Έκλεισε το deal Πειραιώς με Εθνική Ασφαλιστική στα 600 εκατ, απορρίφθηκε η προσφορά Εθνικής – Τρελό παρασκήνιο 10 σημείων
Η διαφορά των 2,2 δισεκ. σίγουρα θα κλείσει στο 1 δισεκ. που σημαίνει ότι η μετοχή της Πειραιώς θα μπορούσε να βρεθεί σε ένα χρόνο από 4,38 ευρώ σήμερα στα 5,5 ευρώ Χ 1,25 δισεκ. μετοχές = 6,8 δισεκ. και σε επόμενη φάση να φθάσει στα 7,5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία δηλαδή 6 ευρώ ανά μετοχή
Η απόφαση ελήφθη τόσο με όρους γεωπολιτικούς, όσο και εθνικούς, προκειμένου να μη φθάσει το CVC στο σημείο να την πουλήσει σε κάποια ξένη εταιρεία.
Η επιτυχία του deal θα πρέπει να πιστωθεί στον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, ο οποίος πραγματοποίησε με απόλυτη μυστικότητα τις επαφές με το CVC που κατέληξαν σε αίσιο πέρας.
Υπενθυμίζεται ότι το BN, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις είχε προαναγγείλει 3 φορές πως η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει κάτι μεγάλο και εκ των πραγμάτων δικαιώνεται και επιβεβαιώνεται.
Τα βασικά σημεία και το τρελό παρασκήνιο
1)Η Πειραιώς με την πλήρη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου προσέφερε 600 εκατ ευρώ και απέκτησε το 100% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής μιας εταιρίας με 1,7 εκατ πελάτες αλλά με ζημιές -35 εκατ για την χρήση 2024.
2)Η Εθνική τράπεζα όντως υπέβαλλε αντιπρόταση 375 εκατ αλλά εκ των πραγμάτων απορρίφθηκε…
Να σημειωθεί ότι όταν η Εθνική τράπεζα πούλησε την Εθνική Ασφαλιστική το deal είχε καθοριστεί στα 475 εκατ αλλά τελικά το CVC που ήταν ο αγοραστής έδωσε 275 με 330 εκατ ευρώ…
Υπήρξαν ρήτρες στην συμφωνία Εθνικής τράπεζας με CVC π.χ. έσοδα από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα που δεν επιτεύχθηκαν και έτσι η Εθνική πήρε πολύ λιγότερα χρήματα από την αρχική συμφωνία.
3)Θυμίζουμε ότι πριν πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική είχε απομειωθεί στα 500 εκατ από 1 δισεκ. στα λογιστικά βιβλία της Εθνικής τράπεζας.
Τα 600 εκατ που προσέφερε η Πειραιώς δεν μπορούσε να τα προσφέρει η Εθνική τράπεζα με όρους αποτίμησης και όχι προφανώς ρευστότητας και κεφαλαίων
4)Ένα εκπληκτικά παράδοξο είναι ότι η Εθνική τράπεζα δεν έχει κατοχυρώσει το όνομα της Εθνικής Ασφαλιστικής ως αποκλειστική θυγατρική της Εθνικής τράπεζας… οπότε η Πειραιώς μπορεί να διατηρήσει – θεωρητικά – το όνομα Εθνική Ασφαλιστική
5)Κατά την Πειραιώς θα υπάρξουν συνέργειες π.χ. η διοίκηση της Πειραιώς θα φύγει από την οδό Αμερικής θα γλιτώσει 35 εκατ και θα μεταφερθεί στο κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Συγγρού.
6)Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο σε 3 χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική θα μπορεί να επιτυγχάνει 100 εκατ κέρδη με προοπτική 160 εκατ σε επόμενη φάση.
7)Το CVC πήρε την Εθνική Ασφαλιστική επί της ουσίας 275 εκατ και την πούλησε 600 εκατ οπότε καθαρό κέρδος συναλλαγής 325 εκατ και εάν ληφθούν και κάποιες άλλες ενέργειες που προηγήθηκαν το κέρδος ξεπέρασε τα 350 εκατ ευρώ.
8)Γράψαμε ότι το deal πραγματοποιήθηκε με την πλήρη συναίνεση και έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου και αυτό σημαίνει πολλά… σε τομείς που πηγαίνει ο νους…και σε τομείς που δεν πηγαίνει ο νους… ειδικά στο τελευταίο… μπορούμε να πούμε κάποια στιγμή συγκεκριμένα πράγματα.
Κάνουν πάρτι και στο Μαξίμου όχι προφανώς γιατί έγινε απλά ένα μεγάλο deal… όποιος κατάλαβε… κατάλαβε.
Το CVC ήταν και είναι πάντα γαλαντόμο… (!!!!!!!!)
9)Η Πειραιώς με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και με άλλες κινήσεις που ετοιμάζει στο asset management θα επιχειρήσει να κλείσει την ψαλίδα με την Εθνική τράπεζα στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Η Πειραιώς έχει σήμερα χρηματιστηριακή αξία 5,5 δισεκ. ή 4,38 ευρώ και η Εθνική τράπεζα έχει χρηματιστηριακή αξία 7,7 δισεκ. ή 8,38 ευρώ.
Η διαφορά των 2,2 δισεκ. σίγουρα θα κλείσει στο 1 δισεκ. που σημαίνει ότι η μετοχή της Πειραιώς θα μπορούσε να βρεθεί σε ένα χρόνο από 4,38 ευρώ σήμερα στα 5,5 ευρώ Χ 1,25 δισεκ. μετοχές = 6,8 δισεκ. και σε επόμενη φάση να φθάσει στα 7,5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία δηλαδή 6 ευρώ ανά μετοχή.
Η Πειραιώς έχει πλέον σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και σίγουρα θα κλείσει την ψαλίδα με την Εθνική τράπεζα με όρους χρηματιστηριακής αξίας.
10)Η Εθνική τράπεζα και ο Παύλος Μυλωνάς χωρίς stress πρέπει να κάνει κάτι εκμεταλλευόμενος τα 3,4 δισεκ. πλεονάζον κεφάλαιο που διαθέτει…
Και κάτι θα κάνει προσεχώς…
ΠΗΓΗ:BANKINGNEWS.GR