LIFESTYLEΑΝΤΡΑΣΓΕΛΙΟΓΥΝΑΙΚΑΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΔΙΑΦΟΡΑκοινωνικάΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΥΓΕΙΑΨΥΧΑΓΩΓΙΑΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κάνε τους γύρω σου να νιώσουν όμορφα

Μια μέρα συνάντησα έναν φίλο που έχει περάσει τα 70 και οδεύει προς τα 80. Τον ρώτησα τι είδους αλλαγές αισθάνεται στον εαυτό του καθώς περνούν τα χρόνια. Μου απάντησε τα εξής:

  1. Αγάπη για τον εαυτό μου: Αφού αγάπησα τους γονείς μου, τα αδέρφια μου, τη σύζυγό μου, τα παιδιά μου και τους φίλους μου, άρχισα τώρα να αγαπώ και τον εαυτό μου.
  2. Συνειδητοποίηση του ρόλου μου: Έχω καταλάβει ότι δεν είμαι ο «Άτλας». Ο κόσμος δεν στηρίζεται στους ώμους μου.
  3. Αξία πάνω από το χρήμα: Έχω σταματήσει να διαπραγματεύομαι για λίγες δεκάρες με τους πωλητές. Δεν θα γίνω πλούσιος από αυτό, αλλά μπορεί να βοηθήσω κάποιον να πληρώσει τα δίδακτρα της κόρης του.
  4. Γενναιοδωρία: Αφήνω στη σερβιτόρα μου ένα μεγάλο φιλοδώρημα. Μπορεί να φέρει ένα χαμόγελο στα χείλη της, και εκείνη μοχθεί σκληρότερα από μένα για να ζήσει.
  5. Σεβασμός στις ιστορίες των άλλων: Δεν λέω στους ηλικιωμένους ότι έχουν επαναλάβει πολλές φορές την ίδια ιστορία. Η ιστορία τους τούς επιτρέπει να ξαναζήσουν το παρελθόν τους.
  6. Η ειρήνη πάνω από την τελειότητα: Έχω μάθει να μην διορθώνω τους ανθρώπους, ακόμα κι όταν ξέρω ότι κάνουν λάθος. Η ειρήνη είναι πιο πολύτιμη από την τελειότητα.
  7. Φιλοφρονήσεις: Δίνω κομπλιμέντα ελεύθερα και γενναιόδωρα. Είναι ενισχυτικά της διάθεσης όχι μόνο για τον παραλήπτη, αλλά και για μένα. Και όταν τα λαμβάνω, λέω απλά «Ευχαριστώ».
  8. Ανεμελιά στην εμφάνιση: Ένα τσάκισμα ή ένα στίγμα στο πουκάμισό μου δεν με ενοχλεί πλέον. Η προσωπικότητά μου μιλά πιο δυνατά από την εμφάνισή μου.
  9. Εκτίμηση του εαυτού μου: Απομακρύνομαι από ανθρώπους που δεν με εκτιμούν. Μπορεί να μην ξέρουν την αξία μου, αλλά εγώ την ξέρω.
  10. Αποδοχή των συναισθημάτων μου: Δεν ντρέπομαι για τα συναισθήματά μου. Είναι αυτά που με κάνουν άνθρωπο.
  11. Το εγώ και οι σχέσεις: Έχω μάθει ότι είναι καλύτερο να ρίξεις το εγώ παρά να σπάσεις μια σχέση. Ο εγωισμός θα με κρατήσει μακριά, ενώ οι σχέσεις θα με κρατήσουν κοντά.
  12. Ζω το σήμερα: Ζω την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία, γιατί μπορεί να είναι.
  13. Επιλογή της ευτυχίας: Κάνω αυτό που με κάνει χαρούμενο. Είμαι υπεύθυνος για την ευτυχία μου, και το οφείλω στον εαυτό μου. Η ευτυχία είναι επιλογή. Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος ανά πάσα στιγμή, αρκεί να το επιλέξεις.

Αποφάσισα να μοιραστώ αυτά τα λόγια με όλους τους φίλους μου. Γιατί να περιμένουμε να φτάσουμε τα 60, τα 70 ή τα 80 για να ζήσουμε έτσι; Μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά τα μαθήματα σε οποιοδήποτε στάδιο και ηλικία.

— Άγνωστος συγγραφέας

Related Articles

Back to top button