ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κάθε συναλλαγή με Bitcoin απαιτεί κατανάλωση ποσότητας νερού με την οποία γεμίζει μια πισίνα

Μπορεί να αποτελούν ένα επίτευγμα της τεχνολογίας, μπορεί να υπόσχονται οικονομική, κοινωνική ακόμη και πολιτική-πολιτισμική επανάσταση για την ανθρωπότητα όμως τα κρυπτονομίσματα έχουν σοβαρές αρνητικές πτυχές που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.
Η «φύση» τους είναι τέτοια που επιτρέπει την εκδήλωση κάθε είδους παράνομων και εγκληματικών ενεργειών με τις συναλλαγές που απορρέουν από αυτές τις ενέργειες να εκτελούνται σε κρυπτονομίσματα κάνοντας έτσι εξαιρετικά δύσκολο και σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό των ενόχων.

Η δεύτερη μεγάλη αδυναμία των κρυπτονομισμάτων είναι ότι για τη δημιουργία τους απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα εχθρικά στο περιβάλλον. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι εκτός από την παραγωγή κρυπτονομισμάτων το ίδιο επιβλαβής για το περιβάλλον είναι και η διαδικασία συναλλαγής με αυτά.  Ειδικοί του Πανεπιστήμιου του Άμστερνταμ υπολόγισαν ότι για κάθε συναλλαγή με το πιο γνωστό και ακριβό κρυπτονόμισμα, το Bitcoin, απαιτείται κατά μέσο όρο ποσότητα νερού ικανή να γεμίσει μια πισίνα παρόμοια με αυτές που υπάρχουν σε κατοικίες που διαθέτουν πισίνα.

Πρόκειται για το νερό που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία και την ψύξη των εκατομμυρίων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο στους οποίους βασίζεται η ύπαρξη και λειτουργία του Bitcoin. Η χρήση των τραπεζικών καρτών (πιστωτικών, χρεωστικών) επίσης απαιτεί για τον ίδιο λόγο τη χρήση νερού αλλά σύμφωνα με τη μελέτη η ποσότητα που απαιτείται σε κάθε συναλλαγή είναι έξι εκατ. φορές μικρότερη από αυτή που απαιτείται για μια συναλλαγή με Bitcoin.
H αποκάλυψη αυτή έρχεται τη στιγμή που πολλές κοινότητες του πλανήτη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. Έως και τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ήδη έλλειψη νερού, μια κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες, σημειώνει η μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι το 2021 το Bitcoin κατανάλωσε σχεδόν 1.600 δισεκατομμύρια λίτρα νερού το 2021 ενώ η πρόβλεψη για το 2023 κάνει λόγο για περισσότερα από 2,200 δισεκατομμύρια λίτρα νερού.

Το Bitcoin είναι τόσο… πεινασμένο για ενέργεια που χρησιμοποιεί οριακά λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από όσο χρησιμοποιεί ολόκληρη η Πολωνία σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum που είναι το δεύτερο σε δημοφιλία κρυπτονόμισμα έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους έτσι ώστε να μειώνεται πολύ η ενέργεια που καταναλώνουν. Μάλιστα για το Ethereum αναφέρεται ότι καταναλώνει πλέον 99% λιγότερη ενέργεια από ότι προηγουμένως.

Naftemporiki.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button