ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Νέα υψηλά έτους άγγιξαν οι βασικοί δείκτες

Με άνοδο έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να αγγίζουν νέα υψηλά έτους, καθώς συνεχίζεται η κεκτημένη ταχύτητα της αγοράς στο τέλος του έτους.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,39% στις 4.622,44 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,2% στις 14.432,49 μονάδες. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 157,06 μονάδες ή 0,43%, στις 36.404,93 μονάδες.

Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες συμπλήρωσαν τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και έκλεισαν σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Ο Dow Jones σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιανουαρίου του 2022.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq βρίσκονται σε άνοδο για έκτη διαδοχική εβδομάδα. Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αύριο Τρίτη για το μήνα Νοέμβριο, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις κινήσεις της αγοράς και την πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία αρχίζει αύριο τη διήμερη συνεδρίασή της.

«Κανείς δεν περιμένει άνοδο του πληθωρισμού, όμως υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία θα μπορούσαν να παγώσουν τις προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο Κρις Λάρκιν, επικεφαλής συναλλαγών και επενδύσεων στην E-Trade.

«Μπορεί η εβδομάδα να ξεκίνησε με άνοδος, όμως διακυβεύονται πολλά τις επόμενες ημέρες, τα οποία θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν οι αγορές έως τα τέλη του έτους και στις αρχές του 2024. Η απόφαση της Fed είναι προεξοφλημένη, όμως οι προβλέψεις και η συνέντευξη που θα δώσει ο Πάουελ δεν είναι τόσο σίγουρα», αναφέρει ο Κρεγκ Έρλαμ της Oanda.

Έρευνα της 22V Research έδειξε ότι το 46% των επενδυτών θεωρεί ότι η αντίδραση της αγοράς στα νέα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ θα σκιαγραφήσουν μεικτή εικόνα, ένα 28% στοιχηματίζει ότι θα συνεχίσουν να τοποθετούν σε ενεργητικό που ενέχει ρίσκο, ενώ μόλις 26% εκτιμά ότι τα στοιχεία θα αποτρέψουν την ανάληψη ρίσκου.

Η μετοχή της Macy’s σημείωσε ράλι άνω του 29% στην είδηση ότι ο όμιλος λιανικής έλαβε προσφορά εξαγοράς του στην τιμή των 5,8 δισ.δολαρίων. Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών Apple και Nvidia υποχώρησαν 1,7% και 2% αντίστοιχα, ασκώντας κάποιες πιέσεις στον Nasdaq. Ωστόσο, βρήκε στήριγμα στους κατασκευαστές τσιπ, όπως Intel και Broadcom.

Οι τραπεζικές μετοχές είναι φθηνές όμως δεν πρόκειται να παρουσιάσουν σημαντική άνοδο, εφόσον οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των ζημιών από επισφαλή δάνεια το 2024, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley.

Η Fed αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 5,25% έως 5,5% και ο πρόέδρος Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευσή του για μείωση του πληθωρισμού. Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων πάντως προεξοφλούν μία πιθανότητα κοντά στο 40% για μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης το Μάρτιο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button