ΕΚΠΟΙΖΩ: Το top 10 των καταγγελιών από τους καταναλωτές
Πάνω από 3.000 καταγγελίες καταναλωτών έχει δεχθεί η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ενωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής) κατά το τελευταίο τρίμηνο, δηλαδή από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Οι περισσότερες από αυτές αφορούν σε ζητήματα ακρίβειας προϊόντων και υπηρεσιών, υπέρογκες αυξήσεις ασφαλίστρων, αυξημένες τραπεζικές προμήθειες, συνεχείς οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες κ.λπ., όπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκυ Τζέγκα.
Το top-10 των πεδίων με τις περισσότερες καταγγελίες καταναλωτών -είτε προφορικές είτε γραπτές- το τελευταίο τρίμηνο και ενδεικτικά παραδείγματα:
1 Ακρίβεια: Πληθαίνουν οι καταγγελίες καταναλωτών για υπέρογκες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. «Με τις συνεχείς ανατιμήσεις των αγαθών οι καταναλωτές βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης», υπογραμμίζουν από την ΕΚΠΟΙΖΩ.
2 Ασφαλιστικές εταιρίες: Αρκετές καταγγελίες υπάρχουν κατά ασφαλιστικών εταιριών για υπέρογκη αύξηση ασφαλίστρων σε συμβάσεις ασφάλισης υγείας (ισόβιας ή μακροχρόνιας διάρκειας), με κύρια πρόθεση από μέρους των ασφαλιστικών εταιριών την ακύρωση των εν λόγω συμβολαίων και την προώθηση των ετησίως ανανεούμενων συμβολαίων.
«Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις και εκ των πραγμάτων δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στον συγκεκριμένο ρυθμό αύξησης. Από τις καταγγελίες των μελών μας η αύξηση των ασφαλίστρων κυμαίνεται στο ανώτατο όριο του δείκτη (ΕΔΥ) του ΙΟΒΕ (μεταξύ 12%-16%), ο οποίος για το 2022 είναι 14%», αναφέρει η κ. Τζέγκα.
Ταυτόχρονα, πολλές καταγγελίες σχετίζονται με τη μη κάλυψη χειρουργικών επεμβάσεων/διαγνωστικών εξετάσεων. Και αυτό, ενώ προβλέπεται στη σύμβαση. Η αιτιολογία που επικαλούνται οι ασφαλιστικές -σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ- είναι ότι οι παραπάνω δεν εμπίπτουν στη λίστα παροχών που καλύπτουν.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν καταγγελίες για έλλειψη προσυμβατικής ενημέρωσης. Καταναλωτές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι λαμβάνουν το κείμενο της προσυμβατικής ενημέρωσης την ίδια στιγμή που υπογράφουν τη σύμβαση.
» Παραδείγματα καταγγελιών: «Διαμαρτύρομαι για την κατά 14,5% αύξηση των ασφαλίστρων το έτος 2024… στην υπ’ αριθμ. … σύμβαση ασφάλισης υγείας (ισόβιας ή μακροχρόνιας διάρκειας) του έτους 2009. Σας δηλώνω ότι θεωρώ την αύξηση αυτή υπερβολική, καταχρηστική και αυθαίρετη. Δεν την αποδέχομαι και ζητώ την ανάκλησή της».
- «Η … συνεχώς στέλνει ετήσια αναπροσαρμογή και πρόσφατα μου στάλθηκε νέα αναπροσαρμογή ύψους 12%. Ουδέποτε έχω υπογράψει κάποιο σχετικό έγγραφο αποδεχόμενος την όποια αλλαγή της ρήτρας αναπροσαρμογής και οτιδήποτε άλλο… Σημειωτέον ότι το συμβόλαιο πληρώνεται, ανελλιπώς, εκ μέρους μου, ώστε να μην ακυρωθεί, αλλά πλέον έχει καταστεί το ποσό πολύ μεγάλο και δυσβάστακτο».
- «Από το 2016 διατηρώ ισόβιο, ασφαλιστικό πρόγραμμα, το οποίο πληρώνεται εμπρόθεσμα και για το οποίο έχω κάνει ελάχιστη χρήση. Παρότι κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα λαμβάνουν αύξηση κατά τον ηλικιακό πίνακα που έχει συμφωνηθεί, για δεύτερη φορά ζητείται πρόσθετη σημαντική αύξηση >10%, με λόγους που δεν ταυτίζονται με τις προβλέψεις του συμβολαίου. Οι δε όροι του συμβολαίου, που ρητά αναφέρονται, είναι γενικοί και ασαφείς. Κατόπιν τούτου, θα ήθελα την άποψή σας για τον χειρισμό της υπόθεσης και τα περιθώρια που υπάρχουν».
3 Τράπεζες και funds: Πλήθος καταγγελιών υπάρχει για μη ανταπόκριση -ιδίως των funds/servicers- σε αιτήματα των καταναλωτών σχετικά με παροχή αναλυτικής κατάστασης οφειλής, κεφαλαίων, τόκων, επιτοκίου, ποσών τα οποία έχουν καταβληθεί, εξοφλητικής απόδειξης, άρση προσημείωσης ακινήτου.
Πολλές είναι, επίσης, οι καταγγελίες για αυξημένες προμήθειες τραπεζών, ιδίως στις e-banking συναλλαγές, για πλημμελή εξυπηρέτηση (μόνο με ραντεβού, συγκεκριμένες ώρες προσέλευσης του κοινού, συγχώνευση καταστημάτων) και για συχνά προβλήματα στις εφαρμογές των τραπεζών.
» Παράδειγμα καταγγελίας: «Διατηρώ τραπεζικό λογαριασμό στην … Θέλησα να καταθέσω 100 ευρώ στον λογαριασμό μου, όμως με ενημέρωσαν ότι το ταμείο δέχεται καταθέσεις μετρητών από 1.000 ευρώ και άνω. Διαφορετικά, θα πρέπει να τα καταθέσω στο μηχάνημα, αλλά εφόσον έχω κάρτα της … για να με αναγνωρίσει (πιστοποιήσει) το μηχάνημα, η οποία όμως θα μου στοιχίσει 6 ευρώ η έκδοσή της. Και ρωτώ, γιατί πρέπει να πληρώσω 6 ευρώ μια κάρτα για να καταθέτω χρήματα στον λογαριασμό μου από το μηχάνημα της τράπεζας όπου διατηρώ λογαριασμό; Ευελπιστώ στις άμεσες ενέργειές σας για την αποφυγή τέτοιων περιττών χρεώσεων, καθώς δεν είναι λογικό να διατηρώ έναν λογαριασμό σε τράπεζα και να χρειάζεται να πληρώσω -έστω και άλλα 6 ευρώ- για να έχω πρόσβαση κατάθεσης μετρητών σε αυτόν».
4 Εισπρακτικές εταιρίες: Συνεχίζονται οι καταγγελίες σε σχέση με τις εισπρακτικές εταιρίες για συνεχείς οχλήσεις, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν ρυθμιστεί οι οφειλές, είτε εξωδικαστικά είτε δικαστικά με τον Ν. 3869/10 (νόμος Κατσέλη), παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία.
» Παραδείγματα καταγγελιών: «Θέλω να καταγγείλω ότι με ενόχλησε η εισπρακτική εταιρία για πληρωμένη οφειλή. Δεν μπορούν να ενοχλούν τον κόσμο όταν υπάρχει πληρωμένη οφειλή, και οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιριών να βλέπουν τα προσωπικά μου δεδομένα. Παρακαλώ, ενημερώστε με σχετικά για το θέμα μου».
- «Δέχομαι, συνεχώς, τηλεφωνήματα από το δικηγορικό γραφείο … Μου ζητάνε επαλήθευση των στοιχείων μου, όνομα κ.λπ. Με απειλούν, μου ασκούν ψυχολογική βία, μου λένε ότι θα παρακρατηθεί το ΑΦΜ μου, να τους στείλω το εκκαθαριστικό της εφορίας, μηδενικό ΕΝΦΙΑ, ταυτότητα, να καταθέσω λεφτά την ίδια μέρα, ότι θα μου γίνει αγωγή κ.λπ. Χρωστάω 2.000 ευρώ σε πιστωτική κάρτα. Είδα ότι γίνονται καταγγελίες σ’ εσάς και σας τη στέλνω!».
5 Μη τήρηση ακατάσχετου: Σύμφωνα με τον νόμο, ακατάσχετα είναι ο μισθός, η σύνταξη και τα επιδόματα. «Παρ’ όλα αυτά, παράνομα και καταχρηστικά οι τράπεζες και το Δημόσιο προχωρούν σε παρακρατήσεις», υπογραμμίζουν από την ΕΚΠΟΙΖΩ.
» Παράδειγμα καταγγελίας: «Με έκπληξη διαπίστωσα ότι από τον λογαριασμό μισθοδοσίας μου, με αριθμό … που διατηρώ στην τράπεζα … αφαιρέθηκε παράνομα και καταχρηστικά ο μισθός του μηνός Απριλίου, ποσού 768,89 ευρώ».
6 Τραπεζικές απάτες: Μεγάλος αριθμός καταγγελιών καταγράφεται για ηλεκτρονικές απάτες με τη μέθοδο phishing, «με τις τράπεζες να ανταποκρίνονται αρνητικά στα αιτήματα των καταναλωτών για επιστροφή των ποσών που, παρανόμως, αφαιρέθηκαν από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, μεταθέτοντας την ευθύνη στον πελάτη τους», σημειώνεται από την ΕΚΠΟΙΖΩ. «Από τις καταγγελίες των μελών μας διαφαίνεται η έλλειψη από την πλευρά των τραπεζών της αποτελεσματικής προστασίας των πελατών τους και η επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση και ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας τους απέναντι στις νέες μορφές απάτης», προσθέτει στέλεχος της Ενωσης.
7 Τηλεπικοινωνίες: Πολλές καταγγελίες υπάρχουν σχετικά με καθυστερήσεις στην αποκατάσταση τεχνικής βλάβης, ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες στο Διαδίκτυο, έλλειψη προσυμβατικής ενημέρωσης, μη απόδοση συμφωνηθείσας προσφοράς και αμφισβητήσεις λογαριασμών.
» Παράδειγμα καταγγελίας: «Καλησπέρα σας. Πήγα σε κατάστημα … ώστε να ξεκινήσω μία νέα σύνδεση σταθερής και Fiber Internet στην οικία που ενοικιάζω στις 16/03/2024. Το κτίριο όπου βρίσκεται το σπίτι είναι ιδιόκτητο και διαθέτει ήδη εγκατάσταση Fiber εξωτερικά, καθώς οι υπόλοιποι ένοικοι διαθέτουν ήδη σύνδεση Fiber. Παρ’ όλα αυτά, έως και σήμερα (13/05/2024) δεν έχω πρόσβαση στο Internet, η εγκατάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί και σε κάθε επικοινωνία που έχω μου λένε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε “τεχνικό πρόβλημα του συστήματος”, χωρίς, όμως, να μου δίνουν κάποια λύση».
8 Διαδικτυακές αγορές: Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει λάβει πλήθος καταγγελιών για ιστοσελίδες-μαϊμού από καταναλωτές που εξαπατήθηκαν, καθώς δεν έλαβαν ποτέ το προϊόν που παρήγγειλαν, χάνοντας το χρηματικό ποσό που είχαν προκαταβάλει. Επειτα από παρέμβαση και της Eνωσης διενεργήθηκε έλεγχος και επιβλήθηκε πρόστιμο από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης. Επιπλέον, υπήρξαν καταγγελίες για παραλαβή άλλων προϊόντων από αυτά που παρήγγειλαν οι καταναλωτές μέσω κοινωνικών δικτύων.
» Παράδειγμα καταγγελίας: «Εκανα μία αγορά δύο κινητών από το ιντερνετικό κατάστημα … Το κατάστημα έχει κλείσει, χωρίς να εκτελεστεί η παραγγελία μου. Επειδή καθυστέρησε η παράδοση, προσπάθησα να επικοινωνήσω, αλλά δεν ήταν δυνατόν. Εκ των υστέρων, μέσω Ιντερνετ, διάβασα ότι πρόκειται για κάποιο κατάστημα που “έκλεισε” ύστερα από κάποιο πρόστιμο που επιβλήθηκε και άνοιξε με καινούργια, παρεμφερή επωνυμία. Πλήρωσα με τραπεζική κατάθεση, οπότε δεν κατέστη δυνατόν να κάνω αμφισβήτηση της συναλλαγής. Υπάρχει κάτι το οποίο θα μπορούσα να κάνω ως καταναλωτής για να πάρω τα χρήματά μου πίσω; Η αγορά έχει γίνει με τιμολόγιο, γιατί ήταν για επαγγελματική χρήση».
- «Εκανα παραγγελία από το κατάστημα … εδώ και 2 μήνες και δεν έχω λάβει όχι μόνο την παραγγελία μου, αλλά ούτε απάντηση σε e-mail ούτε σε τηλέφωνο. Είμαστε, τελικά, απροστάτευτοι σε κάθε απατεώνα».
9 Ινστιτούτα αισθητικής: Αυξάνονται οι καταγγελίες από καταναλωτές που έχουν πέσει θύματα των παραπλανητικών τακτικών των Κέντρων Αδυνατίσματος και Αισθητικής.
«Με επιθετικό-παραπλανητικό τρόπο, κυρίως μέσω δελεαστικών προσφορών, πείθουν τους καταναλωτές να συναινέσουν σε προγράμματα θεραπείας με υψηλό κόστος και, μέσω μεγάλης ψυχολογικής πίεσης που τους ασκούν, τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά», σημειώνει η κ. Τζέγκα, για να προσθέσει: «Στην περίπτωση δε που επιθυμούν να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση δεν τους επιστρέφουν τα ποσά που έχουν προκαταβάλει. Από τις καταγγελίες των μελών μας προκύπτει ότι τα εν λόγω Κέντρα δεν τηρούν τη νομοθεσία, εξαπατούν τους καταναλωτές με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, παρέχοντας, ως επί το πλείστον, πλημμελείς υπηρεσίες».
» Παράδειγμα καταγγελίας: Καταναλώτρια, ιδιαίτερα προβληματισμένη αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα και αντιλαμβανόμενη την προχειρότητα με την οποία το αντιμετώπιζαν, λόγω και της εμπειρίας της, ως συνταξιούχος νοσηλεύτρια, αρνήθηκε να προχωρήσει στη θεραπεία που της πρότειναν στο ραντεβού, με το δέλεαρ της δωρεάν υπηρεσίας. Η υπεύθυνη την ενημέρωσε για αλλαγή προγράμματος με καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, έπρεπε να καταβάλει και το υπόλοιπο ποσό των 300 ευρώ! Η καταναλώτρια δήλωσε πως δεν δύναται να καταβάλει το ποσό των 300 ευρώ και ως εκ τούτου δεν επιθυμεί να προχωρήσει στις θεραπείες που λόγω ψυχολογικής πίεσης την ανάγκασαν να δεχθεί, με αφορμή τη «δωρεάν» θεραπεία προσώπου που είχε κερδίσει και ζήτησε την υπαναχώρηση από τη σύμβαση και την επιστροφή των χρημάτων. Η στάση της εταιρίας ήταν αρνητική.
10 Τουρισμός: Καταγράφονται καταγγελίες για μεγάλες αυξήσεις εισιτηρίων από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες, καθώς και για μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια και πλημμελείς υπηρεσίες.