ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη | Δήμος Αγίου Νικολάου: Ο τουρισμός κινδυνεύει από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

 

Την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων κατέθεσαν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου και ο Δήμος Αγίου Νικολάου.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Δήμου Αγίου Νικολάου έχει τη διαχείριση της χερσαίας ζώνης λιμένα εντός της πόλης του Αγίου Νικολάου. Εντός της επικράτειας του ελλιμενίζονται πολλά σκάφη περισσότερα από 400 (ημερόπλοια, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά. Ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, ιστιοφόρα κ.λπ., που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Αγίου Νικολάου της Ελούντας της Πλάκας και γενικά στον κόλπο του Μιραμπέλου.

Η παραπάνω περιοχή αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης επισκεπτών λόγω της αρχαιολογικής σημασίας του και του φυσικού κάλλους, καθώς η Σπιναλόγκα αποτελεί το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο στην Κρήτη μετά την Κνωσσό. Ακόμα η νήσος Κολοκύθα που είναι ορισμένη εξ ολοκλήρου α’ αρχαιολογική ζώνη διαφυλάσσοντας την ομορφιά της, την καθαρότητα των υδάτων και το φυσικό περιβάλλον, γειτνιάζει με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ελούντας. Η περιοχή διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά «brand name» παγκοσμίως από την αρχή δημιουργίας του τουρισμού στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960 μέχρι και σήμερα. Οι επενδύσεις κάθε χρόνο ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια.

Στην ίδια περιοχή ξεκινάει η στρατηγική επένδυση «Elounda Hills» 500 εκατομμυρίων, διαθέτοντας ξενοδοχεία, καταλύματα αλλά και μια νέα μαρίνα για ελλιμμενισμό 202 σκαφών, γιοτ και σιύπερ γιοτ. Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι τα οφέλη σε εθνικό επίπεδο είναι πολλαπλά από την περιοχή και διαχρονικά συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ. Μεγάλο μέρος του ντόπιου πληθυσμού βιοπορίζεται από τη δραστηριότητα που δημιουργείται στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας που εργάζονται την καλοκαιρινή περίοδο στις μεγάλες επιχειρήσεις, δίνοντας αρνητικό πρόσημο στην ανεργία. Η δε περιοχή του Αφορεσμένου είναι ένας από τους σημαντικότερους ψαρότοπους, προσφέροντας σημαντικά έσοδα στους αλιείς, προμηθεύοντας τα τουριστικά θέρετρα με ντόπια ψάρια.

 

Σε αυτή την θαλάσσια περιοχή προβλέπεται η χωροθέτηση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου «Κρήτη 2α» και «Κρήτη 2β», ενώ έχει άμεση οπτική επαφή με το «Κρήτη 3» στο σύμπλεγμα των νησιών Διονυσάδες.

Όπως αναφέρει σχετικά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου. «Λόγω μεγάλου αριθμού σκαφών αλλά και την συνεχή αύξηση τους υπάρχει ανάγκη διαχείρισης του παραθαλάσσιου χώρου από δημοτικό φορέα. Έχει ήδη κατατεθεί αίτηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας για εξομοίωσης χερσαίου χώρου λιμένα στις περιοχές της Ελούντας, της Πλάκας, του Σίσι και της Μιλάτου (με περισσότερα από 200 ελλιμενιζόμενα σκάφη) για τις οποίες περιμένουμε την έγκρισή τους.

Με τη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή, εγκαθίσταται μια βιομηχανική μονάδα στην καρδιά του τουριστικού θερέτρου, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει. Η οπτική όχληση λόγω του μεγέθους των ανεμογεννητριών αλλά και της έκτασής του είναι τεράστια. Επιδεινώνεται λόγω του απαραίτητου φωτός που εκπέμπουν το βράδυ για λόγους ασφαλείας.

Λόγω της εγγύτητας με την ξηρά ο θόρυβος που παράγουν δεν είναι αμελητέος, πολλώ δε μάλλον όταν πολλαπλασιάζεται λόγω του μεγάλου αριθμού τους. Η είσοδος εντός της χωροθετημένης θαλάσσιας έκταση και σε ζώνη 500 μ. απαγορεύεται σε οποιοδήποτε είδος σκάφους, αναψυχής ή αλιευτικό με αποτέλεσμα ο θαλάσσιος χώρος για τη διέλευση προς τη Σπιναλόγκα και γύρω από την Κολοκύθα να είναι πολύ περιορισμένος για τον πολύ μεγάλο αριθμό σκαφών που κινούνται στην περιοχή και γύρω από αυτήν. Η ένταση θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω των σκαφών που θα κινούνται για τη κατασκευή και λειτουργία του αιολικού πάρκου, πλωτούς γερανούς, σκάφη μεταφοράς του τεράστιου εξοπλισμού κ.α.

Η ασφάλεια της ακτοπλοΐας υπό αυτές τις συνθήκες δεν διασφαλίζεται. Για την κατασκευή ενός πάρκου 450 ΚW απαιτείται λιμάνι με ένα χερσαίο κομμάτι έκτασης 150.000 – 200.000 τ.μ. και ένα θαλάσσιο κομμάτι 100.000 με 150.000 τ.μ. με δεξαμενή (dry dock). Αυτές τις προδιαγραφές δεν τις πληροί το λιμάνι του Αγίου Νικολάου οπότε θα πρέπει να εξυπηρετηθεί από κάποιο άλλο ή από νέο. Απαιτείται περίπου 2-3 χρόνια για ένα τέτοιο πάρκο ώστε να λειτουργεί πλήρως. Οπότε η πλήρη λειτουργία των εφαπτόμενων πάρκων “Κρήτη 2α” και “Κρήτη 2β” με συνολική ισχύς 1135 ΜW, απαιτεί 9 χρόνια περίπου. Αυτό σημαίνει ότι για πολύ μεγάλη περίοδο θα υπάρχουν θολά νερά και αυξημένος θόρυβος υποθαλάσσια αλλά και πάνω από το την επιφάνεια, λόγω εμπείξεων, διαμόρφωσης του πυθμένα, συνεχής κίνηση σκαφών μικρών και μεγάλων για τη συναρμολόγηση κ.τ.λ.

Το μεγαλύτερο μέρος από την παραπάνω όχληση συνεχίζεται και κατά τη λειτουργία, καθώς ο πυθμένας λόγω των ρευμάτων χρειάζεται συνεχής διάστρωση, αλλά και λόγω των απαιτούμενων συντηρήσεων και επισκευών των ζημιών. Ακόμα υπάρχει θαλάσσια ρύπανση λόγω ελαίων, επικίνδυνων αερίων, ιζημάτων που δημιουργούνται λόγω της δραστηριότητας και επομένως αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης των παραλιών και των ακτών σε μεγάλη απόσταση από αυτό, καθώς τα ρεύματα και ο άνεμος τα μεταφέρουν εύκολα. Οι ποσότητες σκυροδέματος που απαιτούνται για την θεμελίωση, την ορθή αγκύρωση και στήριξη των διατάξεων των ανεμογεννητριών αλλοιώνουν τον πυθμένα.

Όλα τα παραπάνω φυσικά επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τους πληθυσμούς των ψαριών, των θαλάσσιων θηλαστικών και των χελωνών που υπάρχουν στην περιοχή. Ακόμα αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τα πτηνά, όπως το γεράκι Βαρβάκι που κατοικεί σε μεγάλους πληθυσμούς στις Διονυσάδες (περιοχή Natura) αλλά και άλλα από τις χερσαίες περιοχές σε ακτίνα 25 χλμ.

Συνεπώς η κατασκευή πλωτού αιολικού πάρκου εντός ή σε άμεση επαφή με την περιοχή του Δ. Αγίου Νικολάου θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε επενδύσεις, στο τουριστικό προϊόν, σε στρατηγικές επενδύσεις που μόλις ξεκινάνε, στην αλιεία αλλά και στο περιβάλλον που υπερηφανευόμαστε ότι ζούμε».

Στο πλαίσιο αυτό το Λιμενικό Ταμείο έχοντας ευθύνη απέναντι στους πολίτες που δραστηριοποιούνται και ζουν στον Δήμο αλλά και απέναντι στις μελλοντικές γενιές κατέθεσε την άποψή του, που είναι αντίθετη και αρνητική στην χωροθέτηση των “Κρήτη 2α”, “Κρήτη 2β” και “Κρήτη 3″».

Παράλληλα, ο Δήμος Αγίου Νικολάου γνωμοδότησε αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων {ΣΜΠΕ} του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων  Αιολικών Πάρκων αναφορικά με την χωροθέτηση του αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Πηγή: tornosnews.gr
Σοφία Κοντογιάννη

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button