Μοναξιά: Σε ποιες περιπτώσεις να την επιλέγουμε;
Ενώ η μοναξιά είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που μπορεί να βλάψει την υγεία και την ευημερία μας, αξίζει κάποιες στιγμές να την επιλέγουμε, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».
Αυτός ο σκόπιμος χρόνος με τον εαυτό μπορεί να ανακουφίσει το άγχος της καθημερινότητας και να χαρίσει μια αίσθηση ελευθερίας στο άτομο που αποφασίζει να μείνει για λίγο μόνο.
Η μελέτη
Για τις ανάγκες της μελέτης, 178 άτομα κλήθηκαν να κρατήσουν ένα ημερολόγιο τριών εβδομάδων στο οποίο κατέγραψαν τις ώρες που περνούσαν καθημερινά μόνα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της επικοινωνίας με άλλα άτομα μέσω ψηφιακών μέσων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα άτομα που περνούσαν περισσότερο χρόνο μόνα κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα στρες.
Χαρακτηριστικά, οι συμμετέχοντες έδωσαν πιο θετικές απαντήσεις τις ημέρες που περνούσαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μόνοι σε σχέση με εκείνες που ήταν σε επαφή με άλλα άτομα σε 3 ερωτήματα σχετικά με:
- Την πίεση που αισθάνθηκαν εκείνη την ημέρα να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους.
- Την αίσθηση ελευθερίας έκφρασης των σκέψεων και των συναισθημάτων τους.
- Το αντιληπτό επίπεδο ελέγχου των εμπειριών τους.
Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη και δεν ήταν συνηθισμένα να περνούν πολύ χρόνο μόνα, δήλωσαν πως η παρατεταμένη μοναχικότητα δεν τους προκάλεσε θετικά συναισθήματα, παρότι αισθάνθηκαν και εκείνα το άγχος να περιορίζεται.
Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε για τα άτομα που συνήθιζαν γενικά να αφιερώνουν σημαντικό μέρος του χρόνου τους μόνα με τον εαυτό τους.
Από αυτές τις δηλώσεις, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα αρνητικά αποτελέσματα της μοναξιάς προκύπτουν κυρίως όταν κάποιος είναι μόνος ενάντια στις προτιμήσεις του.
Αντίθετα, τα άτομα που περνούν εκτεταμένες περιόδους μόνα επειδή το επιθυμούν δεν έρχονται αντιμέτωπα με τις δυσμενείς επιπτώσεις της.
«Η μοναξιά ηρεμεί»
«Ενώ οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις προσφέρουν ικανοποίηση, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επιβαρυντικές. Όταν δεν υπάρχουν απαιτήσεις ή προσδοκίες από τον περίγυρο, ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί ανακούφιση και ηρεμία», τόνισαν οι ερευνητές.
«Η ενσωμάτωση ενός ορισμένου χρόνου μοναξιάς στη ζωή μας μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του χρόνου που αφιερώνεται στην κοινωνικοποίηση και στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας ενός ατόμου», συνέχισαν οι ίδιοι.
Η μελέτη είχε ως στόχο να αποκαλύψει ένα πιθανό «σημείο καμπής». Μια συγκεκριμένη δηλαδή χρονική διάρκεια απομόνωσης την ημέρα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευημερία. Παραδόξως, δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει. Η θέληση των ατόμων να μείνουν μόνα ή όχι έπαιξε ρόλο στα αποτελέσματα και όχι η διάρκεια του χρόνου που τα άτομα έμειναν μόνα.
Με άλλα λόγια, τα άτομα που με τη θέλησή τους έμεναν μόνα, η μεγάλη διάρκεια του χρόνου μοναξιάς δεν τα εμπόδισε να είναι χαρούμενα μέσα στην ημέρα.
Συμπερασματικά, ο χρόνος με τον εαυτό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι η λύση για καλύτερη διαχείριση του καθημερινού στρες και εντέλει καλύτερη υγεία.