ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σχέση: Η αλήθεια για τα ζευγάρια που χωρίζουν και τα βρίσκουν ξανά και ξανά

Όταν δύο άνθρωποι δημιουργούν μια σχέση, αυτή μπορεί να ακολουθήσει τους εξής 4 δρόμους:

  1. Το ζευγάρι να μείνει για πάντα μαζί.
  2. Να χωρίσει οριστικά.
  3. Να χωρίσει αλλά να παραμείνει συνδεδεμένο με κάποιο τρόπο.
  4. Να χωρίσει και να επανασυνδεθεί.

Αυτή η τελευταία κατάσταση, όταν τα άτομα διακόπτουν τη σχέση τους αλλά στη συνέχεια δεσμεύονται ξανά σε αυτήν, γίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όταν τα ζευγάρια επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο ξανά και ξανά. Το παρατεταμένο «τέλος και αρχή» μιας σχέσης μοιάζει σαν ένας φαύλος, ανεξήγητος κύκλος. Ποιες ακριβώς οι επιπτώσεις του;

Σχέσεις μονίμως στο «on-off»

Έρευνα από το «Kansas State University» δίνει μια εικόνα των επιπτώσεων. Πόσο συχνά αποφασίζουν αυτά τα ζευγάρια να συγκατοικήσουν; Παίρνουν εύκολα την απόφαση να παντρευτούν; Τι συμβαίνει όταν το κάνουν; Και πάνω απ’ όλα, είναι αυτές οι σχέσεις υγιείς;

Ύστερα από τη μελέτη στοιχείων που αφορούσαν πάνω από 1000 ζευγάρια μέσης ηλικίας, 752 εκ των οποίων παντρεμένα, φάνηκε πως το μοτίβο «χωρίζω- τα ξαναβρίσκω» είναι αρκετά συχνό μεταξύ των ενηλίκων (37% για τα ζευγάρια που συγκατοικούσαν εκτός γάμου και 23% για τα παντρεμένα).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα ζευγάρια που χωρίζουν και τα ξαναβρίσκουν πριν την συμβίωσή τους είναι πολύ πιθανό να το ξανακάνουν ενώ ζουν μαζί. Χαρακτηριστικά, σχεδόν τα μισά από τα παντρεμένα ζευγάρια που χώρισαν και επανενώθηκαν (το 48%) το είχαν επαναλάβει και πριν το γάμο.

Φάνηκε λοιπόν πως αυτή η «κυκλική σχέση» στις αρχές ενός δεσμού μπορεί να οδηγήσει σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κατά τη διάρκεια της συμβίωσης.

Υπάρχει κόστος;

Τα ζευγάρια που βιώνουν αυτό το μοτίβο φαίνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να έχουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το μέλλον της σχέσης τους και να είναι λιγότερο ικανοποιημένα μέσα σε αυτήν σε σύγκριση με άλλα, ακόμα και σε πιο «δομημένα» πλαίσια όπως αυτά της συμβίωσης και του γάμου.

Τι να κάνετε εάν… μπαινοβγαίνετε στη σχέση

Ενώ πολλές από αυτές τις σχέσεις καταλήγουν σε επισημοποίηση και σταθερότητα με τα χρόνια, πολλές είναι γεμάτες αγωνία.

Η οριστική λήξη μιας δυστυχισμένης σχέσης δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά η αλλαγή μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Αν είστε σε μια τέτοια σχέση, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την ικανοποίηση που παίρνετε από αυτήν. Ορισμένες σχέσεις μπορεί να έχει έρθει η στιγμή να τελειώσουν οριστικά. Άλλες πάλι, μπορεί απλά να χρειάζεται να εξελιχθούν και οι σύντροφοι να συνειδητοποιήσουν πως αξίζει τον κόπο να βρουν νέους τρόπους για να καλύψουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου και να αλληλοϋποστηρίζονται έτσι ώστε να αναδείξουν τα καλά της σχέσης τους, εξαλείφοντας το κόστος των προηγούμενων χωρισμών τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button