Σεισμός-Μιανμάρ: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί μετά τα 7,7 Ρίχτερ – Έσπευσε διεθνής βοήθεια
VIDEO – Κατέρρευσαν εκατοντάδες κτίρια

Τουλάχιστον 1.002 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που συγκλόνισε χθες Παρασκευή τη Μιανμάρ, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η χούντα που κυβερνά την ασιατική χώρα. Οι τραυματίες ανέρχονται 2.376 και 30 αγνοούνται. Οσεισμός των 7,7 βαθμών και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν σκόρπισαν τον τρόμο σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων.
Στην περιοχή Μανταλάι στο κέντρο της χώρας και κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 694. Τουλάχιστον 1.670 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 68 αγνοούνται.
Ο αριθμός των νεκρών σημείωσε απότομη αύξηση σε σχέση με τους 144 νεκρούς που ανέφεραν νωρίτερα οι Αρχές.
Στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 94. Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κιαούκ και 18 στη Σαγκαΐνγκ.
Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια
Ο επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, απηύθυνε μια σπάνια έκκληση για παγκόσμια βοήθεια.
«Θα ήθελα να καλέσω οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε οργάνωση ή οποιονδήποτε στη Μιανμάρ να έρθει και να βοηθήσει. Σας ευχαριστώ», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας ότι “άνοιξε όλους τους δρόμους για την ξένη βοήθεια”.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) έχουν υποσχεθεί στήριξη, όπως και η Κίνα.
Ήδη μία κινεζική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών, η οποία αποτελείται από 37 άτομα, έφτασε στη Μιανμάρ για να συνδράμει στις τρέχουσες προσπάθειες, ανέφερε το κρατικό CCTV.
Η Ινδία έστειλε μια ομάδα διάσωσης και ιατρικής περίθαλψης στη Μιανμάρ μαζί με επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών S. Jaishankar στο X.
Μια πτήση της ινδικής πολεμικής αεροπορίας που μεταφέρει επείγουσα βοήθεια, από κουβέρτες μέχρι τρόφιμα, βρίσκεται καθ’ οδόν, ανέφερε.
«Η Ινδία αποστέλλει την πρώτη δόση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας για το λαό της Μιανμάρ», έγραψε στο X.
«Μια ομάδα έρευνας και διάσωσης και μια ιατρική ομάδα συνοδεύουν επίσης αυτή την πτήση», έγραψε ο Jaishankar, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία δεκάδων εργαζομένων των δυνάμεων αντιμετώπισης καταστροφών που φορτώνουν προμήθειες σε ένα αεροπλάνο.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα ακολουθήσει περισσότερη βοήθεια», προσέθεσε.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στέλνει 120 έμπειρους διασώστες καθώς και καθώς και γιατρούς και σκύλους έρευνας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε μιλήσει με αξιωματούχους στη Μιανμάρ και ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει κάποια μορφή βοήθειας.
Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ. Αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι το 2021, ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, υπό διάλυση. Ένοπλες μειονοτικές ομάδες και αντιστασιακές οργανώσεις έχουν καταλάβει παραμεθόριες περιοχές, εκδιώκοντας τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη χούντα. Λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το 1/3 του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
Συγκλονιστικές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου και οι διασώστες ξεθάβουν με τα χέρια ανθρώπους από τα συντρίμμια, ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης γίνονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το καθεστώς της Μιανμάρ έχει κηρύξει έξι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως χρειαστεί να περάσουν ολόκληρες εβδομάδες για να μάθουμε πόσοι είναι τελικά οι νεκροί.
Ένας διασώστης στην Αμαραπούρα, μια αρχαία πόλη και σήμερα προάστιο της Μανταλάι, είπε ότι ανασύρθηκαν 30 νεκροί από πολυκατοικίες που κατέρρευσαν. «Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Η πόλη μας μοιάζει ισοπεδωμένη», είπε, εκτιμώντας ότι γκρεμίστηκε το ένα πέμπτο των κτιρίων. «Λάβαμε κλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους που παγιδεύτηκαν, αλλά δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε, δεν έχουμε αρκετά χέρια, ούτε μηχανήματα για να μετακινήσουμε τα χαλάσματα, όμως δεν θα σταματήσουμε τη δουλειά», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες άτομα είναι θαμμένα κάτω από τα συντρίμμια με τα σωστικά συνεργεία να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να τα απομακρύνουν και να τους βγάλουν έξω!
«Οι άνθρωποι ουρλιάζουν: “Βοηθήστε με, βοηθήστε με”. Νιώθω τόσο απελπισμένος», λέει διασώστης προκαλώντας ανατριχίλα. «Ξεθάβουμε ανθρώπους με γυμνά χέρια. Δεν αρκεί για να βγάλουμε τα πτώματα και τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα», αναφέρει.
Πόσο ευάλωτη είναι η Μιανμάρ στους σεισμούς
Επιστήμονες αναφέρουν πως η Μιανμάρ είναι μία από τις σεισμικά ενεργές χώρες του κόσμου, καθώς βρίσκεται στο όριο μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών, εκείνη της Ινδίας και της Ευρασίας.
«Το όριο των πλακών μεταξύ της πλάκας της Ινδίας και της πλάκας της Ευρασίας διέρχεται περίπου από βορρά προς νότο, τέμνοντας το μέσο της χώρας», δήλωσε η Joanna Faure Walker, καθηγήτρια και ειδική σε θέματα σεισμών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Η ίδια είπε ότι οι πλάκες κινούνται η μία δίπλα στην άλλη οριζόντια με διαφορετικές ταχύτητες. Αν και αυτό προκαλεί σεισμούς «ολίσθησης» που είναι συνήθως λιγότερο ισχυροί από εκείνους που παρατηρούνται σε «ζώνες καταβύθισης» όπως η Σουμάτρα, όπου η μία πλάκα ολισθαίνει κάτω από την άλλη, εξακολουθούν να μπορούν να φτάσουν σε μεγέθη 7 έως 8.