Το απροσδόκητο «μπράβο» σε Ιταλία και Μελόνι
Εκτός ζώνης κινδύνου βρίσκεται πλέον το αξιόχρεο της Ιταλίας, μετά την απόφαση του Moody’s – του πλέον αυστηρού εκ των οίκων αξιολόγησης – όχι μόνο να μην το υποβαθμίσει, όπως αρκετοί φοβούνταν, αλλά να βελτιώσει σε σταθερές από αρνητικές τις προοπτικές του (outlook).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες – εφόσον δεν συμβεί κάτι συνταρακτικά αρνητικό – η ιταλική οικονομία δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση. Και είναι μία εξέλιξη που πιστώνεται ως «νίκη» της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.
Ο Moody’s διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Baa3, ένα σκαλοπάτι πάνω από το junk, αλλά αφαίρεσε την απειλή της υποβάθμισης, που διατηρούσε επί 15 μήνες έχοντας το outlook αρνητικό.
Η απόφαση να αναθεωρηθεί σε σταθερό το outlook «αντανακλά τη σταθεροποίηση των προοπτικών της ιταλικής οικονομίας, της υγείας του τραπεζικού τομέα και της δυναμική του δημοσίου χρέους» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο οίκος.
«Οι μεσοπρόθεσμες κυκλικές οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υποστηρίζονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ οι κίνδυνοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν υποχωρήσει» πρόσθεσε.
Η Μελόνι κέρδισε το στοίχημα
Στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης η Τζόρτζια Μελόνι αντιμετώπιζε συνέχεια τον κίνδυνο της υποβάθμισης. Με την απόφαση αυτή ο Moody’s δίνει ουσιαστικά μία έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές της. Έτσι η ίδια κερδίζει το στοίχημα που έβαλε τον Σεπτέμβριο, χαλαρώνοντας τη δημοσιονομική πολιτική. Ήταν κάτι που οι αγορές δεν της συγχώρεσαν, στέλνοντας την απόδοση του ιταλικού 10ετους κοντά στο 4,5%, την ώρα που του ελληνικού είναι στο 3,9%. Ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης δεν φαίνεται να συμμερίζονται στον ίδιο βαθμό τους φόβους των επενδυτών.
Ο Moody’s στο βασικό του σενάριο βλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας στο 4,4% του ΑΕΠ το 2024 και το δημόσιο χρέος να υποχωρεί από τα τέλη του 2023 στο 140,3% από 141,7% το 2022. Εξακολουθεί να είναι πάντως 6 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση απετράπη η υποβάθμιση στα «σκουπίδια», κάτι που θα ήταν πρωτοφανές για μία οικονομία του G7 και θα πυροδοτούσε ισχυρούς τριγμούς στην αγορά κρατικού χρέους. Μερίδα αναλυτών τόνιζε πως ενδεχομένως ο Moody’s να μην θέλει να χρεωθεί την πρόκληση αναταράξεων στις αγορές με μία τέτοια απόφαση, σε μία περίοδο που καταγράφεται ήδη έντονη οικονομική αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Moody’s: Θα στείλει για πρώτη φορά μία οικονομία του G7 στα «σκουπίδια»;