Πάμε λοιπόν στο θέμα μας: τι στο καλό είναι αυτό το “δικαίωμα συμβολαίου” που πληρώνουμε στα μικτά ασφάλιστρα και γιατί συνεχίζει να υπάρχει; Για να το καταλάβουμε, πρέπει να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή.
Κάποτε, στα παλιά καλά χρόνια, ο ασφαλιστικός υπάλληλος έπαιρνε το αίτημα για ασφάλιση, έγραφε με το χεράκι του (ή αν ήσουν τυχερός, με γραφομηχανή) το ασφαλιστήριο και το καταχωρούσε σε ένα μεγάλο βιβλίο ασφαλισμένων κινδύνων. Ήταν μια διαδικασία που έτρωγε χρόνο και φυσικά είχε κόστος, το οποίο περνούσε στον πελάτη ως το περίφημο “δικαίωμα συμβολαίου”. Κι εδώ ερχόμαστε στο σήμερα: όλα πλέον γίνονται με ένα κλικ. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές καταχωρούν σχεδόν τα πάντα στο σύστημα, εκδίδουν το συμβόλαιο και το εκτυπώνουν (αν και όταν χρειαστεί). Όμως, το δικαίωμα συμβολαίου; Εκεί… ακλόνητο! Μήπως ζούμε σε παράλληλο σύμπαν;
Όπως θα καταλάβατε, το μόνο που δεν άλλαξε ή μειώθηκε είναι το «δικαίωμα συμβολαίου»! Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έχει και την τάση να αυξάνεται. Γιατί; Επειδή όταν κάποιος μάθει να εισπράττει, δύσκολα το κόβει. Ή μήπως το χρησιμοποιούν κάποιοι για να αυξήσουν τα ποσοστά προμήθειας; Χμ, σίγουρα πάντως δεν το κάνουν για φιλανθρωπικούς λόγους.
Ας περάσουμε τώρα στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Πόσες φορές έχετε ακούσει τη φράση “Η εταιρία μου δίνει προμήθεια 30%” με έναν αέρα υπερηφάνειας; Εγώ την έχω ακούσει άπειρες φορές. Ας δούμε, όμως, τι πραγματικά σημαίνει αυτό. Πάμε με ένα απλό παράδειγμα:
*Στα μικτά ασφάλιστρα δεν έχουν υπολογίσει λοιπές επιβαρύνσεις όπως φόρους κ.λπ.
Βλέπετε τη διαφορά; Ενώ το ποσοστό προμήθειας μπορεί να φαίνεται μεγάλο (έως και 9% διαφορά), η τελική αμοιβή δεν έχει και τεράστια διαφορά – μόλις 3,17%. Εδώ φαίνεται καθαρά πως όσο μεγάλο και εάν είναι το ποσοστό της προμήθειας, όταν έχουμε πολύ μεγάλο δικαίωμα αυτό κατατρώει την προμήθεια, και έτσι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που κυνηγούν τα μεγάλα ποσοστά καταλήγουν να παίρνουν τις ίδιες (ή και μικρότερες κάποιες φορές) αμοιβές από άλλους.
Και τώρα, το κερασάκι στην τούρτα: πού είναι το κράτος να ελέγξει αυτό το περιβόητο «δικαίωμα», που συνεχίζει να εισπράττεται χωρίς λόγο, μόνο και μόνο επειδή… έτσι βολεύει; Αν οι ασφαλιστικές εταιρείες θέλουν πραγματικά να εξυγιάνουν την αγορά, ας κόψουν επιτέλους αυτό το χαράτσι! Ναι, θα πέσουν τα ποσοστά προμηθειών, αλλά τουλάχιστον δεν θα μας θυμίζει το «δικαίωμα» ότι κάπου, κάποιος παίζει “παιχνιδάκια”. Και τότε, να δω τι νέο κόλπο θα σκαρφιστούν οι κύριοι, «έξυπνοι» επιθεωρητές πωλήσεων που υπόσχονται τεράστια προμήθεια μόνο και μόνο για να προσελκύσουν τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στα κατά τα άλλα, αξιόπιστες εταιρίες τους.