FACEBOOKBUSINESSNOMIKA ΘΕΜΑΤΑΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΕΠΙΧ/ΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΨΥΧΑΓΩΓΙΑΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Bloomberg για εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο: «Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά»

Τιμή Διάθεσης, ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη περίπου 12 φορές για το σύνολο της Συνδυασμένης Προσφοράς.

Η σημαντικότερη ΑΜΚ της Ελλάδας από το 2000 θα βοηθήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να επεκταθεί, καθώς οι αφίξεις τουριστών σημειώνουν νέα ρεκόρ

Αν χρειαζόταν περισσότερη απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά, η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή της χώρας εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες παρείχε ακριβώς αυτή την απόδειξη.»

Αυτό αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα:

 

«Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πώληση του 30% του μεριδίου της κύριας τουριστικής πύλης της Ελλάδας, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση ξεπέρασε το μέγεθος της συμφωνίας λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων. Το κράτος άντλησε 784,7 εκατομμύρια ευρώ (854 εκατομμύρια δολάρια) μέσω της πώλησης της συμμετοχής του στο 23χρονο αεροδρόμιο, γνωστό ως Ελευθέριος Βενιζέλος, με την τιμή της δημόσιας εγγραφής την Παρασκευή να διαμορφώνεται στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή, το υψηλότερο σημείο του εύρους τιμών.

“Πρόκειται για μια συναλλαγή ορόσημο για την Ελλάδα”, δήλωσε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Pantelakis Securities SA. “Πρόκειται για ένα ποιοτικό περιουσιακό στοιχείο που ενισχύει την εμβέλεια των ελληνικών κεφαλαιαγορών προσελκύοντας νέες κατηγορίες επενδυτών και χρησιμεύει ως υποκατάστατο για τον ελληνικό τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας”.

Έρχεται αυτή την εβδομάδα μετά την πρώτη νέα πώληση ομολόγων της Ελλάδας από τότε που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα – 10ετές χρέος που προσέλκυσε 35 δισεκατομμύρια ευρώ σε παραγγελίες, τις περισσότερες που έχουν δοθεί ποτέ – η IPO blockbuster είναι ένας ακόμη δείκτης που ενισχύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την επανεκλογή του τον Ιούνιο. Η οικονομία της Ελλάδας σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πέρυσι, καθιστώντας την οικονομική κρίση της χώρας πριν από περισσότερα από 10 χρόνια μια μακρινή ανάμνηση.

Η σημαντικότερη ΑΜΚ της Ελλάδας από το 2000 θα βοηθήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να επεκταθεί, καθώς οι αφίξεις τουριστών σημειώνουν νέα ρεκόρ.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο συνδέει την Ελλάδα με 155 πόλεις παγκοσμίως, διακίνησε περισσότερους από 28 εκατομμύρια επιβάτες το 2023 – αύξηση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 19 εκατομμύρια από αυτούς προέρχονταν από το εξωτερικό, γεγονός που δείχνει τον κεντρικό του ρόλο στον κρίσιμο τουριστικό τομέα της Ελλάδας. Μέχρι τον Νοέμβριο, η Ελλάδα είχε υποδεχθεί συνολικά περίπου 32 εκατομμύρια επισκέπτες από άλλες χώρες.

“Η είσοδος του αεροδρομίου της Αθήνας στο χρηματιστήριο είναι μία από τις συνιστώσες που θα το βοηθήσουν να προχωρήσει στην επενδυτική του δραστηριότητα, με στόχο την αύξηση της χωρητικότητάς του”, δήλωσε ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού ή ΙΝΣΕΤΕ. “Οι προοπτικές για το αεροδρόμιο είναι πολύ θετικές και συνδέονται με τις ευρύτερες προοπτικές για τον τουρισμό, οι οποίες είναι επίσης πολύ καλές”.

Ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της οικονομίας, σημείωσε ένα ακόμη ρεκόρ πέρυσι. Τα έσοδα από τους τουρίστες του εξωτερικού έφτασαν τα 20 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, πάνω από 15% υψηλότερα από ό,τι το 2022 και σχεδόν 13% περισσότερα από την ίδια περίοδο του 2019, λίγο πριν από την πανδημία. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το 2024 θα είναι επίσης μια πολύ καλή χρονιά, με τις προγραμματισμένες αεροπορικές κρατήσεις για τον Φεβρουάριο να είναι 18% υψηλότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι και 14% υψηλότερες για τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Kikilias.

Από πολλές απόψεις, το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι κάτι περισσότερο από μια περιοχή για την άφιξη και την αναχώρηση των επιβατών, καθώς “ελέγχει μια ευρύτερη περιοχή γύρω από τον τερματικό σταθμό με ένα ξενοδοχείο, εκθεσιακούς χώρους και μεγάλα εμπορικά κέντρα”, δήλωσε ο κ. Κικίλιας. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά εξυπηρετεί μια περιοχή με σχεδόν 6 εκατομμύρια κατοίκους, περισσότερο από το μισό πληθυσμό της Ελλάδας.

Το αεροδρόμιο σχεδιάζει επέκταση σε τρεις φάσεις, η οποία αποσκοπεί στην αύξηση της χωρητικότητας του τερματικού σταθμού σε 50 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2046. Αυτό περιλαμβάνει επέκταση του κεντρικού αεροσταθμού, νέο διάδρομο στάθμευσης για 32 αεροσκάφη, νέο τερματικό σταθμό VIP και πολυώροφο χώρο στάθμευσης.
Την τελευταία πενταετία, το αεροδρόμιο πρόσθεσε 69 νέους προορισμούς στο δίκτυό του και ανέπτυξε συνεργασίες με 32 νέες αεροπορικές εταιρείες, καθιστώντας το το 9ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την κατάταξη Megahubs 2023 του OAG.

Οι επεκτάσεις και τα σχέδια βελτίωσης έρχονται την ώρα που ορισμένοι συχνοί ταξιδιώτες παραπονιούνται ότι το Ελευθέριος Βενιζέλος είναι κάτι σαν “αεροδρόμιο μπισκότων, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο”.

“Εδώ και πολύ καιρό θεωρώ ότι οι υπηρεσίες του είναι ακριβές και δεν εντυπωσιάζομαι από τα τέλη αποβίβασης ή το όριο σύντομης διάρκειας”, δήλωσε η Myriam Fotou, η οποία χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο για να πετάξει μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, προσθέτοντας ότι το αεροδρόμιο είναι “σε μεγάλο βαθμό αυτό που ο ανθρωπολόγος Marc Auge αποκαλεί “μη-τόπο””.
Το αεροδρόμιο προσπαθεί να το αλλάξει αυτό.

Οι επισκέπτες που φτάνουν στην Ελλάδα και κάνουν ένα μακρινό ταξίδι για να κατευθυνθούν σε μια από τις φημισμένες παραλίες της χώρας, να μυρίσουν τον καθαρό αέρα της, να νιώσουν τον ήλιο στο πρόσωπό τους και την απαλή άμμο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους υποδέχονται ακριβώς αυτό στο αεροδρόμιο – εικονικά, δηλαδή. Ένα τεράστιο διαδραστικό βίντεο-τοίχο στο δρόμο προς το χώρο παραλαβής αποσκευών του αεροδρομίου μεταφέρει κύματα που μοιάζουν με ρεαλιστικά κύματα και πέφτουν απαλά στο πάτωμα, παράγοντας έναν χαλαρωτικό ήχο και μεταφέροντας τον επισκέπτη σε μια παραλία.

Τώρα, το αεροδρόμιο μπορεί να είναι σε θέση να κάνει την εμπειρία του επισκέπτη ακόμη πιο πλούσια.»

Πηγή https://newpost.gr/

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button