Πρέπει η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να είναι στο ίδιο επίπεδο του πληθωρισμού
Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τον Κώστα Καλέτσιο παραχώρησε ο Κώστας Μελάς. Ο καθηγητής Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου σχολίασε πως «η κυβέρνηση μέχρι τώρα όπως φαίνεται, και την προηγούμενη τετραετία αλλά και φέτος, προσανατολίζεται κυρίως να έχει υπερπλεονάσματα». Από εκεί και πέρα, όπως πρόσθεσε, ασκεί μία πολιτική στο εξής πλαίσιο: «Όταν υπάρχει περίσσευμα θα δίνουμε στις ευάλωτες ομάδες αυτό το περίσσευμα που παράγεται από τα υπερπλεονάσματα».
Ο κ. Μελάς τόνισε πως «υπάρχει μια φορολογική είσπραξη που προέρχεται από τις αυξήσεις των τιμών, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να ασκεί αυτή την πολιτική». Τόνισε ότι «η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται της αύξησης του πληθωρισμού και υπάρχει και το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο».
Σημείωσε επιπλέον ότι «ο τρόπος που μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι ο παλιός παρά τα όσα λέγονται». Ο καθηγητής Οικονομικών ανέφερε πως «πρέπει να κάνεις κάτι έτσι ώστε να διαχέεται το πλεόνασμα εντός της λειτουργίας της οικονομίας». Υπογράμμισε επιπλέον ότι «θα πρέπει να έχουμε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στο ίδιο επίπεδο του πληθωρισμού».
O κ. Μελάς εξήγησε πως «η μείωση των ελλειμμάτων επί τους ουσίας χτυπούσε στη μεγέθυνση του ΑΕΠ, παράλληλα δεν σταματήσαμε να δανειζόμαστε, δηλαδή να μην αυξάνεται ο αριθμητής». Όπως είπε, «η μείωση του χρέους είναι λόγω της αύξησης του πληθωρισμού».
«Το 2032 λήγουν οι ρυθμίσεις για το χρέος και το 2026 σταματάνε οι επιδοτήσεις του Ταμείου, πρέπει όλα αυτά να τα σκεφτόμαστε» σημείωσε και κατέληξε: «Παρότι έχει αυξηθεί ο ρυθμός των επενδύσεων, δεν κατευθύνονται εκεί που θα έπρεπε για να πλατύνουν λίγο την παραγωγική βάση».