Ψυχολογία: 5 σημάδια πως είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας
Η αρνητική αυτοκριτική είναι φυσικό να οδηγεί σε πεσμένη διάθεση και κακή ψυχολογία. Τα άσχημα σχόλια προς τον εαυτό μας, αλήθεια, πώς προκύπτουν; Είναι θέμα τελειομανίας; Ανασφάλειας; Τοξικών συναναστροφών;
Όποια κι αν είναι η αιτία, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια που μαρτυρούν πως είναι ώρα να σταματήσετε να είστε τόσο σκληροί με εσάς και να προχωρήσετε σε αλλαγές.
5 σημάδια ακραίας αρνητικής αυτοκριτικής
#1 Τιμωρείτε τον εαυτό σας για ασήμαντα λάθη
Όλοι κάνουμε λάθη, μικρά και μεγάλα. Σε κάθε περίπτωση είναι ανθρώπινα και η ουσία είναι να μαθαίνουμε από αυτά.
Αν τείνετε να επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας ακόμα και μικρά, καθημερινά, ασήμαντα πράγματα που θα έπρεπε να είχατε κάνει αλλιώς, προσπαθήστε να κατευθύνετε αλλού τη σκέψη σας.
Θυμηθείτε άλλωστε πως ό,τι έγινε, έγινε και όσο και το κρατάτε μέσα σας, δεν θα αλλάξει κάτι.
#2 Συνεχίζετε να επικρίνετε τον εαυτό σας αφού έχετε διορθώσει ένα λάθος
Ζητήσατε από ένα άλλο άτομο συγγνώμη και οι σχέσεις είναι μια χαρά αλλά εσείς εξακολουθείτε να μιλάτε άσχημα στον εαυτό σας για εκείνη την κουβέντα που δεν θα έπρεπε να του είχατε πει;
O υγιής ρόλος της ενοχής είναι να μας παρακινεί να επανορθώνουμε και να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη.
Επιτρέψτε στον εαυτό σας να προχωρήσει αφού εσείς προσπαθήσατε να διορθώσετε ό,τι συνέβη.
#3 Στη λίστα των προτεραιοτήτων σας, ο εαυτός σας έρχεται τελευταίος
Ας υποθέσουμε ότι χρειάζεστε ένα καινούργιο στρώμα επειδή το δικό σας είναι πλέον άβολο και η μέση σας σας πονά.
Προσπαθείτε να βρείτε χρόνο και ενέργεια για να ψωνίσετε ένα εδώ και έξι μήνες, αλλά δεν τα καταφέρνετε γιατί στη λίστα των υποχρεώσεων, άλλα πάντα πράγματα προηγούνται.
Πότε κάνατε τελευταία φορά μασάζ; Πότε περάσατε λίγο χρόνο ησυχίας; Μήπως αμελήσατε ακόμα και τα τσεκάπ σας;
Φροντίστε τον εαυτό σας και δώστε του επιτέλους προτεραιότητα.
#4 Όταν κάποιος σας φέρεται άσχημα, σκέφτεστε πως μάλλον φταίτε εσείς
Όταν κάποιος σας αδικεί, αναρωτιέστε αν δικαιούστε να νιώθετε θυμό; Λέτε στον εαυτό σας ότι μάλλον το πρόβλημα το έχετε εσείς και η συμπεριφορά σας;
Αναγνωρίστε τη διαφορά μεταξύ του «αναγνωρίζω την ευθύνη που μου αναλογεί» και του «παίρνω ολοκληρωτικά την ευθύνη». Εάν αυτή τη στιγμή αναλαμβάνετε το 100% της ευθύνης όταν τα πράγματα πάνε στραβά, για αρχή, δοκιμάστε να πάρετε το 50%.
Επιπλέον, θυμηθείτε:
Πιθανόν, υπάρχει ένα επίπεδο ευθύνης που πρέπει κανείς να αναλαμβάνει ανάλογα την περίσταση, αλλά η ακραία κακή συμπεριφορά σε καμιά περίπτωση δεν είναι επιτρεπτή.
Όταν τη δέχεστε, δεν σας αναλογεί καμιά ευθύνη πέραν του να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και τα δικαιώματά σας.
#5 Νιώθετε πως δεν έχετε καταφέρει τίποτα
Παρατηρώντας τη ζωή σας, βλέπετε μονάχα τους τομείς στους οποίους δεν είστε τέλειοι και παραβλέπετε όλες σας τις επιτυχίες και τα πράγματα που έχετε καταφέρει με την αξία σας;
Ρωτήστε τα κοντινά σας άτομα πώς βλέπουν τη δική σας ζωή. Η πραγματικότητα της καθημερινότητας ίσως είναι λιγότερο ρόδινη από ό,τι μπορεί να αντιλαμβάνονται, αλλά μάλλον θα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι μπορείτε να αναγνωρίσετε εσείς.
Όταν επιτυγχάνουμε ακόμα και θεωρητικά δεδομένα πράγματα στη ζωή, αξίζει να λέμε στον εαυτό μας ένα «μπράβο».
*Η αποφυγή της σκληρής αυτοκριτικής δεν θα σας κάνει μόνο να αισθάνεστε καλύτερα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις σπαταλώντας λιγότερο χρόνο και ψυχική ενέργεια, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να σας κάνει πιο παραγωγικούς και εντέλει πιο ευτυχισμένους.