Σε boutique ξενοδοχείο μετατρέπεται το παλιό δημαρχείο της Θεσσαλονίκης
Σε boutique ξενοδοχείο μετατρέπεται το παλιό δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, το διατηρητέο «Μέγαρον ΖΕΝΙΘ», στην συμβολή των οδών Βενιζέλου και Μητροπόλεως.
Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το makthes.gr, βρίσκονται στην τελική τους φάση και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, καθώς στόχος της «Κ.Κ.ZENITH ΙΚΕ», είναι το καινούργιο ξενοδοχείο να τεθεί σε λειτουργία πριν την έλευση της νέας χρονιάς.
Πίσω από την «K.K. ZENITH» και το νέο «μέλος» της ξενοδοχειακής αγοράς της Θεσσαλονίκης, είναι οι επιχειρηματίες Κωνσταντίνος Καραγιώργης και Αρτέμιος Κατμερτζόγλου. Ο πρώτος δραστηριοποιείται στον τουριστικό κλάδο, στη Χαλκιδική (ΒeloHorizonte Fine Accommodation και Ζattero Seaside Bar) και ο δεύτερος, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Με το project της «K.K. ZENITH», θα ξαναζωντανέψει ένα από τα κτίρια – κοσμήματα της πυρικαύστου ζώνης της Θεσσαλονίκης, ένα δημιούργημα του Μεσοπολέμου που κτίστηκε σε σχέδια του μηχανικού Ζακ (Ισαάκ) Μωσσέ. Να θυμίσουμε ότι ο Μωσσέ ήταν ο δημιουργός πολλών σημαντικών κτιρίων της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης, όπως το «Όλυμπος Νάουσσα» ο Συνοικισμός Ουζιέλ, ξενοδοχείο «Ανδρομέδα», το κτίριο του κινηματογράφου «Ολύμπιον» και πολλά ακόμη.
Το «Μέγαρον ΖΕΝΙΘ», κτίστηκε το 1924, σε ένα από τα ακριβότερα οικόπεδα της πυρίκαυστης ζώνης της Θεσσαλονίκης. Ιδιοκτήτες κατά το ήμισυ ήταν οι αδελφοί Ισακίνο και Ρομπέρτο, γιοι του Χαϊμ Γ. Μποτόν που κατείχαν το μεγαλύτερο κοσμηματοπωλείο της Θεσσαλονίκης το «Ζενίθ Α.Ε.», εξ ου και η ονομασία του κτιρίου. Το έτερο ήμισυ κατείχαν άλλοι οικοπεδούχοι, οι Ιωσήφ Σακιτούδη, Λεόν Γιομτώβ, Ζοζέφ Νισσήμ.
Στο κτίριο αυτό – χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού με επιρροές νεοκλασικές αλλά και μπαρόκ- στεγάσθηκε το δημαρχείο της πόλης, από το 1943 έως το 1958, οπότε και μεταφέρθηκε στο Καραβάν Σαράι.
Το κτίριο, στην εξωτερική γωνία της ταράτσας, είχε κτιστό ημιυπαίθριο υπερώο, το οποίο κατέρρευσε στον σεισμό του 1978.
Για πολλά χρόνια, αποτελούσε κτίριο επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καθώς στους τρεις ορόφους υπήρχαν γραφεία διαφόρων επαγγελματιών, ενώ στα καταστήματα λειτουργούσαν επιχειρήσεις λιανικούς (π.χ. καφεστίασης).
Όπως πληροφορείται το makthes.gr, η «Κ.Κ. ΖΕΝΙΤΗ» έχει μισθώσει το κτίριο από τους ιδιοκτήτες -από το ίδρυμα Νισσήμ και ιδιώτες– προκειμένου να δημιουργήσει ένα boutique ξενοδοχείο δυναμικότητας 21 δωματίων, σε μία από τις πλέον κεντρικές γειτονικές του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, σε λίγα μέτρα απόσταση από τη Λεωφόρο Νίκης και την Παλιά Παραλία, το depot της Πλατείας Ελευθερίας και, λίγο βορειότερα, το Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό.
Με την αποκατάσταση, συντηρούνται οι εσωτερικοί και εξωτερικοί διάκοσμοι του κτιρίου και κατακτά ξανά την παλιά του αίγλη. Να σημειωθεί ότι η «Κ.Κ.ΖΕΝΙΤΗ», δεν έχει μισθώσει τα δύο ισόγεια καταστήματα του ακινήτου.
Για τη Θεσσαλονίκη, που έχει πλέον αρκετές υψηλές μέσες πληρότητες στα καταλύματα φιλοξενίας της, στη διάρκεια όλου του χρόνου, νέα ξενοδοχεία είναι περισσότερο από καλοδεχούμενα καθώς σε γεγονότα διεθνή ή σε μεγάλες διοργανώσεις, που γίνονται πολλές στην πόλη, οι υπάρχουσες ξενοδοχειακές κλίνες δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
* Πληροφορίες για το κτίριο αντλήθηκαν από το thessarchitecture.wordpress.com
Πηγή: makthes.gr
Άννη Καρολίδου