ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ψυχολογία: Τα οφέλη του «small talk» και πώς θα το κατακτήσετε

«Έβαλε ψυχρούλα σήμερα». Αυτή μπορεί να είναι η αρχή μιας σύντομης κουβέντας με έναν συνάδελφο, με το γείτονα, με έναν άγνωστο στο μετρό. Αν και κάποιες φορές μπορεί να μην έχουμε τη διάθεση να την κάνουμε και είναι φυσικό, η καθημερινή «ψιλοκουβέντα» ωφελεί την ψυχολογία μας, γεγονός που καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου.

Τι γίνεται όμως αν δεν είμαστε συνηθισμένοι στο «small talk»; Υπάρχουν τρόποι να αναπτύξουμε μια τέτοιου είδους εξωστρέφια;

Τα οφέλη του «small talk»

Η κουβέντα όσο «μικρή» κι εάν είναι, φαίνεται να έχει μεγάλη αξία.

Αρχικά, καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των καθημερινών μας συνομιλιών.

Είτε συζητάμε για τον καιρό είτε για το τι θα μαγειρέψουμε σήμερα, αυτές οι «ελαφριές» συζητήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους γύρω μας, να αποφορτιστούμε και να αισθανθούμε καλύτερα.

Αν και οι κοινωνικές επαφές δεν αρκούν από μόνες τους για να είμαστε χαρούμενοι, αποτελούν ένα απαραίτητο συστατικό της ευτυχίας.

Η ευγένεια «χτίζει» εμπιστοσύνη στο περιβάλλον μας και μια συζήτηση δεν χρειάζεται να οδηγεί κάπου συγκεκριμένα για να είναι εποικοδομητική. Δεν χρειάζεται να είναι σοβαρή και να έχει βάθος. Άλλωστε, πώς θα φτάσουμε σε κάτι μεγάλο αν πρώτα δεν ξεκινήσουμε από κάτι μικρό;

Το «small talk» και ένα χαμόγελο μπορεί να είναι ακριβώς αυτά που θα μας φτιάξουν τη μέρα- κάθε μέρα…

Βελτιώνοντας αυτή τη σημαντική κοινωνική δεξιότητα

Αν το «small talk» σας φέρνει σε αμηχανία:

Φτιάξτε ένα πλάνο

Τι θα μπορούσατε να συζητήσετε συναντώντας ένα νέο άτομο στη δουλειά; Ποια πιθανά κοινά σημεία θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί του; Πώς θα το βοηθούσατε να νιώσει πιο άνετα;

Οι διαφορετικές περιστάσεις παίζουν το ρόλο τους. Σκεφτείτε πιθανές ερωτήσεις ανάλογα την περίπτωση ώστε να απαλλαγείτε από το ενδεχόμενο άγχος.

Εξωτερικεύστε το άβολο συναίσθημα

Αντί να ταλαιπωρήστε εσωτερικά, αφεθείτε στην κουβέντα, όποια κι αν είναι αυτή.

Ακόμα κι αν δεν έχετε ιδέα για κάτι, σκεφτείτε πως ίσως θα μάθετε καινούρια πράγματα χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να συμμετέχετε τόσο ενεργά όσο ο συνομιλητής σας στη συζήτηση.

Μην φοβάστε να μοιραστείτε πράγματα για τον εαυτό σας

Το να μην αποκαλύπτετε τίποτα και ποτέ για τον εαυτό σας μπορεί να καταλήξει σε αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης με όλες τις επιπτώσεις που αυτά μπορεί να έχουν για την υγεία σας.

Δεν είναι ανάγκη να πείτε την ιστορία της ζωής σας. Περιοριστείτε σε πληροφορίες μέχρι το σημείο που αισθάνεστε άνετα.

Ακούστε

Η τέχνη του «small talk» σας δίνει τη δυνατότητα να είστε παρόντες. Γιατί να μην την εκμεταλλευτείτε ακούγοντας προσεκτικά το συνομιλητή σας;

Πάρτε το χρόνο σας

Μην βιάζεστε να κάνετε ερωτήσεις. Το σημαντικό είναι να είστε εκεί. Πατήστε «pause», σκεφτείτε και ύστερα μιλήστε.

Αφήστε πιο απλά τη μία συζήτηση να φέρει την άλλη. Άλλωστε, ποτέ δεν ξέρετε αφήνοντας τα πράγματα να ρέουν τι μπορεί να προκύψει…

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button