ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑBUSINESSFACEBOOKNOMIKA ΘΕΜΑΤΑΑΝΤΡΑΣΑΣΦ. ΙΣΤΟΡΙΕΣΑΣΦΑΛΕΙΑΑΣΦΑΛΙΣΗΓΕΓΟΝΟΤΑΓΥΝΑΙΚΑΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΔΙΑΦΟΡΑΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΕΠΙΧ/ΣΕΙΣΚΛΕΨΥΔΡΑκοινωνικάΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η Κατάσταση στην Ασφαλιστική Αγορά Σήμερα

Ο σκοπός της ΠΕΚΑΠ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό ; ( εκτός και αν ενωθούν πολλά ψάρια).
Ζούμε σε μια εποχή που το κέρδος είναι ο μέγιστος (και πάση θυσία) σκοπός και ο κανόνας “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό” ισχύει περισσότερο από ποτέ.
Μεγαλύτερο θύμα αυτής της κατάστασης είμαστε όλοι εμείς οι καταναλωτές-απλοί πολίτες.
Και ενώ περιμένουμε το κράτος να ελέγχει και να διορθώνει στρεβλώσεις για το καλό του πολίτη, αυτό αναθέτει την ευθύνη σε άλλους ιδιώτες που και αυτοί λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος ενώ διαπλέκονται με τους ελεγχόμενους τους.
Πιο συγκεκριμένα στην Ελληνική Ασφαλιστική αγορά υπάρχουν τέσσερεις βασικοί παράγοντες, οι πελάτες-καταναλωτές, οι διαμεσολαβητές-πωλητές, οι ασφαλιστικές εταιρείες-προμηθευτές και το κράτος-ελεγκτής.
  • Το κράτος που ανέθεσε τον έλεγχο της ασφαλιστικής αγοράς σε ιδιωτική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, που διαπλέκεται με τους ελεγχόμενους (εταιρείες).
  • Οι εταιρείες που αποσκοπούν στο κέρδος με κάθε τρόπο και οι οποίες ρίχνουν τις ευθύνες σε άλλους (πελάτες, διαμεσολαβητές, την αγορά, τον ιατρικό πληθωρισμό, τα επιτόκια κλπ)
  • Οι διαμεσολαβητές που αμοίβονται με ποσοστά και εξαρτώνται από τις εταιρείες (σε μεγαλύτερο βαθμό από οτι απο τους πελάτες) οπότε και καθοδηγούνται/πιέζονται ανάλογα.
  • Οι καταναλωτές που είναι θεατές σε ένα θέατρο παραλόγου στο οποίο μένουν σιωπηλοί και ανήμποροι ενώ καλούνται να πληρώνουν ανελλειπώς τα ασφάλιστρά τους ( όποια ζητούνται κάθε φορά).Κάτι δηλαδή σαν τα αρνιά στο κοπάδι που δεν έχουν λόγο αλλά πρέπει να παράγουν το καθημερινό γάλα για να λειτουργεί η στάνη.
Κάπως έτσι είναι η κατάσταση στην ασφαλιστική αγορά σήμερα και αυτό μας οδήγησε σε απίστευτες καταστάσεις όπως:
Στο κλείσιμο εταιρειών και την περιπέτεια χιλιάδων ασφαλισμένων που αναζητούσαν τα χρήματά τους και τις καλύψεις που τους είχαν υποσχεθεί.
Στα “παζάρια” των αποζημιώσεων ώστε να μειωθούν οι δείκτες ζημιών των εταιρειών και τις γελοίες διαπραγματεύσεις με ιατρούς και πελάτες.
Στην κατεύθυνση ασφαλισμένων σε προκαθορισμενους ιατροφαρμακευτικούς οργανισμούς για τον έλεγχο των αποζημιώσεων ενώ στην ουσία ασφαλιστική και νοσοκομείο έχουν κοινούς μετόχους.
Στις μειωμένες αποδόσεις ( η και αρνητικές) σε αποταμιεύσεις που υποτίθεται πως θα είχαν εκπληκτικά επιτόκια.
Στις αυθαίρετες αλλαγές όρων συμβολαίων ώστε να επιβιώσουν εταιρείες που δεν πρόβλεψαν σωστά και για να διατηρηθούν τα bonus των στελεχών τους.
Στις τεράστιες αυξήσεις ασφαλίστρων για να υπάρξει κερδοφορία σε εταιρείες που κρατούσαν “ομήρους” ασφαλισμένους είτε λόγω ιατρικών θεμάτων είτε λόγω ηλικίας.
Και οι ελεγκτικές-εποπτικές αρχές παρατηρούν αμέριμνες τα συμβάντα και νίπτουν τας χείρας τους.
Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί κάθε ασφαλισμένος μεμονωμένα είναι σε αδύναμη θέση να υπερασπιστεί τα δικαιωματά του. Σε παρόμοια θέση ειναι και ο διαμεσολαβητής ο οποίος ελέγχεται αλλά δεν μπορεί να ελέγξει. Η δε εταιρεία της οποίας της έχει ανατεθεί η εποπτεία της αγοράς, δεν κάνει τίποτα και το υπουργείο παραμένει αμέτοχο για να ριξει τις ευθύνες, αν ποτέ χρειαστεί( πρωτότυπο), σε άλλους.
Φτάνει πια!
Μόνο αν όλοι οι καταναλωτές – κάτοχοι ασφαλιστικών συμβολαίων κάθε τύπου , ενωθούμε για τα δικαιώματά μας θα μπορούμε να απαιτήσουμε την ακριβή τήρηση των όρων συμβολαίων που υπογράφει κάθε εταιρεία με λογικές (η καθόλου) αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Μόνο αν όλοι οι διαμεσολαβητές είναι ενωμένοι θα μπορούν να απαιτήσουν σεβασμό στα δικαιώματα τους αλλά και στα δικαιώματα των πελατών τους.
Αν θέλουμε μια κοινωνία με ασφαλιστική συνείδηση, σίγουρη και αισιόδοξη για το μέλλον της, θα πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε τη βάση για μια υγιή ασφαλιστική αγορά με αρχές και συνέπεια.
Αυτός είναι και ο σκοπός της ΠΕΚΑΠ, η συλλογική προσπάθεια για μια άλλη κοινωνία. Μια κοινωνία εξασφαλισμένη, με αμοιβαίο σεβασμό και στιβαρή βάση για ανάπτυξη. Καλούμε όλους και όλες, καταναλωτές-ασφαλισμένους και διαμεσολαβητές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υψώσουμε τη φωνή μας. Να μας ακούσουν εταιρείες και κράτος και να τους καλέσουμε ώστε όλοι μαζί να κάνουμε μια νέα αρχή.
Εγγραφή στη ΠΕΚΑΠ εδώ
Θωμάς Σλάμαρης

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Δείτε επίσης
Close
Back to top button