ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μυαλό: Κάνουμε «reset» σε 7 κινήσεις

Το μυαλό σας δεν ξέρει τη διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών σκέψεων. Οπότε αν λέτε συνεχώς στον εαυτό σας ότι δεν είστε αρκετά καλοί, ακόμη κι αν δεν ισχύει, στο τέλος θα το πιστέψετε.

Αυτή η σκέψη θα εισχωρήσει στο υποσυνείδητό σας, και κάθε φορά που κάτι δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο, θα σκέφτεστε: «Το ήξερα ότι δεν μπορούσα να το κάνω αυτό!» – αυτό είναι που λέμε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Βάλτε τέλος στο αυτοσαμποτάζ επαναπρογραμματίζοντας το μυαλό σας, σε 7 κινήσεις:

1. Ξεχάστε τις προκαταλήψεις

Οι προσωπικές σας προκαταλήψεις αποτελούνται από δύο «στρώματα»: τις εμπειρίες του παρελθόντος που σας έχουν επηρεάσει στο παρελθόν και τις βασικές πεποιθήσεις που αυτές οι εμπειρίες έχουν δημιουργήσει μέσα σας.

Οι προηγούμενες εμπειρίες θα έχουν επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας.

Αυτό θα οδηγήσει στις πεποιθήσεις και τις βασικές αξίες (το τρέχον σύνολο κανόνων με τους οποίους ζείτε τη ζωή σας) που έχουν δημιουργήσει τα όρια, τους φόβους και τις αμφιβολίες σας.

Σκεφτείτε οποιεσδήποτε αξιομνημόνευτες στιγμές που είχαν αρνητική επίδραση πάνω σας και τι περιορίζει πεποιθήσεις στις οποίες επιμένετε ως άμεσο αποτέλεσμα αυτών.

2. «Ξαναγράψτε» το παρελθόν σας

Σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες, περίπου το 50% των βασικών αναμνήσεών μας έχουν παραμορφωθεί.

Αυτό δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ αληθινών και ψευδών αναμνήσεων, γεγονός που στη συνέχεια μπορεί να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε το παρελθόν και να δεχτούμε τα πράγματα όπως τα βλέπουμε τώρα, όχι απαραίτητα όπως ήταν στην πραγματικότητα.

Όταν αναπολείτε μια αρνητική ανάμνηση, ρωτήστε στον εαυτό σας τις εξής δύο ερωτήσεις: «Τι έμαθα από αυτό το γεγονός;» ή «Πώς έκανε με πιο δυνατό;».

Πώς θα πάτε παρακάτω, αν δεν συγχωρήσετε πρώτα τον εαυτό σας;

3. Αναθεωρήστε τις αξίες σας

Οι αξίες σας είναι ένας κατάλογος πραγμάτων που είναι σημαντικά για εσάς.

Παραδείγματα αυτών θα μπορούσαν να είναι η καλοσύνη, η ειλικρίνεια, πίστη, συμπόνια και η φιλοδοξία.

Μπορεί πράγματα που θεωρούσατε σημαντικά στο παρελθόν, να μην έχουν πλέον την ίδια θέση στη ζωή σας ή και το αντίστροφο.

4. Μην είστε ο χειρότερος κριτής σας

Φανταστείτε κάθε αρνητικό σχόλιο σαν ένα παροδικό συννεφάκι που αιωρείται. Αφήστε το να περάσει χωρίς να του προσδώσετε συναισθήματα.

Έπειτα, πείτε στον εαυτό σας τρία θετικά πράγματα. Αυτό αλλάζει το φακό μέσα από τον οποίο βλέπετε τον κόσμο σας και σας βοηθά να ανακτήσετε τον έλεγχο.

5. Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας

Αυτό σας επιτρέπει να προβληματιστείτε, να μάθετε, να αναπτυχθείτε και να σχεδιάσετε το μέλλον σας.

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε για να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, για τον εαυτό σας, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αλλαγή.

6. Δεσμευτείτε σε νέες συνήθειες

Πρωινή σκέψη: Τι σας ενθουσιάζει; Τι αγαπάτε στη ζωή σας; Γεμίστε το μυαλό σας με θετικότητα πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί.

Συνειδητή σκέψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Science, ξοδεύουμε το 46,9% της ημέρας μας στον «αυτόματο πιλότο». Είναι σημαντικό να εξασκήσουμε την ενσυνειδητότητα. Αφομοιώστε το περιβάλλον σας, χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας για να είστε παρόντες στη στιγμή, και δώστε τα πάντα σε ό,τι κι αν είναι αυτό που εστιάζετε.

Νυχτερινή… ευγνωμοσύνη: Για τι είστε ευγνώμονες; Τι μπορείτε να γιορτάσετε; Γεμίστε το μυαλό σας με ευγνωμοσύνη πριν πέσετε για ύπνο.

7. Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης

Η υποστήριξη που έχετε στη ζωή σας δημιουργεί τα θεμέλια της ανάπτυξης.

Συναναστραφείτε με ανθρώπους που σας παρακινούν, σας ωθούν και σας βοηθούν να εξελιχθείτε – ανθρώπους που πάντα νιώθετε καλά κοντά τους και βγάζουν τον καλύτερο εαυτό σας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button