ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

«Δεν θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή με προσευχές»

«Θέλουμε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη από τη μια πλευρά, να τα συνδυάσουμε με μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Διότι η ΝΔ ήταν και παραμένει ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα», τόνισε  ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας απόψε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024. Παράλληλα απαντώντας στην κριτική που διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, υπογράμμισε «Δεν θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή με προσευχές». ανέφερε

 Φορολογία

Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις, είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, στην κατάργηση της παρακράτησης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, στη μονιμοποίηση μιας σειράς χαμηλών συντελεστών σε σχέση με τον ΦΠΑ.

«Την ίδια στιγμή που συνεχίζουμε την προσπάθεια για σταδιακή και λελογισμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών, είναι βασική στόχευσή μας η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Δεν είναι καινούργιος στόχος. Ήδη την περασμένη 4ετία, ακριβώς λόγω της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μιας σειράς κινήτρων που δόθηκαν, το λεγόμενο κενό ΦΠΑ περιορίστηκε από 23% το 2018 στο 17,8% το 2021 και υπολογίζουμε ότι θα περιοριστεί στο 15% φέτος. Ο στόχος μας είναι μέχρι το 2026 να πάμε στο 9% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόσθεσε: «πώς θα πάμε στον μέσο όρο; Προσευχόμενοι; Όχι. Θα πάμε με συγκεκριμένα μέτρα. Έχουμε παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες: από τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τους πρώτους μήνες του 2024, την υποχρεωτικότητα του συστήματος myDATA, τη γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τις νέες ρυθμίσεις, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Ιδίως για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι λόγω των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το εισόδημα που δηλώνεται, από βραχυχρόνιες μισθώσεις, στην εφορία, έχει δεκαπλασιαστεί. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, που δεν είναι «μικρά ψάρια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και το νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Μόνο μειώσεις φόρων έχουμε»

Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στις επικρίσεις για «φορολογία-ρεκόρ». «Έχουμε 9,1% παραπάνω έσοδα, χωρίς όμως να έχουμε αυξήσει κανέναν φόρο. Μόνο μειώσεις φόρων έχουμε», είπε και σημείωσε ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων οφείλονται στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στη σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, στην αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. «Όταν αυξάνονται οι μισθοί, αυξάνονται και οι κρατήσεις για το δημόσιο και επομένως αυξάνονται και τα έσοδα. Επομένως αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι έχουν αυξηθεί οι μισθοί», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «σίγουρα, τα πληθωριστικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης είχαν μια επίδραση, δεν μπορώ να το αποκρύψω, αλλά πολύ μικρότερη από αυτή που ισχυρίζεστε. Επίσης η εκτεταμένη χρήση πιστωτικών καρτών και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών εν γένει, οδήγησε στην αύξηση των εσόδων. Έτσι γίνεται με λιγότερους φόρους να έχουμε παραπάνω έσοδα».

Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε και την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για τις φοροαπαλλαγές. «Θέλετε να απαλλαγούν από το τεκμήριο οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά να πληρώνουν τα λεφτά οι ανάπηροι, οι φτωχοί, οι μονογονεϊκές οικογένειες; Αυτή είναι η πολιτική σας;», είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και συνέχισε: «Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι κακώς υπάρχει ειδική μεταχείριση στα μερίσματα, στον ειδικό φόρο ακινήτων και στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Τεκμαίρω ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει να αυξηθεί ο ειδικός φόρος ακινήτων, να αυξηθεί ο φόρος των μερισμάτων και να αυξηθεί και ο ΕΝΦΙΑ. Αυτά προτείνετε. Να το ακούσουν οι πολίτες να βγάλουν συμπεράσματα. Γιατί κατά τα άλλα ασκείτε κριτική επειδή προσπαθούμε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μην πληρώνουν λιγότερο φόρο από όσο πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι».

Λίγο αργότερα ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του ζήτησε να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο και να γίνει συζήτηση για τα φορολογικά έσοδα σε υγιή βάση. «Στο τραπέζι του διαλόγου, εμείς βάζουμε τρεις προτάσεις: πρώτον, τη φορολογία των μερισμάτων, είναι γνωστή η θέση μας. Δεύτερον τις γονικές παροχές. Τρίτον βάζουμε στο τραπέζι τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, που καταργήθηκε. Όχι αύξηση ΕΝΦΙΑ. Επίσης επειδή εμείς δεν είμαστε υπέρ της φοροδιαφυγής, έχουμε σειρά προτάσεων, από τη διεύρυνση και προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέχρι τις διασταυρώσεις με τεκμήρια διαβίωσης, για να αυξηθούν και από εκεί τα έσοδα, σε υγιή βάση», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Οικονομικές ανισότητες

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η πολιτική της κυβέρνησης ενισχύει τις ανισότητες, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Μαϊου του 2023 που δείχνουν ότι το 2022 οι οικονομικές ανισότητες έχουν περιοριστεί. Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να δείξει υπεύθυνη στάση και να πει αν είναι υπέρ των επιδομάτων για τη στήριξη των ευάλωτων ή κατά. «Από τη μια νοιάζεστε για τις οικονομικές ανισότητες και κλαίτε για τους φτωχούς και από την άλλη κατηγορείτε την κυβέρνηση όταν ενισχύει τους οικονομικά αδύναμους. Αυτό δεν το θεωρώ αξιόπιστη προσεγγιση», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Μισθοί: πλησιάζουμε τον στόχο

Σχολιάζοντας όσους αμφισβητούν το ύψος του μέσου μισθού στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα να συμβουλευτούν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ. «Προκύπτει ότι πέρυσι είχαμε μέσο μισθό 1.176 ευρώ. Προβλέπουμε ότι θα έχουμε αύξηση του μέσου μισθού κατά 7%. Αν κάνετε τους λογαριασμούς, θα δείτε ότι φέτος το 2023, θα κλείσουμε με μέσο μισθό 1.250 ευρώ περίπου. ‘Αρα, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στον στόχο της τετραετίας, έχουμε πει το 2027 για 1500 ευρώ. Μην αγωνιάτε λοιπόν. Και μην το υπενθυμίζετε κάθε τρεις και λίγο διότι αποβαίνει μπούμεραγκ για εσάς. ‘Αστε το να ξεχαστεί, για το δικό σας όφελος… Εμείς έχουμε κάθε λόγο να το επαναλαμβάνουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ιδιωτικό χρέος

Για το ιδιωτικό χρέος, και όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα δοθεί η δυνατότητα εκτεταμένης συζήτησης όταν μπει σε επεξεργασία το νομοσχέδιο για τους servicers. Έδωσε όμως στοιχεία που δείχνουν πως παρά την κρίση την προηγούμενη 10ετία, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, στη 17η θέση, στον εν λόγω δείκτη. «Το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε. Σε σχέση με το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι από το 2019, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους, έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση αφού ήταν 68,3% το 2019 και τώρα είναι 61%. «Όλο αυτό δεν είναι άσχετο με τις προσπάθειες που έχουν γίνει για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και άλλες πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Τράπεζες

Καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ζημιώνεται ο πολίτης από την πολιτική της κυβέρνησης στις τράπεζες, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι απώλειες των συστημικών τραπεζών από το PSI, το 2011-2012, ήταν 28,2 δις ευρώ. «Αυτό ήταν και όφελος για το δημόσιο. Το κούρεμα των τραπεζών ήταν το όφελος για το δημόσιο και τον φορολογούμενο. Το δημόσιο γλύτωσε τόσα χρήματα, εξαιτίας του κουρέματος. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, το 2013 από το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, με 25,5 δις ευρώ. Δηλαδή, 28,8 δις γλιτώσαμε, δώσαμε μετά 25,5 δις. Έκλεισε αυτό το ζήτημα, έγινε άλλη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, αποκλειστικά με ξένα κεφάλαια, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ύψους 8,3 δις ευρώ. Η αξία των τραπεζικών μετοχών, ιδιοκτησίας του ΤΧΣ, όταν έγιναν τα γνωστά πειράματα επί ΣΥΡΙΖΑ, από 20 δις ευρώ που είχε ανέβει τον Ιούνιο του 2014, έπεσε το Νοέμβριο του 2015, στα 675 εκατομμύρια ευρώ. Εξαιτίας όλων αυτών των πειραμάτων, χρειάστηκε και νέα ανακεφαλαιοποίηση. Το 2015, τον Δεκέμβριο, εξαιτίας των πειραμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ο φορολογούμενος κατέβαλε επιπλέον 5,4 δις ευρώ. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρεται είναι αυτός που προκάλεσε μια δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ζημίωσε τον φορολογούμενο», είπε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «πάμε να κάνουμε σούμα…Το δημόσιο κατέβαλε συνολικά για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών 30,9 δις ευρώ: 25,5 το 2013 και 5,4 το 2019. Το χρηματικό όφελος, χωρίς να υπολογίζεται η ζημιά που αποφεύχθηκε, για την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, από ενδεχόμενο κούρεμα των καταθέσεων, είναι τα ακόλουθα: έχουμε 28,2 δις από τη μείωση του δημοσίου χρέους τότε, με το κούρεμα. Έχουμε 3,8 δις από εισπράξεις από τις τράπεζες και εξαγορά των Cocos και τα έσοδα από την αποεπένδυση του ΤΧΣ σήμερα είναι 94 εκατομμύρια από τη Eurobank, 294 από την Alpha και 1,67 δις για το 22% των μετοχών της Εθνικής. Ποιο είναι το όφελος; Είναι 33,4 δις ευρώ, μέχρι στιγμής. Το κόστος ήταν 30,9 δις, το όφελος είναι 33,4 δις».

Ανεργία

Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και στην κριτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την ανεργία στο 17,5% και σήμερα, με τα τελευταία στοιχεία, η ανεργία είναι 10,8%. «Τριακόσιες χιλιάδες επιπλέον συμπολίτες μας που δεν δούλευαν το καλοκαίρι του 2019, τώρα δουλεύουν. Εκείνοι μπορούν να κάνουν μόνοι τους τις συγκρίσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σε λαϊκές γειτονιές, όπως λέγονται, κακώς λέγονται έτσι, γειτονιές όπως είναι το Πέραμα, η Δραπετσώνα, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, η ΝΔ σημείωσε ιστορικά ρεκόρ ψήφων. Γιατί προφανώς άνθρωποι που ζούσαν εκεί και ήταν άνεργοι, αντιλήφθηκαν τη διαφορά. Καλό είναι να το δείτε», προέτρεψε τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button