ΑΝΤΡΑΣBUSINESSNOMIKA ΘΕΜΑΤΑΑΣΦΑΛΕΙΑΑΣΦΑΛΙΣΗΓΕΓΟΝΟΤΑΕΠΙΧ/ΣΕΙΣΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολιτικήΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ

Παράνομες και καταχρηστικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των καλύψεων νοσοκομειακής περίθαλψης

Δικηγορική εταιρεία Σπυράκος -Μουζουράκη

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα των νοσοκομειακών καλύψεων και ιδιαίτερα των προγραμμάτων ΥΓΕΙΑΣ.

Στο https://allgood.gr/  , 

Έχουμε αναρτήσει δεκάδες  άρθρα για το θέμα αυτό , πολλά από αυτά γράφτηκαν από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά το χώρο και μετά από διάφορα ρεπορτάζ που έγιναν

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη θέση της Δικηγορικής εταιρίας του κυρίου Σπυράκου , ενός ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα αυτό .

”’

”Παράνομες και καταχρηστικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των καλύψεων νοσοκομειακής περίθαλψης

Η πρακτική των ασφαλιστικών εταιριών να προβαίνουν σε μονομερείς αυξήσεις του ασφαλίστρου της νοσοκομειακής κάλυψης, δίχως να ακολουθούν συγκεκριμένα και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια, είναι μη νόμιμη και καταχρηστική.  Τα δικαστήρια, σε πλήθος αποφάσεων, αναγνωρίζουν ότι οι όροι που χρησιμοποιούν οι εταιρίες για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων είναι καταχρηστικοί, θέτουν κατά κανόνα  τον υποδείκτη υγείας ή, πάντως,  άλλο Δείκτη της Στατιστικής Αρχής ως κριτήριο αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου και υποχρεώνουν τις εταιρίες να επιστρέψουν τα ποσά που υπερβαίνουν τις αυξήσεις που με βάση τον παραπάνω δείκτη δικαιολογούνται (ενδεικτικά ΠΠΑ 1230/2021,ΠΠΑ 3291/2020, 2350/2019,  ΜΠΑ 9473/2019, ΠΠΑ 1025/2018, ΠΠΑ 1539/2018, ΠΠΑ 244/2018, ΠΠΑ 1227/2016, ΠΠΑ 4065/2015, ΕφΑθ 4108/2012, ΑΠ 1030/2001, ΕιρΑθ  1227/2016, Ειρ 48/2016, από τις αποφάσεις στις υποθέσεις μας).

Πράγματι, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί ή συντάξεις των ασφαλισμένων έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα χρόνια προ της κρίσης, ο δε Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αλλά και οι υποδείκτες ή οι Δείκτες των Ομάδων της Στατιστικής Αρχής που καταγράφουν τις μεταβολές του κόστους των ιατρικών υπηρεσιών κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά ή και αρνητικά επίπεδα,  οι ασφαλιστικές εταιρίες αυξάνουν κάθε έτος  το ασφάλιστρο των καλύψεων αυτών αυθαίρετα, συχνά μάλιστα και σε διψήφια ποσοστά, με αποτέλεσμα τα ασφάλιστρα να διαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου σε δυσθεώρητα για τους καταναλωτές επίπεδα. Πολλοί ασφαλισμένοι, μάλιστα, οι οποίοι επί δεκαετίες πλήρωναν το κόστος των ασφαλίσεων αυτών, αποβλέποντας να έχουν την ασφαλιστική κάλυψη σε μεγαλύτερες ηλικίες, αναγκάζονται να τις εγκαταλείψουν. Ασφαλιστικές εταιρίες εκμεταλλεύονται συχνά τους καταχρηστικούς αυτούς όρους, προκειμένου να υποχρεώσουν τους ασφαλισμένους να στραφούν στα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια, τα οποία προβλέπουν δυνατότητες των εταιριών όχι μόνο να αυξάνουν κατά την ανανέωση τα ασφάλιστρα, χωρίς καμία δέσμευση, αλλά να τροποποιούν και να μειώνουν τις παροχές, ακόμη δε και να καταργούν τη συγκεκριμένη ασφαλιστική κάλυψη (δυνατότητες που πάντως δεν έχουν ακόμη αποτελέσει προς το παρόν αντικείμενο αντίστοιχης εξέτασης).

Ως καταχρηστικοί κρίνονται, με την παραπάνω νομολογία,  και οι όροι αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων νεότερης γενιάς, όροι δηλ. στους οποίους οι ασφαλιστικές εταιρίες  μνημονεύουν διάφορους παράγοντες που δήθεν λαμβάνουν υπόψη κατά την κρίση τους για την αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου, όπως την εμπειρία της εταιρίας, τη τιμαριθμοποίηση των αποζημιώσεων, τις αναλογιστικές παραμέτρους, τη μεταβολή του μέσου κόστους νοσηλείας, το δείκτη ζημιών. Πρόκειται, ωστόσο, για παράγοντες αόριστους και ασαφείς καθώς δεν συναρτώνται με έναν αντικειμενικό και προσβάσιμο στον καταναλωτή δείκτη.

Οι όροι αυτοί, όπως δέχονται και οι παραπάνω αποφάσεις,  δεν προσδιορίζουν στη σύμβαση, κατά τρόπο αντικειμενικό και συγκεκριμένο, κριτήρια, τα οποία επιτρέπουν στους ασφαλισμένους «να γνωρίζουν σαφώς ήδη από την κατάρτιση της σύμβασης ότι κατά τη διάρκεια αυτής θα αυξάνονται μεν τα ασφάλιστρα, τούτο όμως θα γίνεται με τα καθορισμένα εξαρχής κριτήρια που θα τους παρέχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν αφενός το μέτρο των αυξήσεων και της οικονομικής επιβάρυνσης που θα επωμισθούν και αφετέρου αν οι επιβαρύνσεις αυτές είναι σύμφωνες με τα καθορισμένα κριτήρια ..Η αοριστία που εισάγουν οι παραπάνω παράγοντες και η αδυναμία με βάση αυτούς να αποτιμηθούν μεταβολές κατά συγκεκριμένο και μετρήσιμο τρόπο, που να καθιστούν ελέγξιμη τη μεταβολή του ασφαλίστρου και το ύψος αυτής, οδηγούν στο μονομερή καθορισμό του ασφαλίστρου με την εξουδετέρωση της δυνατότητας ελέγχου της αυξήσεως με βάση το περιεχόμενο του όρου».

Οι καταναλωτές έχουν, λοιπόν,  κάθε λόγο να διατηρήσουν και να υπερασπιστούν τη μακροχρόνια ασφαλιστική κάλυψη των υπηρεσιών υγείας. Η νομολογία τους δίνει τη δυνατότητα και να φέρουν το ασφάλιστρο της κάλυψης σε ένα λογικό επίπεδο αλλά και να κατοχυρώσουν τη μελλοντική διαμόρφωσή του, με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς τιμολογιακούς αιφνιδιασμούς.”

πηγή https://spirakoslaw.gr/tomeis-ekseidikeusis/idiotiki-asfalisi/asfalisi-ygeias

Με την ευκαιρία αυτή μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω λινκ την ανακοίνωση και πρόσκληση της

Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών Ασφαλιστικών Προϊόντων ( ΠΕΚΑΠ). 

Παραθέτουμε εδώ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η για τη 9η Διαδικτυακή Συνάντηση 
Την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 5 μμ

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/81068206139?pwd=JHYfkHNS00Sgkdsupa2riMKUaNdUif.1

 

Η  διαδικτυακή συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και του
τύπου για τους λόγους που οδήγησαν στην δημιουργία της ΠΕΚΑΠ, για τους
στόχους και το όραμά της όπως και για τις δράσεις που σχεδιάζονται.
Θα συμμετέχει ο πρώην Γεν. Γραμματέας Καταναλωτή κος Δημ. Σπυράκος

Για την συμμετοχή σας μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο παρακάτω
λίνκ

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/81068206139?pwd=JHYfkHNS00Sgkdsupa2riMKUaNdUif.1

Meeting ID: 810 6820 6139
Passcode: 193233

 

Newsroom

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button