ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Φλερτ στο διαδίκτυο: Όλα όσα πρέπει να προσέχετε

Οι ανθρώπινες επαφές σε φυσικό χώρο έχουν αντικατασταθεί κατά κανόνα από ψηφιακές συναντήσεις. Τα μέσα και οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης έχουν διευκολύνει την επαφή με γνωστούς ή και άγνωστους ανθρώπους ή ακόμα και την ανάπτυξη ερωτικών σχέσεων. Με τις αλλαγές που επήλθαν στη μορφή και στους τρόπους επικοινωνίας, άλλαξε και ο τρόπος που κάνουμε φλερτ.

Σύμφωνα με έρευνες το διαδικτυακό φλερτ αποτελεί ένα ιδιαίτερο τύπο αλληλεπίδρασης που διαφέρει από το φλερτ που γίνεται δια ζώσης.

Πώς διαφέρει το διαδικτυακό από το φλερτ δια ζώσης;

Στο διαδικτυακό κόσμο, το φλερτ βασίζεται στις λέξεις και απουσιάζουν στοιχεία εξωλεκτικά, όπως οι χειρονομίες ή ο επιτονισμός.

Ελλείψει της διαπροσωπικής επαφής χρησιμοποιούμε περιγραφές και αναπαριστούμε τα συναισθήματα με εικόνες για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τα μηνύματα που επιθυμούμε αποφεύγοντας παρεξηγήσεις.

Αν και τα κίνητρα των ατόμων που φλερτάρουν διαπροσωπικά και διαδικτυακά θεωρούνται παρόμοια, αναγνωρίζονται διαφορές στα μέσα που χρησιμοποιούνται αλλά και στη φύση των σχέσεων που προκύπτουν.

Το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να προκύψει μια γνωριμία διαδικτυακά σχετίζεται άμεσα με το είδος της κοινωνικής σχέσης που επιθυμεί το άτομο να αναπτύξει. Για παράδειγμα, σε εφαρμογές γνωριμιών υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσει κάποιος τι αναζητά στις γνωριμίες του με άλλα άτομα.

Μπορεί να επιλέξει εάν αναζητά επαφή με άλλα άτομα για την ανάπτυξη σεξουαλικών σχέσεων, μιας γνωριμίας με την προοπτική της εξέλιξης σε σχέση ή αν αναζητά φίλους.

Μπορούμε όμως να γνωρίζουμε αν ερχόμαστε σε επαφή με αυτό που είναι ο συνομιλητής μας ή με αυτό που θα ήθελε να είναι?

Ο έλεγχος των πληροφοριών που μοιραζόμαστε και η ανωνυμία αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία της διαδικτυακής επικοινωνίας γι αυτό και συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που μοιραζόμαστε.

Τα 5 πράγματα που λέμε ναι στο διαδικτυακό φλερτ

1) Δίνουμε χώρο και χρόνο στο άλλο πρόσωπο για να το γνωρίσουμε

2) Παρουσιάζουμε ένα φροντισμένο προφίλ χωρίς υπερβολές και χωρίς να περιαυτολογούμε

3) Ακούμε τον εαυτό μας και διακόπτουμε συνομιλίες που δεν αισθανόμαστε άνετα

4) Έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες από τη γνωριμία που μπορεί να προκύψει

5) Εφόσον διατηρείται η επικοινωνία για ένα διάστημα και νιώθουμε καλά με την επαφή που έχει αναπτυχθεί τολμάμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να προχωρήσουμε σε μια συνάντηση από κοντά σε συνθήκες που αισθανόμαστε ασφάλεια.

Τα 5 πράγματα που λέμε όχι στο διαδικτυακό φλερτ

1) Δεν μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες που αφορούν τους λογαριασμούς μας και τη διεύθυνση μας σε άτομα που μόλις γνωρίσαμε όση οικειότητα κι αν νιώθουμε

2) Δεν στέλνουμε δώρα και χρήματα

3) Δεν μοιραζόμαστε προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο σε άτομα που επικοινωνούμε μέσω διαδικτύου

4) Δεν ανταποκρινόμαστε σε αιτήματα για συνάντηση δια ζώσης εφόσον δεν αισθανόμαστε άνετα

5) Δεν αγνοούμε προειδοποιητικά σημάδια

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button