Την κατάργηση από φέτος του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο, μόλις χθες κρίθηκε συνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, για την επιβολή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης, ο οποίος αυξάνει τη φορολογία, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει την κατάργηση από το 2024 του τέλους επιτηδεύματος και όχι από το 2025 που προβλέπει ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός προγραμματισμός.
Η κατάργησή του θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών μηνών και πάντως πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς η κυβέρνηση εισπράττει αρνητικά μηνύματα από τους κόλπους των αυτοαπασχολούμενων, για την αναβίωση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησής τους.
Τι ισχύει
Σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, για το φορολογικό έτος 2023, δηλαδή τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2024, καθώς και για το φορολογικό έτος 2024 (φορολογικές δηλώσεις 2025) το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50%, από 650 σε 325 ευρώ, για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους.
Παράλληλα, για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Ωστόσο, για το φορολογικό έτος 2024 (φέτος δηλαδή) η κυβέρνηση μελετά την κατάργησή του που σημαίνει ότι δεν θα το πληρώσει κανείς το 2025, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Τι θα πληρώσουν φέτος οι υπόχρεοι
Φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, το τέλος επιτηδεύματος που θα καταλογιστεί ανάλογα με την περίπτωση, έχει ως εξής:
- 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
- 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
- 650 ευρώ για επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκι» και εξαιρούνται από τα τεκμήρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.
- 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, τους οποίους πιάνει ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης.
- 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα, και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.
Η απόφαση του ΣτΕ
Στο μεταξύ χθες, εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ Ολ 148/2024), η οποία έκρινε συνταγματικό τοΣτΕ Ολ 148/2024
Πιο συγκεκριμένα με την υπ. αρ. 148/2024 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε επί πρότυπης δίκης, κρίθηκε ότι η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, όπως ισχύει, παραμένει σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.
Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή κρίθηκε ότι εν όψει των χαρακτηριστικών του τέλους επιτηδεύματος η επιβολή του δεν παραβιάζει τις διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 1 και 5, 17, 25 παρ. 1 εδαφ. δ και 78 του Συντάγματος, τις αρχές της καθολικότητας και της ισότητας του φόρου, την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι είναι χαμηλό(!) το ύψος του (650 ευρώ ετησίως), ενώ ο νόμος περιέχει την πρόβλεψη εξαιρέσεων και συγχρόνως είναι μαχητός ο χαρακτήρας του, ώστε να απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι για τους οποίους προκύπτει ότι δεν έχει πράγματι κτηθεί το αντίστοιχο εισόδημα.
Πηγή https://www.sofokleousin.gr/ εδώ