ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑBUSINESSNOMIKA ΘΕΜΑΤΑΑΣΦΑΛΕΙΑΑΣΦΑΛΙΣΗΕΠΙΧ/ΣΕΙΣκοινωνικάΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠ.Ε.Κ.Α.ΠΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝΠολιτικήΥΓΕΙΑ
Ιατρικά λάθη .; Ο γιατρός χρειάζεται εξίσου τον ασφαλιστή του…
.. Γιατί οι ασφαλιστικές λύσεις είναι απαραίτητες...

1. Παγκόσμια εικόνα των ιατρικών λαθών 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 10 ασθενείς παθαίνει βλάβη κατά τη διάρκεια της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, με περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως να αποδίδονται σε αβέβαιο, ανασφαλή ιατρική φροντίδα .
Περίπου το ήμισυ αυτών των βλαβών είναι αποτρέψιμες, με τη φαρμακευτική αγωγή να ευθύνεται στο 50% των περιπτώσεων .
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 6% των ασθενών βιώνει αποτρέψιμη βλάβη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του .
2. Ευρωπαϊκός χάρτης σφαλμάτων
Νεότερη μελέτη στην Ελλάδα αναφέρει ότι 1 στις 4 οικογένειες έχει βιώσει σοβαρό ιατρικό λάθος , σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για παράδειγμα στην Ιταλία, οι μηνύσεις κατά γιατρών φτάνουν τις 15.000 ετησίως, με το κόστος συμψηφισμών και αποζημιώσεων να υπερβαίνει τα 10 δισ. € .
Στη Νορβηγία (2011–2018), οι γιατροί σε πρωτοβάθμια φροντίδα έχουν 98,7 πειθαρχικές ενέργειες ανά 1000 γιατρούς – δηλαδή σχεδόν 10% – ενώ σε ιδιώτες ειδικούς η συχνότητα είναι παρόμοια .
3. Η περίπτωση της Ελλάδας
Δεν υπάρχει επίσημο σύστημα καταγραφής ιατρικών λαθών στην Ελλάδα, με τις περισσότερες περιπτώσεις να γίνονται αναφορές μόνο αυθόρμητα. Εκτιμάται ότι περίπου 20 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από σοβαρά λάθη και περίπου 200 νοσηλεύονται με σοβαρές συνέπειες .
Μετά την οικονομική κρίση του 2008, καταγράφηκε σημαντική αύξηση θανάτων από ιατρικά λάθη – περίπου 242 επιπλέον θάνατοι το μήνα .
Ανάλυση 128 υποθέσεων (2000–2009) από δικαστήρια δείχνει μέση αποζημίωση 292.613€, που αντιστοιχεί στο 35% της αξίωσης. Πολλές υποθέσεις κλείνουν εκτός δικαστηρίων με ασφάλιση ή το νοσοκομείο να αναλαμβάνει .
4. Αιτίες & σύστημα
Τα λάθη αποδίδονται σε:
φάρμακα (λάθος δοσολογία εξεταζόμενα στον 1/30):
χειρουργικές και διαγνωστικές διαδικασίες
λοιμώξεις, πτώσεις, λάθη αναγνώρισης
συστημικά προβλήματα: υπερφορτωμένο προσωπικό, κακή επικοινωνία, αδύναμα πρωτόκολλα, burnout ( εξουθένωσης)
Στην Ελλάδα, η υποστελέχωση και το burnout νοσηλευτών/γιατρών ενισχύουν το πρόβλημα .
5. Γιατί ασφαλιστικές λύσεις είναι απαραίτητες;
Τα λάθη μπορεί να προκαλέσουν αστικές ευθύνες – αποζημιώσεις – αλλά και νομικές συνέπειες.
Οι γιατροί χρειάζονται:
1. Ασφάλεια αστικής ευθύνης για λάθη και παραλείψεις·
2. Ασφάλεια νομικής προστασίας για υπεράσπιση σε ποινικές/διοικητικές διαδικασίες.
Αυτά μειώνουν το οικονομικό και ψυχολογικό βάρος άδικων ή υπερβολικών διώξεων.
Οι γιατροί βρίσκονται συχνά στο «μάτι του κυκλώνα», είτε λόγω πραγματικών λαθών είτε λόγω υπερβολικών ή αβάσιμων κατηγοριών. Στην Ελλάδα, οι μηνύσεις κατά ιατρών αυξάνονται σταθερά, και τα δικαστικά έξοδα, οι αποζημιώσεις και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία μπορεί να διαλύσουν την επαγγελματική πορεία ενός γιατρού, ακόμα κι αν τελικά αθωωθεί.

Όπως τονίζει το άρθρο Αστική Ευθύνη Ιατρών – Ιδιαίτερη Προσοχή!:
«Ένα ιατρικό λάθος, ακόμη κι αν είναι ακούσιο, μπορεί να φέρει τον γιατρό αντιμέτωπο με αγωγές, αποζημιώσεις και κοινωνική διαπόμπευση. Η ασφάλεια αστικής ευθύνης λειτουργεί σαν “δίχτυ ασφαλείας”, προστατεύοντας τόσο την οικονομική του επιβίωση όσο και τη φήμη του.»
Η ασφάλιση αυτή καλύπτει αποζημιώσεις προς τρίτους σε περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας, λάθους ή παράλειψης κατά την άσκηση των καθηκόντων.
Παράλληλα, η νομική προστασία είναι εξίσου σημαντική, αφού οι γιατροί καλούνται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους όχι μόνο αστικά, αλλά και ποινικά.
π
Όπως αναφέρεται στο άρθρο Νομική Προστασία για Γιατρούς: Εξίσου Απαραίτητη με το Στηθοσκόπιο!:
«Ο γιατρός μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος για σωματική βλάβη από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια, ψευδή βεβαίωση ή ακόμα και για απιστία. […] Η νομική προστασία διασφαλίζει πως θα έχει άμεση και επαγγελματική προστασία.Η νομική προστασία ARAG αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και στήριξης.
Εξασφαλίζει ότι, σε οποιαδήποτε νομική διαμάχη, ο ασφαλισμένος δεν θα είναι μόνος του απέναντι στο σύστημα. Αξίζει να αποτελεί μέρος κάθε σύγχρονης οικογενειακής ή επαγγελματικής ασφάλισης.
6. Συμπέρασμα: Γιατί χρειάζονται και ο γιατρός και ο ασφαλιστής
Ακόμα κι αν είσαι κορυφαίος επιστήμονας, κανείς δεν είναι απρόσβλητος σε αναπάντεχα γεγονότα.
Η αποτελεσματική ασφάλιση και νομική κάλυψη απαιτούνται για να συνεχίσει κανείς να εστιάζει στην ιατρική, χωρίς τον φόβο των απρόοπτων.
Ο ρόλος του ἀσφαλιστή-συμβούλου αποκτά χαρακτήρα «συνεργάτη», παρέχοντας κατάλληλο πακέτο και υποστήριξη.
Τέλος, όπως διαπιστώθηκε, τα «απρόοπτα, τυχαία και σπάνια» συμβαίνουν πολύ συχνότερα απ’ όσο φανταζόμαστε – γι’ αυτό η πρόνοια μέσω ασφάλισης είναι όχι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.
«Γιατρέ, σώζεις ζωές. Μην ρισκάρεις τη δική σου.»
Ασφάλιση αστικής ευθύνης & νομικής προστασίας: γιατί ένα λάθος αρκεί.
Βασίλης Μουντάκης
Ενεργός Ασφαλιστής