Σχέση: 5 φράσεις που καταστρέφουν την επικοινωνία με το σύντροφό σας
Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία παίζει καθοριστικό ρόλο στo πόσο επιτυχημένη θα είναι μια σχέση, γι’ αυτό αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τις παρακάτω φράσεις οι οποίες μπορεί να κάνουν το σύντροφό σας να μπει σε αμυντική θέση και να κλειστεί στον εαυτό του:
1. «Έτσι/ τέτοιος είσαι»
Οποιαδήποτε φράση που αποδίδει αρνητικούς και γενικευμένους χαρακτηρισμούς για τον χαρακτήρα κάποιου δεν θα έχει καλό τέλος.
Αυτό «διαβρώνει» τον μεταξύ σας δεσμό και στερεί από τη σχέση σας το πιο σημαντικό εφόδιο μετά την αγάπη, την εξέλιξη.
Μπορείτε να πείτε κάτι σαν: «Νοιάζομαι πραγματικά για σένα και θέλω να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας. Έχω παρατηρήσει ότι όποτε πάμε να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα κάνεις [αυτό]. Υπάρχει κάτι που χρειάζεσαι από εμένα για να αισθανθείς πιο ασφαλής να ανοιχτείς;».
2. «Δεν συνέβη αυτό/ δεν έγιναν έτσι τα πράγματα»
Σε κάθε σύγκρουση υπάρχουν δύο απολύτως έγκυρες πλευρές που συχνά είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.
Όταν ακυρώνουμε την εμπειρία του συντρόφου μας είναι σαν να του λέμε «η δική μου οπτική είναι η σωστή και δεν υπάρχει χώρος για τη δική σου».
Ο στόχος της επικοινωνίας είναι να κατανοήσουμε τις απόψεις του άλλου, όχι να τις υπονομεύσουμε.
3. «Πώς κάνεις έτσι/ δεν έγινε και τίποτα»
Λέγοντας κάτι τέτοιο μειώνεται τα συναισθήματα του συντρόφου σας και δείχνετε ότι δεν είστε πρόθυμοι να κατανοήσετε τα συναισθήματά του
Επειδή ο σύντροφός σου βιώνει κάτι που εσείς δεν βιώνετε, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό, δεν σημαίνει ότι είναι υπερβολικός.
4. «Φεύγω/ χωρίζουμε»
Αν δεν το εννοείτε πραγματικά και δεν σκοπεύετε να το τηρήσετε, οι «κούφιες» απειλές για χωρισμό μπορεί να είναι χειριστικές και με την πάροδο του χρόνου θα διαβρώσουν την εμπιστοσύνη.
5. «Εσύ ποτέ/ πάντα…»
Αντί να περιμένετε από τον σύντροφό σας να διαβάσει τη σκέψη σας, εκφράστε τις επιθυμίες σας με ευθύ, μη κατηγορηματικό τρόπο.
Αν θέλετε περισσότερες βραδιές ραντεβού, για παράδειγμα, μην πείτε «δεν με βγάζεις πια ποτέ ραντεβού», πείτε «μου λείπεις, μπορούμε να κανονίσουμε να βγούμε περισσότερα ραντεβού οι δυο μας αυτό το μήνα;».
Δουλεύοντας την επικοινωνία σας, μπορείτε να επιλύσετε καλύτερα τα προβλήματα και να αποτρέψετε τις μικρές διενέξεις και πιθανότατα θα μάθετε ο ένας τον άλλον καλύτερα, ακούγοντας τις ανάγκες στην σχέση σας ενώ θα μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να χειρίζεστε αποτελεσματικά συγκεκριμένες καταστάσεις.