετρήθηκαν με τη χρήση των λυμάτων και της θετικότητας των διαγνωστικών τεστ, τα οποία καταγράφουν τόσο συμπτωματικές όσο και ασυμπτωματικές λοιμώξεις.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι είναι κατά περίπου 27% και 17% υψηλότερα, αντιστοίχως. Ειδικά τα επίπεδα του ιού στα λύματα έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.

Πιο λίγα τα σοβαρά περιστατικά απ’ ό,τι παλαιότερα

Αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται και στις νοσηλείες και τους θανάτους. Ωστόσο υπολείπονται έναντι των προηγούμενων ετών.

Ο διακομιδές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων έχουν αυξηθεί, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Επιπλέον, παραμένουν 21% χαμηλότερα από ό,τι το 2022. Αντίστοιχα:

Ο αριθμός των νοσηλειών COVID-19 είναι 22% χαμηλότερος από το 2022

Το ποσοστό των συνολικών θανάτων 38% χαμηλότερο

Πού οφείλεται η διαφορά μεταξύ των εκτεταμένων επιπέδων μόλυνσης από την JN.1 και της σοβαρότητας της COVID-19;

Οι ειδικοί του ΕΚΠΑ εκτιμούν πως σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα ανοσολογικής προστασίας που παρέχονται:

Από τα εμβόλια
Από προηγούμενη μόλυνση ή
Και από τα δύο

Περισσότερο από το 97% των ανθρώπων έχουν φυσικά ή επαγόμενα από εμβόλια αντισώματα κατά κορονοϊού, αναφέρουν οι ειδικοί. Η ανοσολογική προστασία μπορεί να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου, αλλά τείνει να διαρκεί περισσότερο για την πρόληψη της σοβαρής νόσου.

Κορονοϊός: Όχι στον εφησυχασμό

Κατά τα CDC, είναι σημαντικό να υπενθυμιστεί ότι τόσο η λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός όσο και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της COVID-19 (όπως η long COVID), παραμένουν σημαντικές απειλές για τη δημόσια υγεία. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Η καλύτερη προστασία είναι, φυσικά, ο επαναληπτικός εμβολιασμός. Δυστυχώς, ούτε στις ΗΠΑ είναι αρκετοί πολίτες εμβολιασμένοι. Μόνο το 8% των παιδιών και το 19% των ενηλίκων έχουν λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID-19.

Ειδικά στους ηλικιωμένους, που είναι κύρια ομάδα υψηλού κινδύνου, μόνο το 38% είναι εμβολιασμένοι. Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας αν νοσήσουν από τον κορωνοϊό.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον COVID-19 αναμένεται να αυξήσουν την προστασία έναντι της JN.1, όπως κάνουν και έναντι άλλων υποπαραλλαγών, τονίζουν οι επιστήμονες.

Οι ακόλουθες ενέργειες μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατέψετε εσάς και τους αγαπημένους σας έναντι του σοβαρού COVID-19, προσθέτουν:

Ελέγξτε εάν εμφανίζετε αναπνευστικά συμπτώματα ή εάν εκτίθεστε σε κάποιον που έχει COVID-19
Μιλήστε με τον γιατρό σας, σχετικά με τη θεραπεία εάν είστε θετικοί και διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρό COVID-19.

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα των εσωτερικών χώρων σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με άλλους τρόπους μείωσης της εξάπλωσης, όπως τη χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών και την αύξηση της απόστασης, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός.

ΠΗΓΗ: ΕΚΠΑ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button