ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα αζήτητα τα χειμερινά εξοχικά – Ανάρπαστες οι θερινές κατοικίες

Στα αζήτητα φαίνεται ότι έχουν μείνει οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες της Ελλάδας, σε αντίθεση με την μεγάλη απήχηση που έχουν ειδικότερα από το εξωτερικό τα παραθαλάσσια σπίτια στα ελληνικά νησιά. Οι τιμές των κατοικιών μάλιστα σε δημοφιλείς  χειμερινούς προορισμούς όπως αυτόν της  Αράχωβας φαίνεται ότι είναι κατά 56% φθηνότερες σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό του 2008. Την ώρα που στις Κυκλάδες και ειδικότερα στην Μύκονο σημειώνεται μία αύξηση κατά 166%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις τιμές του παρελθόντος.

Το μειωμένο αυτό ενδιαφέρον τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους ξένους για τους χειμερινούς περιορισμούς έχει και κατά συνέπεια το «γκρέμισμα» των τιμών και την ύπαρξη μεγάλου αποθέματος κενών εξοχικών στους χειμερινούς προορισμούς. Όπως αποκαλύπτει η νέα μελέτη της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis,  ειδικότερα, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Πέλλας η μέση τιμή πώλησης σήμερα διαμορφώνεται σε 1.053 ευρώ/τ.μ., έχοντας καταγράψει συνολική κάμψη κατά 68% σε σχέση με τις 3.300 ευρώ/τ.μ. του 2008. Στο Καρπενήσι τα εξοχικά πωλούνται σήμερα αντί ποσού 1.008 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, από 2.308 ευρώ/τ.μ. το 2008, δηλαδή 56% χαμηλότερα. Στα 24/7 Κορινθίας η μέση τιμή πώλησης έχει υποχωρήσει κατά 51% από το 2008 και δεν ξεπερνάει τα 1.097 ευρώ/τ.μ., από 2.250 ευρώ/τ.μ. Η μικρότερη πτώση, με 47% από το 2008, παρατηρείται στην Αράχωβα, όπου η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 1.600 ευρώ/τ.μ. (1.594 ευρώ/τ.μ.), από 3.000 ευρώ/τ.μ.

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών  αλλά και της ζήτησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, στην καλπάζουσα τιμή της ενέργειας και στην αύξηση της τιμής των υλικών κατασκευής/ανακαίνισης. Παράλληλα, η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση χειμερινών εξοχικών ακινήτων μία πλήρως εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Μακροπρόθεσμα, ακόμη και η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις κατοικίες σε περιοχές που εξαρτώνται από χιονοδρομικά κέντρα, καθώς τα τελευταία μειώνουν συνεχώς τις ημέρες λειτουργίας τους λόγω ανυπαρξίας χιονιού. Σημειώνεται επίσης και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εύκολη χρηματοδότηση στην Ευρώπη για χιονοδρομικά κέντρα χαμηλότερα των 2.500 μέτρων, ενώ η αύξηση του κόστους ενέργειας για την λειτουργία τους θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο στις τοπικές αγορές.

Μια τελείως διαφορετική εικόνα εντοπίζεται στην ζήτηση και στις τιμές των θερινών εξοχικών κατοικιών. Συγκεκριμένα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφεται αύξηση τιμών στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Παράλληλα, από το 2014 έως σήμερα οι απώλειες που υπήρχαν στην αγορά λόγω κρίσης έχουν υπερκαλυφθεί, με τις τιμές να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της δεκαετίας και τα σκήπτρα της ακρίβειας να κατέχει η Μύκονος, ενώ ακολουθεί η Σαντορίνη. Ιδιαίτερα σημαντική ακόμη αναδεικνύεται και η διαφορά στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών.

Συγκεκριμένα, στη Μύκονο, που θεωρείται το πιο ακριβό νησί, η υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στις 13.359 ευρώ/τ.μ., ακολουθούν η Σαντορίνη με 11.270 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 8.000 ευρώ/τ.μ. Η Κέα καταγράφει 5.462 ευρώ/τ.μ. και η Σέριφος 3.401 ευρώ/τ.μ.

Οι τιμές για αγορά πολυτελών κατοικιών είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση και με την περσινή χρονιά. Αναλυτικά, η άνοδος μετρήθηκε στη Μύκονο 3,0% (από 12.967 σε 13.359 ευρώ/τ.μ.), στη Σαντορίνη 4,4% (από 10.800 σε 11.270 ευρώ/τ.μ.), στην Πάρο 2,9% (από 7.778 σε 8.000 ευρώ/τ.μ.), στην Κέα 2,9%, (από 5.309 σε 5.462 ευρώ/τ.μ.) και στη Σέριφο 4,3% (από 3.262 σε 3.401 ευρώ/τ.μ.).

Παρόλ’ αυτά η απόκτηση εξοχικών κατοικιών στα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, φαίνεται ότι δεν αποτελεί επιλογή για την πλειονότητα των Ελλήνων. Όπως υπογραμμίζει η έρευνα, η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και οι υψηλές τιμές οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε επενδυτές του εξωτερικού, τους αποθαρρύνουν από τη αγορά μια θερινής εξοχικής κατοικίας.

To άρθρο Στα αζήτητα τα χειμερινά εξοχικά – Ανάρπαστες οι θερινές κατοικίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button