Η πιο συχνή συμβουλή που δίνουν οι life gurus και πρέπει να αγνοήσουν οι εργαζόμενοι
Την ακούμε συνεχώς, τη βλέπουμε να γράφετε σε όλους τους «οδηγούς» επαγγελματικής επιτυχίας και προσωπικής ευτυχίας. Το μυστικό για την ευτυχία, λένε επίμονα οι life gurus, είναι η «ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». Αυτή θεωρείται συχνά ως ένας σημαντικός δείκτης μιας ακμάζουσας, επιτυχημένης καριέρας.
Οι εργαζόμενοι Millennials και Gen Z, ειδικότερα, δίνουν μεγάλη αξία στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αναζητούν οφέλη που επιτρέπουν την ευελιξία. Περίπου το ένα τρίτο του Gen Z και των millennials λένε ότι οι παράγοντες ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, περισσότερος χρόνος άδειας) είναι η πιο σημαντική ποιότητα στην προοδευτική σταδιοδρομία τους, δεύτεροι μόνο σε υψηλότερους μισθούς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Bankrate.
Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα με τη συμβουλή
Ωστόσο αυτή η εμμονική σύσταση να βρούμε «ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής» είναι ένας «φρικτός, παραπλανητικός» στόχος που πρέπει να σταματήσουμε να κυνηγάμε, εξηγεί στο CNBC ο καθηγητής του Harvard, Ranjay Gulati.
«Βρείτε ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής» είναι μια κοινή συμβουλή σταδιοδρομίας που ο Gulati ενθαρρύνει τους μαθητές του — και τους CEO που παίρνει συνέντευξη στο podcast του, «Deep Purpose»— να αγνοήσουν.
«Το κύριο πρόβλημά μου με τον όρο “ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής” είναι ότι θέτει την εργασία σε αντίθεση με τη ζωή… υπονοεί ότι η δουλειά είναι κακή και η ζωή είναι καλή», λέει ο Gulati. «Δεν πρέπει να αφήνετε την εργασία να σας καταναλώνει, αλλά όταν αντιμετωπίζετε τη δουλειά και τη ζωή εντελώς ξεχωριστά, ασυναίσθητα, λέτε, “είμαι νεκρός όταν είμαι στη δουλειά”». Με λίγα λόγια το «κυνήγι» αυτό της ισορροπίας μας κάνει να βλέπουμε τη δουλειά ως έναν εχθρό και τελικά μας κάνει δυστυχισμένους.
Ο Gulati εξηγεί γιατί η εστίαση στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να είναι αντιπαραγωγική και προσφέρει μια καλύτερη εναλλακτική:
Η διατήρηση ενός ίσου διαχωρισμού μεταξύ εργασίας και ζωής δεν είναι απλώς δύσκολο να γίνει – δεν εγγυάται επίσης την ευτυχία.
Εργασία και ζωή είναι αλληλένδετες
Αυτό συμβαίνει επειδή η έννοια της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής βασίζεται στην εσφαλμένη υπόθεση ότι η εργασία και η ζωή είναι δύο άσχετες οντότητες, λέει ο Gulati. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η δουλειά και η ζωή είναι αλληλένδετες και η προσπάθεια να τις χωρίσεις μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και έλλειψη αισθήματος ολοκλήρωσης στην καριέρα σου.
«Είναι αυτοπεριοριζόμενο γιατί όταν προσυπογράφεις αυτήν την πεποίθηση, η δουλειά είναι απλώς δουλειά, χωρίς νόημα πέρα από ένα μισθό και ίσως μια αίσθηση δύναμης», λέει ο Gulati. «Υπάρχει πολύ περισσότερος εμπλουτισμός που μπορούμε να αντλήσουμε από τη δουλειά μας όταν βρίσκουμε ότι αυτό που κάνουμε έχει νόημα και το συνδέουμε με μια προσωπική αξία ή ενδιαφέρον».
Ποιο είναι τελικά το μυστικό για την ευτυχία
Για να είμαστε σαφείς, ο Gulati δεν προτείνει όλη η ζωή σας να καταναλωθεί στην εργασία. Αντίθετα, θα πρέπει να επανεξετάσετε πώς διαφορετικές πτυχές της ζωής σας μπορούν να τροφοδοτήσουν η μία την άλλη και να καλλιεργήσουν θετική ενέργεια.
Σύμφωνα με τον Gulati, οι πιο «ευτυχισμένοι» άνθρωποι δεν αναζητούν μια ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής τους ζωής, αλλά την αρμονία.
Στόχος είναι να βρεθούν τομείς συμβιβασμού και συνέργειας. Για παράδειγμα: Η δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων με τους συναδέλφους σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αισθάνεστε περισσότερο κίνητρο στη δουλειά, όπως και ο εθελοντισμός για έργα που βασίζονται στα προσωπικά σας ενδιαφέροντα ή εμπειρίες, εξηγεί η Gulati.
Βρείτε στη δουλειά σας νόημα
Τα οφέλη είναι ατελείωτα αν μπορείτε να βρείτε νόημα σε αυτό που κάνετε. Η έρευνα δείχνει ότι οι αυξήσεις και οι προαγωγές είναι πιο συχνές μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκουν στη δουλειά τους νόημα. Επιπλέον, οι μελέτες διαπίστωσαν ότι αυτοί οι εργαζόμενοι τείνουν να είναι πιο ανθεκτικοί, με κίνητρο και πιο σκληρά εργαζόμενοι από τους συνομηλίκους τους.
Με άλλα λόγια, η «συγχώνευση» της προσωπικής και επαγγελματικής σας ζωής μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή και μια πιο επιτυχημένη καριέρα.