ΑΣΦΑΛΕΙΑBUSINESSΑΝΤΡΑΣΑΣΦΑΛΙΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στρατηγικό πλάνο του Σωκράτη Κόκκαλη για την Intracom Properties και την Ευρώπη Ασφαλιστική

Προχωρά το σχέδιο του Σωκράτη Κόκκαλη για την Intracom Properties και την Ευρώπη Ασφαλιστική, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της INTRACOM στον ασφαλιστικό κλάδο.

Eχθές ανακοινώθηκε η έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΠΑΘ) στην εταιρεία «KNL INVESTMENT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για την απόκτηση της «ΕΥΡΩΠΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ» .

Ο κ. Κόκκαλης, Πρόεδρος της INTRACOM HOLDINGS, ανακοίνωσε την απόκτηση της ασφαλιστικής εταιρείας «Ευρώπη Ασφαλιστική» μέσω της θυγατρικής εταιρείας INTRACOM Properties. Η εξαγορά αυτή αποτελεί στρατηγικό βήμα για την εταιρεία, που μέχρι σήμερα είχε ελάχιστη δραστηριότητα στον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά βλέπει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης σε μια αγορά με χαμηλή διείσδυση στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την τμηματική απόκτηση του 100% των μετοχών της «Ευρώπη Ασφαλιστική» σε δύο φάσεις: αρχικά το 65%, με αντίτιμο 30 εκατομμύρια ευρώ, και στη συνέχεια το υπόλοιπο 35% έναντι 16,55 εκατομμυρίων ευρώ. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να λάβει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της «Ευρώπη Ασφαλιστική» ο κ. Κόκκαλης θα αναλάβει τη θέση του Προέδρου, με τον κ. Νικόλαο Μακρόπουλο να διατηρεί τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Η στρατηγική αυτή κίνηση περιλαμβάνει επίσης τη συγχώνευση της INTRACOM Properties με την εισηγμένη εταιρεία «Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας» (ΚΛΜ Α.Ε.), η οποία θα μετονομαστεί σε «Ευρώπη Holdings Α.Ε.». Η νέα εταιρεία θα συνεχίσει να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε αυτή τη διαδικασία, ο κ. Μακρόπουλος θα συμμετέχει, αποκτώντας τουλάχιστον το 10,3% του τελικού μετοχικού κεφαλαίου της «Ευρώπη Holdings Α.Ε.».

Η απόφαση που έλαβε η KNL INVESTMENT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ είναι το αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησης από την ΕΠΑΘ, η οποία βασίζεται σε νομοθετικά πλαίσια και κανονισμούς που διέπουν τον ασφαλιστικό κλάδο, όπως ο νόμος 4364/2016. Το έγγραφο της ΕΠΑΘ καταγράφει τις διάφορες φάσεις της διαδικασίας, από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών από την KNL μέχρι την τελική έγκριση της απόκτησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν ανταλλαγές εγγράφων, συμπληρωματικά αιτήματα και τελική αξιολόγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ενέκρινε την κίνηση αυτή στις 29 Αυγούστου 2024.

Παράλληλα, η INTRACOM ανακοίνωσε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών που αφορούν τη συγχώνευση της θυγατρικής της, Intracom Properties, με την ασφαλιστική εταιρεία «ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ». Με βάση την ανακοίνωση, η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την τμηματική απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ευρώπης Ασφαλιστικής από την Intracom Properties, με συνολικό τίμημα 46,55 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη φάση της εξαγοράς θα καλύψει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 35% θα αποκτηθεί στη δεύτερη φάση. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαρτάται από την τελική έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ορίζεται στο πλαίσιο του νομοθετικού κανονισμού.

Η είσοδος της INTRACOM στον ασφαλιστικό τομέα δεν περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη εξαγορά, αλλά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η INTRACOM ανακοίνωσε επίσης την είσοδο νέων επενδυτών στην εισηγμένη εταιρεία «Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – Ι. ΛΑΠΠΑΣ», μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά στη συγχώνευση της Intracom Properties με την ΚΛΜ Α.Ε., η οποία θα μετονομαστεί σε «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.». Η νέα εταιρεία θα παραμείνει εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, μέχρι πρότινος μοναδικός μέτοχος της Ευρώπης Ασφαλιστικής, θα διατηρήσει ποσοστό τουλάχιστον 10,3%.

ΠΗΓΗ:mikrometoxos.gr

Related Articles

Back to top button