Εξήντα τέσσερις σακούλες με σκουπίδια μάζεψαν εθελοντές από το φαράγγι του Κουρταλιώτη
Δράση καθαρισμού στο «απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδικής αισθητικής» φαράγγι του Κουρταλιώτη, «που έτυχε ευρείας αποδοχής και συμμετοχής από άτομα κάθε ηλικίας», πραγματοποίησε, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, η Κίνηση για την Προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη.
Σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση για την Προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη σημειώνει:
«Σαράντα πέντε εθελοντές έδωσαν το παρόν και αποφάσισαν να μη μείνουν θεατές στο έργο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, που όπως γράφουν οι αρμόδιοι του Δήμου “ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης”.
Τα μέλη της Κ.Π.Π.Κ, αφού στάθμευσαν στο νέο πάρκινγκ, εφοδιασμένα με σακούλες και γάντια, κατευθύνθηκαν προς την κύρια είσοδο του φαραγγιού από τον κεντρικό, πλέον πολυσύχναστο κι επικίνδυνο για τους πεζούς δρόμο, τον ίδιο που χρησιμοποιούν και οι επισκέπτες όλων των ηλικιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Εξήντα τέσσερις σακούλες γέμισαν με μπάζα, πλαστικά και άλλα σκουπίδια, που βρέθηκαν άλλοτε στοιβαγμένα με τάξη και άλλοτε στριμωγμένα ανάμεσα στα βράχια και τα ξύλα στις παρειές του ποταμού. Σύμμαχοι και συνεργάτες της φύσης, σε αυτή τη δράση είδαμε πώς η “ήπια ανάπτυξη” και η ανθρωπογενής δραστηριότητα εντός του φαραγγιού έχει βαριά και ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Ενώ η επισκεψιμότητα στο φαράγγι του Κουρταλιώτη, στις πηγές και στο φοινικόδασος προωθείται ανελλιπώς, ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει καθυστερήσει να βρει ανάδοχο για τις περιβαλλοντικές μελέτες που οφείλουν να διεξαχθούν (Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας κ.α.) στα πλαίσια της “διαχείρισης” και υπό αυτές τις συνθήκες ο Δήμος Αγίου Βασιλείου μοιάζει περισσότερο με εποχικό επιχειρηματία παρά με υπεύθυνη Αρχή, που, όπως διατείνεται, πασχίζει για την περιβαλλοντική προστασία και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου.
Με τη συγκεκριμένη δράση θελήσαμε να καταδείξουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και τις αρμόδιες αρχές ως προς τη συσσώρευση των σκουπιδιών στο Μέγα Ποταμό και κατ’ επέκταση την εκβολή τους στη θάλασσα κατά την περίοδο των βροχών. Η αρμοδιότητα της συλλογής και αποκομιδής των σκουπιδιών βαραίνει τη Δημοτική Αρχή, που καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί αν το “κύριο μέλημα της είναι η προστασία του οικοσυστήματος, ώστε να διατηρηθεί στην τρέχουσα κατάσταση”, την ενημερώνουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι ήδη ανησυχητική!
Δε θέλουμε άλλη τουριστική ή “αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη” που καταλήγει σε ασύνετη χρήση των φυσικών τοπίων και πόρων. Θέλουμε προστασία από την ήδη τεράστια προβολή και εκμετάλλευση αυτού του οικοσυστήματος, προτού υπάρξουν περαιτέρω και μη αναστρέψιμες βλάβες. Όπως και στην περίπτωση του Παλίγκρεμνου, ο Δήμος οφείλει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να υπερασπιστεί και να προστατεύσει ένα τέτοιο μοναδικό μνημείο της Φύσης.
Και εμείς σαν Κ.Π.Π.Κ απαντάμε με τα ίδια λόγια “είμαστε ανυποχώρητοι και δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε καμία επενδυτική ή άλλη δραστηριότητα που υποβαθμίζει την περιοχή”».