FACEBOOKΓΕΓΟΝΟΤΑΔΙΑΦΟΡΑΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΕΠΙΧ/ΣΕΙΣκοινωνικάΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολιτικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πώς η έρημος αναπτύσσει την… τεχνητή νοημοσύνη

Η Κίνα άρχισε να εκμεταλλεύεται τις ερήμους της το 2021

Το 2023 ήταν μια χρονιά-ρεκόρ για την ηλιακή ενέργεια στην Κίνα. Εγκαταστάθηκαν ηλιακές μονάδες συνολικής ισχύος 216,88 GW. Πρόκειται για αύξηση 148% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής Υπηρεσίας Ενέργειας.

ήμερα, η συνολική παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκές μονάδες στον ασιατικό κολοσσό, ξεπερνά τα 610 GW και πρόκειται να προστεθούν άλλα 220 GW ηλεκτρικής ισχύος.

Σε πρώτη φάση, το Πεκίνο επιδιώκει να αυξήσει την ηλιακή και αιολική του ενεργειακή ικανότητα στα 1.200 GW έως το 2030. Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, καθώς ο «μεγάλος αντίπαλος», οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν πέρυσι 1.160 GW ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η Κίνα είναι μακράν η πιο σημαντική χώρα προέλευσης για τα φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ευρώπη, προς μεγάλη ενόχληση των ευρωπαίων κατασκευαστών ηλιακών μονάδων. Περίπου το 87% των ηλιακών πάνελ που εισήχθησαν στη Γερμανία το 2022 προέρχονταν από την Κίνα. Ο γερμανικός κατασκευαστής Meyer Burger, για παράδειγμα, σχεδιάζει  κλείσει τις εγκαταστάσεις στο Φράιμπουργκ λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού και να επεκταθεί στις ΗΠΑ.

Αξιοποίηση της ερήμου Γκόμπι

Την ίδια ώρα πάντως, το Πεκίνο έχει στρέψει όλο το «ηλιακό» του ενδιαφέρον στην έρημο Γκόμπι, στα σύνορα με την Μογγολία, για να κατασκευάσει σειρά εγκαταστάσεων παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας που θα επιτρέψουν στον ασιατικό γίγαντα να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς του στόχους και, ταυτόχρονα, να αναπτύξει το τεχνολογικό του σχέδιο ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Κίνα άρχισε να εκμεταλλεύεται τις ερήμους της το 2021, έτος κατά το οποίο κατασκεύασε μια πρώτη εγκατάσταση 100 GW. Τώρα, το 30% αυτών των εργοστασίων βρίσκονται στην έρημο Γκόμπι, υποδεικνύοντας ότι το σχέδιο του Πεκίνου είναι πιο κοντά στην επίτευξη του διπλού στόχου του άνθρακα. Η Κίνα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2 στον κόσμο και ο μεγαλύτερος καταναλωτής ανανεώσιμης ενέργειας στον πλανήτη. Εχει όμως δύο βασικούς στόχους: να φτάσει στην κορυφή των εκπομπών άνθρακα το 2030 και  στη συνέχεια να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα το 2060. Δηλαδή, η Κίνα πρέπει ν` αυξήσει, έως το 2060, το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες πηγές στο 80%.

«Τροφή» για την ΑΙ

Φυσικά, όλα αυτά θα αυξήσουν την ενεργειακή κυριαρχία της Κίνας. Ο ασιατικός γίγαντας θα μπορεί να έχει μεγάλα αποθέματα ενέργειας χωρίς να εξαρτάται από ξένες χώρες. Το γεγονός αυτό θα δίνει στο Πεκίνο μεγαλύτερη ικανότητα να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις που επιδιώκουν να διακόψουν την κινεζική τεχνολογική ανάπτυξη.

Αυτή τη στιγμή, στόχος του Πεκίνου είναι η επέκταση του δικτύου υπολογιστών και κέντρων δεδομένων σε εθνικό επίπεδο και η έρημος δίνει χώρο και ενέργεια. Προβλέπεται λοιπόν η  κατασκευή οκτώ υπολογιστικών «κόμβων» σε διάφορες επαρχίες, που θα  επιτρέψουν στην Κίνα να προωθήσει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Στην πραγματικότητα, μία από τις χρήσεις των κέντρων δεδομένων είναι η «εκμάθηση» αλγορίθμων AI που χρησιμοποιούνται σε πλατφόρμες όπως το YouTube ή το ChatGPT .

Μακροπρόθεσμα, άλλωστε, λόγω της κλιματικής κρίσης, όποια χώρα θέλει να ενισχύσει την τεχνική και επιστημονική της ανάπτυξη, πρέπει να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αποσυνδεθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Η Κίνα το γνωρίζει πολύ καλά και βασίζεται στις ερήμους της για να το πετύχει.

 

Πηγή : https://www.naftemporiki.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button