ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το ChatGPT σύμμαχος των απατεώνων του Διαδικτύου;

Πριν από ένα μήνα το ΔΣ της OpenAI απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Σαμ Άλτμαν αλλά τελικά μετά τις σφοδρές αντιδράσεις εργαζομένων και μετόχων με πρώτη φυσικά την Microsoft τα μέλη του ΔΣ που είχαν αποφασίσει την απομάκρυνση του Άλτμαν εξαναγκάστηκαν τελικά σε αποχώρηση με τον Άλτμαν να επιστρέφει πανηγυρικά στη θέση του αλλά όλοι να λένε ότι πλέον τον έλεγχο της εταιρείας έχει η Microsoft.

Παρόλα αυτά τα μέλη του ΔΣ που προκάλεσαν την κρίση που λίγο έφτασε να οδηγήσει σε λουκέτο την OpenAI δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη δημοσίως για το τι συνέβη. Η επίσημη θέση τους για την απόφαση απομάκρυνσης του Άλτμαν ήταν η «έλλειψη επικοινωνίας» και ανεπισήμως ότι ο Αλτμαν ενεργούσε πίσω από την πλάτη τους παίρνοντας αποφάσεις ενάντια στο καταστατικό και τη φιλοσοφία της εταιρείας αναπτύσσοντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που δεν είχαν δικλείδες ασφαλείας και θα μπορούσαν δυνητικά να είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Αποκαλύφθηκε ότι ο Άλτμαν είχε δώσει εντολή δημιουργίας ενός υπερευφυούς προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης αποκρύβοντας το πρότζεκτ όχι μόνο από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά προφανώς και από το ΔΣ της εταιρείας. Ο Άλτμαν παραδέχτηκε πριν από λίγες μέρες εμμέσως την ύπαρξη του πρότζεκτ.

Αν ισχύει ρεπορτάζ του BBC σχετικά με μια νέα έκδοση του ChatGPT που σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο είναι κακόβουλη και άκρως επικίνδυνη για τους χρήστες του Διαδικτύου πιθανότατα δικαιολογεί αν δεν δικαιώνει την στάση του ΔΣ απέναντι στον Άλτμαν.

Τεχνητή νοημοσύνη για απατεώνες και χάκερ

Πριν από ένα μήνα η OpenAI ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες του ChatGPT να δημιουργούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης «προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε χρήστη για οτιδήποτε θέλει να κάνει» όπως ανέφερε η εταιρεία.

Δημοσιογράφοι του BBC News αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες της νέας υπηρεσίας ζητώντας της να δημιουργήσει εργαλεία εξαπάτησης χρηστών του Διαδικτύου μέσω αποστολής e-mail, γραπτών μηνυμάτων και αναρτήσεων στα social media. Πιο συγκεκριμένα ζήτησαν να δημιουργηθεί ένα εργαλείο που θα διαθέτει «τεχνικές για να κάνει τους ανθρώπους να κάνουν κλικ σε συνδέσμους ή και να κατεβάσουν πράγματα που τους αποστέλλονται».

Όπως αναφέρει το BBC το εργαλείο αυτό δημιούργησε ένα ρομποτάκι τεχνητής νοημοσύνης (chatbot) με το όνομα Crafty Emails χωρίς μάλιστα να απαιτείται η χρήση κωδικοποίησης και προγραμματισμού. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του BBC το πρόγραμμα μπορούσε να δημιουργεί εξαιρετικά πειστικά μηνύματα και κείμενα για διαφόρων ειδών απάτες και ενέργειες χακαρίσματος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και μάλιστα όχι μόνο στα αγγλικά αλλά σε διάφορες γλώσσες. Το εργαλείο δημιουργήθηκε από μια συνδρομητική έκδοση του ChatGPT ενώ η δημόσια δωρεάν έκδοση του προγράμματος δεν αποδέχτηκε το αντίστοιχο αίτημα του BBC.

Το BBC News ζήτησε από την Crafty Emails να γράψει ένα μήνυμα προσποιούμενο ότι είναι ένα κορίτσι που αντιμετωπίζει κάποιο ξαφνικό πρόβλημα και χρησιμοποιεί το τηλέφωνο ενός ξένου για να ζητήσει από τη μητέρα της χρήματα για να πάρει ταξί. Πρόκειται για μια κοινή απάτη σε όλο τον κόσμο, γνωστή ως μήνυμα «Γεια σου μαμά».

Το Crafty Emails έγραψε ένα πειστικό κείμενο, χρησιμοποιώντας emojis και αργκό, με την τεχνητή νοημοσύνη να εξηγεί ότι θα προκαλούσε μια συναισθηματική απόκριση επειδή «αποκαλείται τα προστατευτικά ένστικτα της μητέρας». Το chatbot δημιούργησε επίσης μέσα σε δευτερόλεπτα μια έκδοση στα ινδικά χρησιμοποιώντας τοπική ορολογία και εκφράσεις για να το κάνει πιο πολιτιστικά σχετικό στην Ινδία. To chatbot δημιούργησε επίσης πειστικά μηνύματα συμβατά με διάφορες δημοφιλείς απάτες του Διαδικτύου όπως οι αποκαλούμενες «νιγηριανές απάτες».

Στο συνέδριο προγραμματιστών της τον Νοέμβριο, η εταιρεία αποκάλυψε ότι επρόκειτο να λανσάρει για το ChatGPT μια υπηρεσία παρόμοια με το App Store επιτρέποντας στους χρήστες να μοιράζονται και να χρεώνουν για τις δημιουργίες τους με τα νέα εργαλεία που τους διαθέτει η εταιρεία. Το πρώτο τέτοιο εργαλείο είναι το GPT Builder με την OpenAI να υπόσχεται ότι θα φροντίσει αυτά τα εργαλεία να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα.

Ωστόσο ειδικοί λένε ότι η OpenAI αποτυγχάνει μέχρι στιγμής να υλοποιήσει αυτή την δέσμευση δίνοντας δυνητικά ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αιχμής σε εγκληματίες. Προς το παρόν η OpenAI δεν έχει αντιδράσει στο ρεπορτάζ όπως επίσης δεν δέχτηκε να απαντήσει στο BBC News που απευθύνθηκε στην εταιρεία για να τοποθετηθεί για όλα αυτά. Προφανώς το ρεπορτάζ του BBC News φωτίζει εκτός από τις αδυναμίες του ChatGPT κάποιες από τις σκοτεινές πλευρές των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσονται και εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα με τρομερή ταχύτητα.

Naftemporiki.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button