FACEBOOKΓΕΓΟΝΟΤΑΔΙΑΦΟΡΑΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΕΠΙΧ/ΣΕΙΣΚΛΕΨΥΔΡΑκοινωνικάΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠολιτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Eurostat: 33% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η αγοραστική δύναμη του Έλληνα

Ουραγός της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη ήταν η Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για το περασμένο έτος. Σε σύγκριση με ολόκληρη την Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται επίσης πολύ χαμηλά και συγκεκριμένα στην προτελευταία θέση, περνώντας μόνο τη Βουλγαρία.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ κατά κεφαλήν σε όρους PPPs (Purchasing Power Parity ή αγοραστικής δύναμης) στη χώρα διαμορφώθηκε πέρυσι στις 67 μονάδες έναντι 100 στην Ε.Ε., δηλαδή 33% χαμηλότερα από το μπλοκ. Το επίπεδο παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2022, ενώ έχει βελτιωθεί ελαφρώς σε σχέση με το 2021 (63%), σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Eurostat.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ συνολικά και κατα κεφαλήν εμφανίζεται χαμηλό στην Ελλάδα λόγω του μεγάλου μεγέθους της φοροδιαφυγής. Ενδεικτικά, ο Γιάννης Στουρνάρας διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωνε πριν μερικούς μήνες ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 40 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Κατά μήκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στο ΑΕΠ κατά κεφαλήν εκφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης. Αναλυτικά, τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν σε Λουξεμβούργο και Ιρλανδία, με 140% και 112% αντίστοιχα. Με μεγάλη διαφορά ακολουθεί η Ολλανδία (30% πάνω από το επίπεδο της Ε.Ε.), η Δανία (+28%) και η Αυστρία (+23%).

Απεναντίας, τα χαμηλότερα παρουσιάστηκαν στη Βουλγαρία, με 36% χαμηλότερα από την Ε.Ε., την Ελλάδα, με 33% χαμηλότερα όπως αναφέρθηκε, και τη Λετονία με -29%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων της Eurostat, ακόμη και οι κορυφαίες χώρες στην κατάταξη εμφανίζουν πτώση της αγοραστικής δύναμης σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Ενδεικτικά, στο Λουξεμβούργο η αγοραστική δύναμη διαμορφώθηκε στις 240 μονάδες το 2023 έναντι 256 μονάδων το 2022 και 266 μονάδων το 2021. Επίσης, στην Ιρλανδία ανήλθε στις 212 μονάδες από 235 το 2022 και 221 το 2021. Μικρότερη ήταν η ετήσια μεταβολή στη Δανία (128 από 136 μονάδες το αμέσως προηγούμενο έτος), ενώ σχεδόν αμετάβλητη  έχει παραμείνει η αγοραστική δύναμη στην Ολλανδία.

 

Πηγή : https://www.moneyreview.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button