Παρακολουθώντας την αρθρογραφία των τελευταίων ημερών σε διάφορα κανάλια, ιστοσελίδες, εφημερίδες και ραδιόφωνα σχετικά με την αύξηση των ασφαλίστρων υγείας, παρατηρούμε το εξής: διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες και άνθρωποι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έχουν εκφράσει τις απόψεις τους. Ωστόσο, απουσιάζει η ξεκάθαρη τοποθέτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και ο σημαντικότερος παράγοντας που έχει διαμορφώσει αυτή την κατάσταση – οι κλινικές και τα νοσοκομεία. Η ηχηρή και αισθητή απουσία τους από τον δημόσιο διάλογο προκαλεί εύλογα ερωτήματα.
Πολλοί μιλούν για διαφάνεια, η οποία αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να γνωρίζει τα εξής:
- Τις χρεώσεις των κλινικών.
- Τις συμβάσεις μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και κλινικών.
- Τυχόν κρυφές χρεώσεις.
- Τους φόρους που επιβαρύνουν τα ασφάλιστρα.
- Τα πραγματικά λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες προμήθειας υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ασφάλιστρα υγείας επιβαρύνονται με φόρο ασφαλίστρων 15%, ενώ στα νοσηλευτικά έξοδα επιβάλλεται ΦΠΑ 24%. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν: οι κυβερνώντες, που σήμερα πιέζουν βιαστικά για τη μείωση των αυξήσεων, προτίθενται να μειώσουν τους φόρους που οι ίδιοι εισπράττουν;
Έχουν αναλογιστεί τις συνέπειες από τις εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλιστικά συμβόλαια που ακυρώθηκαν; Πόσοι φόροι χάθηκαν;
Πόσες θέσεις εργασίας επηρεάστηκαν;
Πόσα έσοδα της ασφαλιστικής αγοράς εξανεμίστηκαν;
Και, κυρίως, πόσο επιβαρύνθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας από όλους αυτούς που, αφού ακύρωσαν τα ασφαλιστήριά τους, στράφηκαν αποκλειστικά σε αυτό;
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα περίπλοκο πρόβλημα και έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος απαιτεί ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς αλαζονεία. Σε αυτόν τον διάλογο πρέπει να συμμετέχουν: ασφαλισμένοι, καταναλωτικές οργανώσεις, διαμεσολαβητές, ασφαλιστικές εταιρείες, κλινικές, ιατρικοί σύλλογοι, πολιτικά κόμματα, εποπτικές αρχές και φυσικά η κυβέρνηση.
Η πρόσφατη τροπολογία γεννά περισσότερα ερωτήματα από όσα λύνει, ενισχύοντας την ανασφάλεια όλων. Το θέμα θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε στενά, καθώς αφορά πάνω από 1.000.000 ασφαλισμένους σε ατομικά συμβόλαια και τουλάχιστον άλλους τόσους σε ομαδικά.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι πλήττεται ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης. Όσα θετικά βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση κινδυνεύουν να ακυρωθούν λόγω λανθασμένων χειρισμών και της αρνητικής δημοσιότητας που έχει λάβει το ζήτημα.