Σχέση: Γιατί οι σύζυγοι απιστούν στα… 7 χρόνια γάμου;
Η γνωστή έκφραση «7 χρόνια φαγούρας» αντικατοπτρίζει μια κοινή πεποίθηση ότι η συζυγική ευδαιμονία τείνει να χαθεί μετά από αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα 7 χρόνια λέγεται πως είναι ένα κομβικό σημείο στο οποίο η σχέση περνά κρίση. Μάλιστα, τότε πιστεύεται πως προκύπτει η απιστία και ύστερα το διαζύγιο.
Αυτή η ιδέα προέκυψε το 1955 από την ταινία «The Seven Year Itch» με πρωταγωνίστρια τη Marilyn Monroe και από τότε έγινε ευρέως δημοφιλής. Υπάρχει όμως τελικά κάποια αλήθεια σε αυτήν ή είναι απλώς προϊόν μυθοπλασίας του Χόλιγουντ;
Ας ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα.
«Επτά χρόνια φαγούρα»- Μύθος ή αλήθεια;
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Sex Research», 313 παντρεμένοι ενήλικες ηλικίας περίπου 33 ετών, ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο της απιστίας στο γάμο τους.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: εκείνους που ήταν 5 χρόνια παντρεμένοι, εκείνους που είχαν κλείσει δεκαετία και εκείνα τα άτομα που είχαν μακροχρόνιους γάμους διάρκειας 11 και περισσότερων ετών.
Η ομάδα που ανέφερε τη μεγαλύτερη πιθανότητα απιστίας ήταν η τελευταία με τους ερευνητές να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο ένα ζευγάρι είναι μαζί, τόσο πιο πιθανό είναι οι σύντροφοι να σκεφτούν να απατήσουν.
Ωστόσο, το μοτίβο ήταν διαφορετικό για τους άνδρες και τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες απιστίας εκ μέρους των ανδρών αυξανόταν όσο μεγάλωνε και η διάρκεια της σχέσης.
Αντίθετα οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερες πιθανότητες απιστίας στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, αυτό περίπου των 10 ετών και χαμηλότερες πιθανότητες απιστίας όντας λιγότερα χρόνια παντρεμένες ή όντας σε έναν μακροχρόνιο δεσμό.
Ωστόσο, αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο την πρόθεση των ατόμων και όχι γεγονότα.
Τα ποσοστά της απιστίας αυξάνονται στο 7ο έτος του γάμου…;
Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Marriage and Family» εξέτασε πότε ήταν πιο πιθανό να συμβεί η απιστία σε έναν γάμο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για τις γυναίκες, οι πιθανότητες απιστίας ήταν υψηλότερες κατά τον 7ο χρόνο γάμου, αλλά μειώθηκαν σταθερά ύστερα από αυτό το διάστημα.
Οι άνδρες είχαν επίσης υψηλές πιθανότητες απιστίας γύρω στο έβδομο έτος, οι οποίες μειώθηκαν στην πορεία μέχρι να αυξηθούν πάλι στα 18 περίπου χρόνια γάμου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φαίνεται να παθαίνουν τη… φαγούρα των 7 ετών, αλλά οι άνδρες φαίνεται επίσης να παθαίνουν και των 20, με αποκορύφωμα τη φαγούρα των 30 ετών!
Ένα μεγάλο, αναπάντητο «γιατί»
Η φύση των δεδομένων των μελετών καθιστά δύσκολα τα ασφαλή συμπεράσματα.
Για παράδειγμα, ενώ τα ποσοστά αναφερόμενης απιστίας μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών είναι σπάνια, δεν είναι σαφές εάν οι ηλικιωμένες γυναίκες απατούν λιγότερο ή αν είναι απλώς λιγότερο πιθανό να το αναφέρουν.
Αυτή είναι ένα μόνο ασαφές δεδομένο που κάνει αυτό το θέμα να απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.
Επιπλέον, καμιά από τις μελέτες δεν απαντά στο μεγάλο ερώτημα: Γιατί οι σύζυγοι απιστούν στα 7 έτη; Τι το ιδιαίτερο έχει η έβδομη χρονιά; Τότε μήπως είναι που «αποκαλύπτονται» οι διαφορές μεταξύ τους; Θα μπορούσε η πλήξη να παίξει το ρόλο της;
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε επί του παρόντος είναι εντέλει εικασίες…