Γιατί οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα αυξάνονται 3 φορές περισσότερο από τη Στοκχόλμη
Οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε και αναλύει το πρακτορείο Bloomberg. Όπως σημειώνει, πρόκειται για αύξηση σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την άνοδο που κατέγραψαν οι κατοικίες στη Στοκχόλμη. Την ίδια ώρα, οι τιμές των κατοικιών σε άλλες πόλεις, όπως το Παρίσι, ακολουθούν πτωτική πορεία.
Για την αξιοσημείωτη αλλαγή στην αγορά κατοικιών της Αθήνας, το πρακτορείο δίνει μάλιστα το παράδειγμα της περιοχής Γκάζι και πώς μετατράπηκε από βιομηχανικό σύμπλεγμα σε περιζήτητη γειτονιά.
Πού οφείλεται όμως αυτή η ιλιγγιώδης πορεία των τιμών που έχει μεταμορφώσει την Αθήνα σε μία από τις πιο «καυτές» αγορές ακινήτων στην Ευρώπη; Η αυξητική τάση των τιμών οφείλεται εν μέρει στον αντίκτυπο της κρίσης χρέους της Ελλάδας, απαντάει το Bloomberg, εξηγώντας πως εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια δεν είναι διαθέσιμα γιατί έχουν εγκλωβιστεί σε νομικές διαδικασίες. Ως εκ τούτου, μειώνεται η προσφορά στην αγορά που με τη σειρά του σημαίνει ότι οι τιμές στην Αθήνα αυξάνονται, και μάλιστα πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.
Τα προβληματικά δάνεια έφτασαν στη διάρκεια της κρίσης στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο των 107 δισ. ευρώ το 2016. Οι τράπεζες έκτοτε πούλησαν τα «κόκκινα» δάνεια, πολλά από τα οποία είχαν υποθηκευμένα σπίτια. Καθώς όμως καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή τους το αποτέλεσμα είναι να συμπιέζεται στο μεταξύ η προσφορά καθώς τα σπίτια αυτά δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμό, συμπληρώνει το πρακτορείο.
«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», όπως το έθεσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Συλλόγου Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα.
Αναφέροντας την περίπτωση της Γλυφάδας, το Bloomberg σημειώνει ότι κάνουν την εμφάνισή τους πολυτελή συγκροτήματα για να προσελκύσουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα. Αναφέρει επίσης ότι ξεκινούν παράλληλα και οι εργασίες στο Ελληνικό, με την ανάπλαση των 8 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελή παραθαλάσσια σπίτια και διαμερίσματα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.
Εκτός από την έλλειψη στέγης, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάσης ανάκαμψης, εξέλιξη που ενισχύει την καταναλωτική δύναμη των Ελλήνων, αναφέρει επίσης το Bloomberg, σημειώοντας ότι η οικονομία της χώρας μας προβλέπεται να αναπτυχθεί φέτος ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέφει φέτος στα προ κρίσης επίπεδα του 2009, ξεπερνώντας τα 21.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στα χρόνια της κρίσης είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό των 16.200 ευρώ.
Την ίδια ώρα όμως το κόστος στέγασης «έφαγε» πάνω από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πέρυσι. Συγκριτικά ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται σε 20%.
Οι τιμές στην ελληνική αγορά κατοικιών πάντως αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται επίσης ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει ισχυρό.
Βέβαια, η έλλειψη στέγης είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης και αποδίδεται στο τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος που έπληξε την αγοραστική δύναμη. Μπορεί το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο να κατέγραψαν πτώση τον τελευταίο μήνα, σε ετήσια βάση, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg City Tracker καταγράφει αύξηση. Το Μιλάνο, η Μαδρίτη και η Στοκχόλμη σημειώνουν αυξήσεις άνω του 3%. Η Βιέννη και η Ζυρίχη άνω του 2%.