ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αστακός: Πώς προχωρά το «μικρό Ελληνικό» της Αιτωλοακαρνανίας

Θέμα χρόνου είναι το Enterprise Greece να δώσει το πράσινο φως για την αδειοδότηση του mega project που αναμένεται να υλοποιηθεί στο Πλατυγυάλι Αστακού και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή. Το εν λόγω έργο, που πολλοί το ονομάζουν το «μικρό Ελληνικό» της Αιτωλοακαρνανίας, θα μετατρέψει τον Αστακό σε ένα μοναδικό τουριστικό θέρετρο που θα αποτελεί πόλο έλξης τόσο για Έλληνες και όσο και για τους ξένους επισκέπτες.

Πρόκειται για μια επένδυση που σύμφωνα με το παλιότερο σχέδιο θα έφτανε τα 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο πρόσφατες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Η προμελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η επένδυση πρόκειται να δημιουργηθεί  σε έκταση περίπου 1.800 στρεμμάτων που περιλαμβάνει και το λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μαρίνας Mega Yachts, όπου θα περιέχει περίπου 400 θέσεις σκαφών, εκ των οποίων οι μισές θα είναι για πολυτελή σκάφη άνω των 30 μέτρων.

Στη χερσαία έκταση αναμένεται να δημιουργηθούν πολυτελείς κατοικίες, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, καταστήματα εμπορικής χρήσης και ένα συνεδριακό κέντρο. Με αυτήν τουριστική επένδυση θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το Πλατυγιάλι αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη μαρίνα της Μεσογείου. Ακόμη, το ακίνητο που θα υλοποιηθεί το mega project έχει σημαντική στρατηγική θέση στη ναυτιλιακή ζώνη και στη βιομηχανικής περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς μπορεί προσφέρει στον επενδυτή σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που έρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής το επενδυτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο, είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς πολλά ξένα κεφάλαια από Αμερική, Ολλανδία, Ισραήλ βολιδοσκοπούν την περιοχή και ενδιαφέρονται να «ρίξουν» τα κεφάλαιά τους. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες φήμες ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από αραβικό fund το οποίο και στο παρελθόν είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να επενδύσει στην περιοχή. 

Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος ωστόσο για να προχωρήσει έπειτα από δεκαετίες η αξιοποίηση του λιμανιού στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας άνοιξε στις αρχές του 2022 η πώληση του ακινήτου συνολικής έκτασης 108 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ στην εταιρεία «ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε», το οποίο προσαρτήθηκε στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή των 1.800 στρεμμάτων.

Πρόκειται για μια επένδυση που η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία περιμένουν να προχωρήσει εδώ και χρόνια, καθώς η περιοχή ερημώνει, με τις επενδυτικές ευκαιρίες μέρα με τη μέρα να λιγοστεύουν.  Οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο γιατί η δουλειά δεν είναι κλεισμένη, ωστόσο αυτήν τη φορά τα πράγματα δείχνουν να είναι σοβαρά και η επένδυση έχει φτάσει σε ένα σημείο που αναμένεται η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και η συμφωνία με το Enterprise Greece.

Παράλληλα, με την επένδυση ο δήμος για να ενισχύσει τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής θα προχωρήσει σε βάθος χρόνου σε έκταση συνολικά 2.000 στρεμμάτων στη δημιουργία ενός glamping υψηλού επιπέδου το οποίο προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό υπαίθριας περιπέτειας και πολυτελούς διαμονής. 

To άρθρο Αστακός: Πώς προχωρά το «μικρό Ελληνικό» της Αιτωλοακαρνανίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button