5 οφέλη για την υγεία
Η νηστεία Σαρακοστής είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και καταλήγει στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Στο διάστημα αυτό επιτρέπεται η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα με την προϋπόθεση όμως αυτή γίνεται σωστά.
Όπως έχει αποδειχθεί από τους επιστήμονες η νηστεία έχει τα εξής πλεονεκτήματα για την υγεία:
μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.
διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου
Όμως ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται αφοί ορισμένα τρόφιμα που καταναλώνονται στην περίοδο της νηστείας όπως τα θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι) είναι πλούσια σε χοληστερίνη, γι’ αυτό καλό είναι να μην τρώγονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους. Επίσης οι υπερτασικοί ασθενείς θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα αφού τα θαλασσινά περιέχουν πολύ αλάτι.
Από την άλλη οι ελιές και το τουρσί που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι της σαρακοστής δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη.
Νηστεία της Σαρακοστής: Τι να προσέξετε
Μια άλλη ομάδα ατόμων που θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την περίοδο της νηστείας και που θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά εάν θα κάνει νηστεία, είναι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή .
Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής που λαμβάνει ένας ασθενής.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) η νηστεία για αυτή την ομάδα ατόμων είναι απαγορευτική, καθώς «οι απότομες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των βαλβίδων της καρδιάς, υποβάλλοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους».